Pääkirjasto Leijan, Viljakkalan ja Kurun kirjastojen pihat ovat saaneet taas lasten tekemät maataideteokset, joissa yhdistellään elementtejä luonnosta ja sen äänistä. Teokset ovat nähtävillä syyskuun loppuun asti.
Kyläsepän päiväkodin Pomput ovat tulleet päiväretkelle pääkirjasto Leijan pihaan. Samalla reissulla ryhmä on tuonut mukanaantekemänsä maataideteoksen, jolle etsitään paikka pääovien läheisyydestä suihkulähteen vierestä.
Pitkin kirjaston pihaa löytyy useita muitakin maataideteoksia, jotka ovat toisten päiväkotilaisten ja perhepäivähoitolaisten tekemiä.
Yhteisenä teemana on ollut ääni, jonka mukaan teoksia on koottu.
Pomppujen teoksessa on mukana metsän antimia, kuten käpyjä, keppejä, varpuja, sammalta, kiviä ja lehtiä.
Kolmevuotias Luka Koivusalo kertoo, että teoksen osat löydettiin Pomppujen
yhteisellä metsäretkellä.
– Keräsimme käpyjä ja ruohoa. Metsässä oli aika paljon myös hämäkähinseittiä. Evääksi syötiin omenoita, poika kertaa.
Miltä kuulostaa?
Niinpä Pomppujen teos saikin nimekseen Hämähäkki-Heikin Xylofoni.
Teoksen vieressä on puukepit, joilla voi kokeilla, miltä esimerkiksi kivet tai puun lehdet kuulostavat, kun niitä koskettaa.
– Tämä on vähän tällainen kuuloaistijuttu, että kokeillaan miltä metsän eri asiat kuulostavat. Lapsille nämä ovat tärkeitä juttuja, Kyläsepän päiväkodin lastentarhanopettaja Riina Salonen sanoo.
Pomppujen tapaan muutkin tarhalaiset ovat innostuneet loihtimaan teoksia, joissa katsoja voi itse osallistua teoksen äänten tuottamiseen esimerkiksi soittamalla.
Maataideteosten joukossa on mys esimerkiksi Kyläsepän päiväkodin eskareiden tekemä upea Tuulikello, jonka juju piilee tuulessa – tuulen tuivertaessa teos alkaa elää ja muodostaa ääntä.