Olen kokenut tällaisen henkilökohtaisen tragedian muutaman kerran elämässäni – avohakkuun.
Ensimmäisen kerran järkytyin kunnolla, kun lähimetsäni iäkkäät puut vedettiin maan tasalle reilut kymmenen vuotta sitten.
Siinä menivät tutut polut, paksut sammalmättäät ja sienipaikat. Näkymä oli kuin vieraalta planeetalta.
Avohakkuut tuntuvat ikäviltä esteettisistä syistä, mutta myös siksi, että metsä on lähes käyttökelvotonta pitkän aikaa hakkuiden jälkeen.
Esimerkiksi mustikan määrä on vähentynyt Suomessa. Se alkaa kasvaa avohakatulla maalla kunnolla vasta noin 40 vuoden kuluttua hakkuusta. Myös tietyt lintulajit ja hyönteiset kärsivät avohakkuista. Olenkin nyt tyytyväinen – ja suoraan sanottuna myös yllättynyt – että avohakkuiden lopettamisesta on tehty kansalaisaloite.
Kansalaisaloite koskee vain valtion metsiä, mutta mielestäni olisi syytä miettiä myös avohakkuiden vähentämistä yksityisillä mailla.
Kyse on tietysti rahasta. Metsä tuottaa rahaa, ja avohakkuiden vähentäminen voisi tarkoittaa pienempiä tuloja. Vai voisiko? Tästä ollaan erimielisiä.
Jatkuvaan kasvuun siirtyminen tarkoittaisi pienempiä tuloja kerralla, mutta ei välttämättä pitkällä tähtäimellä.
Olen itsekin metsänomistaja, joka on avohakannut metsäänsä. Oli todella kätevää tehdä aukko metsään ja saada siitä mukavat rahat talonrakennukseen.
Silti päätin muutama vuosi sitten, että se on loppu nyt. Yritän olla enää avohakkaamatta maitani.
Tutkimusten mukaan avohakkuita vastustavia metsänomistajia on muitakin. Ongelma voikin olla siinä, että me emme tiedä, mitä tekisimme avohakkuiden sijaan.
Jatkuva kasvatus on hyvä vaihtoehto, mutta miten se käytännössä toteutetaan? Tai tarkemmin sanoen: kuka sen toteuttaa?
Parisen vuotta sitten meillä kävi mies tsekkaamassa, kuinka tiheässä puut kasvavat ja ehdottamassa, koska niitä kannattaisi harventaa. Kun kerroin hänelle, että aion tästä lähin aina vain harventaa, en avohakata, hän katsoi minua kumma ilme kasvoillaan.
Vai kuvittelinko vain?
Kun kysyin häneltä, tekevätkö muut laillani ja löytyykö hommaan tekijöitä, vastaus oli että ei.
Jos ammattilaiset eivät tiedä muuta keinoa korjata metsää kuin avohakkuut, aika vaikea on omistajienkaan muuttaa tapojaan. Ehkä tähänkin tulee parannus. Turha nimittäin odottaa, että lähtisin itse metsään moottorisahan kanssa riehumaan.