Vahvat vaikuttavat

11.08.2018 16:00

Lobbarit pyrkivät poliitikkojen puheille. Sanan taustana on englannin sana eteisaula. Niin sanotusti käydään hihaan kiinni. Kaikki tosiasiat ovat päättämisessä ja erityisesti valmistelussa tervetulleita. Kamalinta on surkea päätösesitys, jota kukaan ei viitsi muuttaa. Silloin on kyse edustuksellisesta demokratiasta.
Vuoden 2019 eduskuntavaalit lähestyvät, vaikka keskustelu on toistaiseksi ollut aika maltillista. Sote-uudistus osaltaan ja maakuntavaalit vievät puhtia kaikilta osapuolilta. Uuden hallituksen ohjelmassa varmasti jaetaan rahaa eri kohteisiin. Se saa erilaiset intressit liikkeelle. Keitä nämä eturyhmät sitten ovat? En tiedä kun en ole ollut paikalla.

Yleisen elämänkokemuksen perusteella työttömät, yksinhuoltajat ja sairaat siellä säätytalolla tuskin ovat suoraan edustettuina. Välillisesti heidän asioitaan ajavat puolueet, mutta silti säätytalon karuselli tuntuu oudolta. Edunvalvonta vaatii aikaa ja rahaa. Yhteiskunnassa jo ennestään vahvat pääsevät parhaiten vaikuttamaan päätöksentekoon. Puolueiden sisäinen nokkimisjärjestys tekee vielä sen, että vahvojen lisäksi vain harvat kuuluvat todelliseen vallan sisäpiiriin.
Suomi janoaa lisää taloudellista menestystä. Ruotsissa moni asia sujuu paljon paremmin ja laajalla rintamalla. Entisajan teolliset patruunat ovat enemmän historiaa kuin tulevaisuutta. Teollisuuden puolella St1:n Mika Anttonen näyttää olevan piristävä poikkeus. Hänestä voisi jopa kirjoittaa ihan erikseen.

Jokaisella vuosikymmenellä voi moittia sen hetken yhteiskunnan moraalia tai lähinnä sen puutetta. Poliitikot ovat aiemmin laatineet tiukkoja lakeja, joihin vedoten kunnat eivät ole antaneet asua vakituisesti vapaa-ajan asunnoissa. Poliitikko voi silti itse mennä vuokralle saunaan ja vielä hyötyä siitä taloudellisesti. Vuokranantaja voi puolestaan olla poliisimies. Moraali tuntuu olevan halpaa kauppatavaraa.
Tuore uutinen kertoo europarlamentin poliitikoista. Heillä on sangen mukavat sivutulot. Aihepiiri on mielenkiintoinen. Yhdysvaltain kongressissa palkallisten sivutöiden tekeminen on kiellettyä. Euroopassa asiat siis ovat toisin. Ensi vuoden europarlamenttivaaleissa kannattaa todella katsoa, että ketä äänestää.

Mitä isot edellä, sitä pienet perässä. Myös kuntapolitiikasta löytyy kyseenalaisia asioita. Massiivinen mainostaminen herättää epäilyksiä. Parhaimmillaan kuntademokratiassa tavalliset ihmiset hoitavat tavallisten ihmisten asioita. Toki vapaassa maassa saa mainostaa niin paljon kuin haluaa. Silti kysymysmerkit ovat aiheellisia.
Taloudessa laskukautta seuraa aina nousukausi. Politiikan vuoristorata taitaa olla erilainen. Suuri enemmistö ei ehdi perehtyä asioihin. Politiikassa vahvat jatkavat.