Lokit häiritsevät Suojastenlahdella

Lokit kirkuvat ja sotkevat parkkipaikkaa ja autoja Suojastenlahdella  Tiuranniemessä. Suojastenlahdestakin on tullut ryteikkö  – auttaisiko ruoppaus?
Suojastenlahti, Tiuranniemi, lokit, Teuvo Hämäläinen, ku
Teuvo Hämäläisen mukaan lokit kirkuvat myös yöllä, mutta hänen kotinsa sisätiloihin ääni ei onneksi kuulu, parvekkeelle kylläkin. Hämäläistä harmittaa myös Suojastenlahden kunto: rämettyneeseen lahteen on dumpattu roskia.

Kviik, Kviik.

Lokit nousevat kirkuen ilmaan Suojastenlahden ryteikköalueelta, ja yhtäkkiä niitä on ilmassa kymmenittäin.

Lähellä sijaitseva linnunkakkaan tahriintunut parkkipaikka saa samalla selityksen. Lokkeja on Keijärven Suojastenlahdella paljon, todella paljon.

Suojastenlahden rannalla Tiuranniemessä asuva Teuvo Hämäläinen on seurannut lokkien määrän kasvua useiden vuosien ajan.

Suojastenlahti, Ylöjärven kirkko, Pietilä, kuva: Ylöjärvi-Seura
Kuva on ilmakuva Ylöjärven kirkon ympäristöstä, mahdollisesti 30-luvulta. Kirkon kohdalla Kuruntien toisella puolella on Pietilä, Pietilän alapuolella rannassa näkyy Keihäsniemi, joka on palanut, ja Keihäsniemestä vasemmalle näkyy Suojastenlahti, jossa on huomattavasti enemmän vettä kuin nykyään. Lahden takana näkyy muuta Keijärveä. Kuva: Ylöjärvi-Seura

Hänen mukaansa lokit kotiutuivat  Suojastenlahdelle kunnolla noin kymmenen vuotta sitten, ja niiden määrä on noussut siitä lähtien vuosi vuodelta. Nykyisin Hämäläinen arvelee niitä olevan satakunta.

Lokit lähtevät juhannuksena

Lokkien kirkuna ja kakkaaminen häiritsevät etenkin aivan Suojastenlahden vieressä asuvia kerrostaloasukkaita. Hämäläisenkin parvekkeelta linnut näkyvät, mutta ääni ei kuulu sisään asti.

Suojastenlahti, Tiuranniemi, lokit
Lokit hermostuivat juuri ennen kuvanottoa jostakin, ja niitä lenteli ilmassa Suojastenlahdella kymmenittäin. Kuvassa osittain näkyvä parkkipaikka pestiin pari viikkoa ennen kuvanottoa mutta on taas tahrainen.

Hämäläinen kertoo, että Suojastenlahtea lähimpänä sijaitseva parkkipaikka pestiin pari viikkoa aiemmin, vaikka ei uskoisi. Hän kertoo myös tuttavastaan, joka joutuu pesemään autoaan jatkuvasti siksi, että linnunkakka polttaa maalin pilalle.

– Ja pirun rohkeiksikin linnut ovat tulleet.

Hämäläinen korostaa, ettei ole lintuvihaaja, mutta että ongelmalle olisi hyvä tehdä jotakin. Ei kuitenkaan pesimäaikana.

– Eivät ne minua häiritse enkä vihaa niitä, mutta eivät ne mielestäni saisi asua näin lähellä asuinaluetta.

Lokit lentävät  Suojastenlahdelle noin huhtikuun puolivälissä, ilmeisesti pesivät ja häipyvät taas.

– Juhannuksena ne lähtevät pois kuin napista painamalla.

Vesi ei enää virtaa

Suojastenlahti, Tiuranniemi, lokit, kuva: Iiria Lehtinen
Lokinkakkaa näkyy paitsi parkkipaikalla myös läheisen varaston seinässä.

Mikä sitten Suojastenlahdessa viehättää niin, että lokit palaavat sinne joka vuosi?

Hämäläinen ei tiedä, sillä muita lintuja Suojastenlahdella ei juuri näy. Hän on kuitenkin seurannut myös toista asiaa,  Suojastenlahden muuttumista ryteiköksi.

Jos katsoo Ylöjärven karttaa, Suojastenlahti näkyy siinä vielä aivan sinisenä vesialueena. Totuus on kuitenkin paikanpäältä nähtynä hieman toisenlainen.

Teuvo Hämäläinen on lenkkeillyt  vuosia alueella  ja huomannut, kuinka Tiuranniementien jatkeena olevan sillan alla vesi ei enää juuri kulje.

Tästä syystä Suojastenlahden varsinainen vesialue  on pienentynyt pienenemistään, ja vesialuetta ympäröivä rämeikkö kasvanut.

– Suistoalue on aivan tukossa ja rehevöitynyt. Muutama vuosi sitten sillan alla oli vielä reipas virtaama.

Suojastenlahti, Tiuranniemi, lokit
Tältä näyttää Tiuranniementien jatkeena olevan sillan alla ja vierellä: vesi ei enää juuri kulje. Takana oikealla häämöttävät Suojastenlahtea kiertävät kerrostalot.

Mutta ei ole enää.

Teuvo Hämäläinen uskoo, että ruoppaamisesta olisi apua ja toivoo, että kaupunki ruoppaisikin sillanalusen.

Ja mikäli ruoppaaminen ei auttaisi suoranaisesti lokkiongelmaan, niin se  voisi auttaa ainakin siihen, ettei Suojastenlahti menisi kokonaan umpeen.