Kummin muistilista

Rippijuhlakausi alkaa. Minä olen jo omani kummin ominaisuudessa aloittanut, joten voin tuoreeltaan jakaa pari ilmaista vinkkiä.

1. Jos et ole nähnyt kummilastasi esimerkiksi pariin vuoteen, pyydä hänestä etukäteen tuore valokuva. On hämmentävää, miten paljon ihmisen lapsi voi teini-iässä muuttua. Kun tähän vielä lisätään tyttölapsilla ennennäkemätön meikki, sinulla ei välttämättä ole aavistustakaan, kuka konfirmoitavista on sinun kummilapsesi.
Kummilapsi pitää tunnistaa myös selkäpuolelta, koska siinä vaiheessa, kun kummeja pyydetään alttarille siunaamaan nuoria, nämä ovat selin kirkkoväkeen. Kuten tiedämme, kaikilla konfirmoitavilla on valkoinen kaapu päällään. Ainoa tuntomerkki on tukka, sekin takaa päin. Nykyään kaikilla teinitytöillä on pitkä tukka. Tämä voi tietää kummille todella jännittävää kävelymatkaa kohti alttaria, koska olisi noloa seisoa väärän ripitettävän takana.
Ja jos seisot väärän ripitettävän takana, jäät siitä kiinni, koska ainakin minun kummityttöni konfirmaatiossa kummin piti sanoa kummilapsensa nimi papille ennen siunaamista. Melko arpapeliä siinä kohtaa, jos tajuat, että ainakaan tämä ei ole minun kummilapseni, niin olisiko vaikka… ”Roosa?”
Itse en lähtenyt kokeilemaan onneani, vaan matkalla alttarille varmistin nuoren äidiltä, että olen lähestymässä oikeaa selkää. Varsinkin, kun se selkä näytti olevan jo varattu. Toinen kummi oli ehtinyt ensin. Vain yksi kummi alttarille. Sylikummi. En minä muista olinko minä sylikummi. En ollut. Menin silti. Olipa haastava tilanne kaikkineen.

2. Selvitä olitko sylikummi. Käytä tarvittaessa apuna ristiäiskuvia tai kummitodistusta. Jos et ollut, niin sinun ei tarvitse turhaan stressata kohdasta yksi.

3. Kolehtiraha. Unohtuu aina. Aina yhtä kiusallista.

4. Ruusu. Ruusun muistaa viimeistään siinä vaiheessa, kun lähestyy kirkkoa, ja huomaa, että kaikilla muilla omaisilla on sellainen mukanaan. Muista ostaa ruusu. Vaihtoehtoisesti karkaa kirkosta lähimpään kukkakauppaan ostamaan sellainen. Otollisin aika poistua huomaamattomasti on siinä kohtaa, kun juhlaväki alkaa siirtyä ehtoolliselle. Jos unohdit myös kolehtirahan, niin voit toki liueta jo ennen kolehdin keruuta säästyäksesi siltä morkkikselta. Joka tapauksessa ehdit takaisin kirkolle ennen kuin jumalanpalvelus päättyy.

5. Ota rippijuhlakutsu mukaan. Siitä on hyvä tarkistaa joitain yksityiskohtia, kuten missä jatkot pidetään.

Näillä vinkeillä pitäisi pärjätä. Onnea matkaan kummeille, yhtä lailla kuin kaikille tämän kesän rippikoululaisillekin!