Paikallishistorian tuntemus on tärkeää

Tässä numerossa julkaistaan kolmas osa neliosaisesta juttusarjasta, joka käsittelee ylöjärveläisen tohtorin Johannes Mäkkylän ja hänen vaimonsa Fanny Mäkkylän matkoja Pohjois-Amerikkaan viime vuosisadan alussa.
Kiitos juttusarjasta kuuluu paikallishistoriaa tutkineelle Torbjörn Nikukselle, joka on kahlannut Mäkkylöiden matkoiltaan lähettämät kirjeet läpi. Ylöjärven Uutiset on sen jälkeen stilisoinut, referoinut ja taittanut jutut lehteen sopiviksi.
Juttusarja on kerännyt paljon kiitosta, eikä se ole yllätys. Kun lukee Mäkkylöiden kertomuksia kokemuksistaan suuressa lännessä, voi lähes sielun silmin nähdä ne kaikki kerrotut tapahtumat. Mäkkylöiden elämä on ollut Amerikassa hurjan värikästä, raadollista ja jopa tragikoomista.
Eräs paikallislehden tehtävistä on juurruttaa lukijoitaan asuinpaikkakuntaansa. Yksi hyvä tapa tehdä se on kertoa mahdollisimman värikkäästi mutta objektiivisesti paikallishistoriasta.
Paikallishistorian esille nostamiseen paikallislehti tarvitsee paikallisia ahkeroitsijoita, jotka etsivät ja tutkivat vanhoja asioita. Vapaaehtoiset paikallishistorian tutkijat tekevät siis äärettömän arvokasta työtä.
Paikallislehden toimituksen tehtävä on sitten miettiä, mitä kaikesta tietomassasta kannattaa julkaista. Usein tarkasti rajattu näkökulma on mielenkiintoisin. Se palvelee hyvin lukijaa.
Paikallishistoriasta kannattaakin nostaa usein esille ihmisiä ja pieniä faktoja. Ne kiinnostavat.
Historiantutkijat Pirjo Markkola ja Ann-Catrin Östman sekä etnologi Hanna Snellman totesivat artikkelikokoelmassaan Kotiseutu ja kansakunta, että paikallishistoria saattaa olla lajina jopa kaikkein läpäisyvoimaisin tieteellisyyteen pyrkivän historiankirjoituksen muoto.