Ryhti kotikisoihin edustavalla joukkueella

Avoimen luokan klassisen voimanoston SM-kisa pyörähtää käyntiin perjantaina Ylöjärvellä. Rauta nousee Urheilutalolla sunnuntai-iltaan saakka. Ryhdin voimanostojaoston voimanostajat ovat mukana kisassa 11 hengen joukkueella. Kaikkiaan kisaan on ilmoittautunut 139 nostajaa.
Jonna Alanko osallistuu ensimmäistä kertaa klassisen voimanoston SM-kisoihin (Kuva: Sanna Hillberg)

Avoimen luokan kisa tarkoittaa sitä, että kilpailijat taistelevat mitaleista ja sijoituksista vain painoluokan perusteella. Jakoa ikäryhmiin ei avoimessa luokassa ole. Ennen kisaa tehtävässä punnituksessa kilpailijan painon tulee olla oman sarjan painomäärän sisällä. Esimerkiksi naisten sarja N57 tarkoittaa sitä, että kilpailijan paino on 52,01-57,0 kiloa.

Kuusi ryhtiläisnaista

Vuokko Viitasaari on edellisen kerran kilpaillut avoimen luokan kisassa vuonna 2006. Silloinkin SM-kisojen järjestämispaikka oli Ylöjärvi. Tosin lajina tuolloin oli varustevoimanosto. Väliajan hän on kilpaillut masters-luokassa. Kaikkiaan Viitasaari on yli 30 vuotta kestäneen voimanostouransa aikana osallistunut vähintään 300 kisaan. Palkintosijoja hänelle on kertynyt sekä kotimaan kisoista että kansainvälisistä mittelöistä. Kotikisoissa Viitasaari kilpailee sarjassa N52. Hänen tavoitteensa on oman hyvän tuloksen lisäksi kannustaa sekä ryhtiläisiä että muita kilpailijoita mahdollisimman hyviin suorituksiin.

Sarjassa N57 kilpaileva Jonna Alanko osallistuu ensimmäistä kertaa avoimen luokan SM-kisaan klassisessa voimanostossa. Alanko on ammatiltaan farmaseutti ja opiskelee Itä-Suomen yliopistossa pääaineenaan terveysliikunta. Kisaan valmistautumisessa on ollut loukkaantumisen vuoksi haasteita syksyn ja talven ajan. Vaikka Alanko lähtee tuloksen puolesta kisaan ennakkotilaston ykkösenä, on hänelle tärkeintä tehdä ehjä kisa ja hyvät suoritukset.

Myös Anne Vuorikoski kisaa sarjassa N57. Vuorikosken tavoitteena kisassa on tehdä onnistuneet nostot kaikissa kolmessa lajissa. Myös 300 kilon yhteistuloksen rikkominen siintelee mielessä. Vuorikoskea valmentaa puoliso Juha, joka myös osallistuu kisaan.

Tanja Petman ja Minna Ristolainen kilpailevat sarjassa N63. Petman on aikaisemmin saavuttanut samassa sarjassa pronssia vuosina 2015 ja 2016. Personal trainer -yrittäjänä työskentelevä Petman lähtee haastamaan kovatasoisen sarjan ennakkosuosikkeja. Tavoitteena Petmanilla on rikkoa omat ennätyksensä. Treenit ovat sujuneet hyvin, joten perjantaina nähdään, mihin sijoitukseen kovana kilpailijana tunnetun Petmanin taistelutahto yltää.

Minna Ristolaisella on vuodelta 2017 taskussaan masters1-luokan eli 40-vuotiaiden naisten veteraanisarjan voitto painoluokassa N63. Hän on myös kyseisen veteraanisarjan maastanoston SE-tuloksen 160 kiloa haltija. Ylöjärven kisaan Ristolainen lähtee haastamaan nuorempia kilpailijoita. Erityisesti kannattaa seurata sitä, miten maastanosto kulkee ja kirjataanko SE-tulos uusiin lukemiin.

Paremmin painonnostosta tunnettu Jutta Selin osallistuu kisaan sarjassa N72. Viime vuonna Selin sijoittui pronssille nuorten klassisen voimanoston SM-kisassa 20 vuotiaiden naisten sarjassa. Hän tavoittelee kisassa omaa ennätystään ja mahdollisimman hyvää sijoitusta. Valmistautuminen ja treenaaminen kisoihin on sujunut pääasiassa painonnoston ehdoilla. Selin osallistuu kisoihin ylioppilaskirjoitusten lomassa, joten jännitystä riittää useammalla saralla.

Viisi miesnostajaa

Teemu Hällfors kilpailee sarjassa M83. Hällfors on nuoresta iästä huolimatta kokenut kilpailija, jonka kilpaura alkoi jo vuonna 2011. Tältä vuodelta Hällforsilla on juniorisarjoista penkkipunnerruksen, klassisen voimanoston ja varustevoimanoston SM-kisavoitot. Omiin kotikisoihin Hällfors lähtee taistelemaan mitaleista. Ennakkotilastossa hän on sijalla 3. Mikäli Hällfors palkintopallille nousee, on mitali hänen ensimmäisensä avoimen luokan klassisessa voimanostossa. Treenit ovat sujuneet mallikkaasti, joten mitalin lisäksi Hällforsin tavoitteena on rikkoa 700 kilon yhteistulos.

Myös Henri Tanhuanpää edustaa Ryhtiä sarjassa M83. Nelisen vuotta voimanostoa harrastaneen Tanhuanpään tavoitteena on parantaa kisassa omia ennätyksiään. Yrittäjän kiireinen arki vaikuttaa kisaan valmistautumiseen. Siitä huolimatta tammikuussa alkanut valmistautuminen kisaan on päässyt alkukankeuden jälkeen hyvään vauhtiin.

Sakari Lammassaari kilpailee painoluokassa M105. Ammatiltaan Lammassaari on vartija ja järjestyksenvalvoja. Valmistautuminen SM-kisoihin on sujunut hyvin. Ylöjärven omissa kisoissa Lammassaarella on tavoitteena parantaa omaa ennätystään ja rikkoa 700 kilon yhteistulos.

Juha Vuorikosken kilpailusarja on M120, johon hän on siirtynyt sarjasta M120+. Vuorikoski on harrastanut kuntosaliharjoittelua 15 vuotta, josta voimatreeniä 10 vuotta ja aktiivista voimanostotreeniä kilpailumielessä noin kuusi vuotta. Viime vuosi oli kuitenkin sekä Anne että Juha Vuorikoskille poikkeuksellinen treenien ja kilpailujen suhteen toukokuisen perheenlisäyksen vuoksi. Kisaan valmistautuminen on Vuorikoskella sujunut hyvin pienistä kolotuksista huolimatta. Tavoitteeksi Vuorikoski on asettanut henkilökohtaisten ennätysten parantamisen nykyisessä painoluokassa.

Henri Rauniolahti tunnetaan lempinimellä ”Keho” ja se kuvaakin miestä erinomaisesti. Sarjassa M120 kilpailevan Rauniolahden kisatavoitteena on hyvä tulos ja uusi ennätys eli yli 700 kilon yhteistuloksen rikkominen. Rauniolahti päätyi voimanoston pariin 14-vuotiaana isänsä houkuttelemana. Harrastus on jatkunut siitä asti. Kärsivällinen ja sinnikäs treeni on tuottanut tulosta, joten Rauniolahdelta on lupa odottaa henkilökohtaisia ennätyksiä.

Yleisön kannustus tsemppaa kilpailijoita ja luo hyvän kisatunnelman. Siksi Ylöjärven Ryhdin voimanostojaosto toivottaa yleisön tervetulleiksi kisaan riippumatta siitä, onko laji entuudestaan tuttu.

PÄIVI RISTOLAINEN