Valitsijayhdistyksen presidenttiehdokas Sauli Niinistö korostaa, ettei maanisän kannata julistautua ihmisten arvojen johtajaksi. Istuvan valtionpäämiehen mukaan presidentti voi johdatella omalla esimerkillään kansalaisia arvojen äärelle. Niinistö vakuuttaa luottavansa esikuvan voimaan eli hän tekee niin kuin puhuu. Presidentti teroittaa eheyden tärkeyttä. Hän tuomitsee ahneuden ja kantaa vakavaa huolta syrjäytymisestä. Niinistö on toiminut säätiössä, joka on auttanut tuhansien perheiden nuoria. Koulukiusaamisen kitkemiseksi hän on ollut perustamassa kannustusryhmiä.
Sauli Niinistö kiteyttää kansakuntamme arvopohjan kolmeen sanaan: ”Yhdessä, kaikki mukana”.
– Yksinkertaiset sanaparit, kuten vapaus ja vastuu sekä oikeus ja velvollisuus kuvaavat mielestäni parhaiten kansakuntamme arvoperintöä, hän sanoo.
Niinistö kaipaa konkreettisia tekoja arvomaailman vahvistamiseksi.
– Jos puhutaan vaikkapa ahneuden vastustamisesta, niin minusta siitä ei voi keskustella, ellei itse näytä esimerkkiä luopumalla jostakin, hän poimii esimerkin.
”Me emme taivu tuulessa”
– Turvallisen yhteiskunnan rakentamiseen tarvitaan meitä kaikkia, Sauli Niinistö linjaa.
Presidentti muistuttaa, että Suomi on listattu maailman vähiten hauraimmaksi maaksi.
– Me emme taivu tuulessa, hän valaa uskoa.
Niinistön mukaan yhteiskuntamme tarvitsee turvallisuuden ylläpitämiseksi riittävästi voimavaroja.
– Esimerkiksi poliisien ja muiden turvallisuusviranomaisten määrä ei yksin ratkaise turvallisuutemme tasoa, hän tarkentaa.
Niinistö nostaa syrjäytymisen yhdeksi vakavimmaksi sisäisen turvallisuutemme uhkaksi.
– Työ syrjäytymistä vastaan on tehokasta toimintaa sisäisen turvallisuuden parantamiseksi, hän näkee.
Presidentin mielestä Suomi säilyy tulevaisuudessakin vakaana maana, kun pidämme kaikki jäsenemme osallisena yhteiskunnastamme.
– Kukin meistä luo turvallisuutta lähiympäristöönsä omalla toiminnallaan, Niinistä tähdentää.
Vastakkainasettelu on turhaa
Sauli Niinistön mielestä maaseudun ja kaupungin välinen vastakkainasettelu on turhaa.
Hänen mukaansa julkiset palvelut on pystyttävä turvaamaan ympäri Suomea.
– Viranomaisten on kyettävä auttamaan ihmisiä riippumatta siitä, missä päin Suomea nämä asuvat, hän sanoo.
Niinistön mukaan yhtenä tulevaisuuden haasteena on pystyä vastaamaan kaupunkien sisällä tapahtuvaan alueiden eriytymiseen.
– Mitä paremmin meidän maaseutualueillamme ja kaupungeillamme menee, sen vahvempia olemme kansakuntana, presidentti kokee.
Kansalaisten eriarvoistuminen on totta ja siihen johtavat monet syyt.
– Osa suomalaista uhkaa jäädä kokonaan yhteiskunnan toimintojen ulkopuolelle. Näin on käynyt muun muassa työmarkkinoilla. Kehitys huolestuttaa. Eriarvoisuutta torjutaan parhaiten tarjoamalla ihmisille yhdenvertaisia osallistumismahdollisuuksia.
– Sillä, että suomalaiset voivat uskoa ikään, sukupuoleen, asuinpaikkaan tai muuhun katsomatta omiin mahdollisuuksiinsa ja kyvykkyyteensä, on suuri merkitys, Niinistö muistuttaa.
– Meidän on yhdessä huolehdittava siitä, etteivät jakolinjat pääse paisumaan liian suuriksi. Tässä on jokaisella vastuunsa. On hyvinvoivienkin etu, että ei ole pahoinvointia, hän herättelee.
Luottamus vahvistaa kriisinsietokykyä
Valitsijayhdistyksen ehdokkaana toista presidenttikautta tavoitteleva Sauli Niinistö pitää maanjohtajan tehtävänä sellaisia ratkaisuja, joilla Suomi välttää poikkeukselliset olosuhteet ja ylläpitää isänmaan vakauden.
– Yhteiskunnassa vallitseva vahva luottamus lisää kansakunnan kriisinsietokykyä, hän painottaa.
– Olen puhunut paljon muun muassa huoltovarmuudesta. Esimerkiksi elintarviketuotannossa huoltovarmuudesta huolehtiminen tarkoittaa sitä, että meillä säilyy osaaminen ja kyky tuottaa ruokaa, Niinistö toteaa.
Sauli Niinistö
KOKO NIMI: Sauli Väinämö Niinistö
SYNTYMÄAIKA: 24.8.1948
NYKYINEN AMMATTI: Tasavallan presidentti
PERHEOLOT: Vaimo Jenni ja koira Lennu. Kaksi aikuista poikaa.
HARRASTUKSET: Liikunta ja lukeminen