Nelosolut ei muuttanutkaan maailmaa

Vahvat oluet, lonkerot ja niin sanotut limuviinat ovat tulleet kauppoihin. Alkoholilain uudistus on jakanut voimakkaasti mielipiteet. Poliitikot ovat vääntäneet asiassa kättä jo vuosikausia.
Nyt kun vuodenvaihteen jälkeen kaupasta on saanut neloskaljaa, näyttäisi maailmassa olevan kaikki yhä ennallaan. Suomalaiset eivät rynnänneetkään kauppaan haalimaan aiempaa vahvempia juomia. Itse asiassa kansalaiset ovat lähinnä ihmetelleet, miksi koko asia on herättänyt niin paljon keskustelua.
On ollut mahtava kuunnella ja lukea ihmisten kommentteja eri medioista, kun heiltä on kysytty mielipidettä vahvojen juomien saapumisesta kauppojen hyllyille. Ei ole yllätys, että suuri osa ihmisistä pitää asiaa lähes yhdentekevänä. ”Aivan sama” on kuulunut monesta suusta.
Ehkä se onkin niin, että poliitikot tekivät tästä(kin) asiasta suuremman kuin se oikeasti on.
Alkoholilain uudistuksessa ehkä merkittävin asia onkin se, että pienpanimot saavat oikeuden myydä omia niin sanottuja käsityöläisoluitaan suoraan valmistuspaikalta.
Suomessa vallalla oleva pienpanimobuumi saa tästä varmasti lisäenergiaa. Tällaista yritteliäisyyttä kannattaa tukea.
Eikä asia varmasti vaikuta kovin negatiivisesti kansalaisten terveyteenkään, sillä käsityöläisoluet ovat yleensä olutharrastajien suosiossa. Näitä oluita ei juoda juurikaan humaltumistarkoituksessa.
Hyvää uudistuksessa on myös se, että ravintoloille tulee lupa hankkia alkoholijuomia vähittäismyyntiin. Kun ravintolaillallisella huomaa nauttineensa parasta viiniä miesmuistiin, voi ravintolasta ostaa pullon mukaansa. Tämä on iso askel kohti eurooppalaista ravintola- ja viinikulttuuria.
Uusivuosi on myös lupausten aikaa. Kun kaupoista nyt saa nelosolutta ja vahvaa lonkeroa, voi jokainen luvata itselleen, ettei osta niitä sen enempää kuin aiemmin.
En tosin usko, että tähän tarvitaan lupauksia. Kuten sanottu, suurimmalle osalle ihmisistä edellä mainittujen juomien tulo kauppoihin oli lähes merkityksetön asia. Tosin helpottaahan se joidenkuiden asiointia, kun perjantain saunajuomaa ei tarvitsekaan noutaa pitkäripaisesta.
Nyt jäämme odottelemaan, milloin alkaa uudelleen vääntö viinien tuomisesta kauppoihin. Sekin ihme vielä Suomessa joskus nähdään, että viininsä voi ostaa maitohyllyn vierestä.