Hevonen, joka sopii moneen

Teivossa heppailtiin lauantaina oikein urakalla. Ravikeskuksessa järjestettiin suuri yleisötapahtuma, jonka vetonaulana toimi tänä vuonna 110 vuotta täyttävä suomenhevonen.
Perinteitä vaaliva Hämeen Eskadroona esitti Teivossa sotilaallista ratsastusta. Hevosilla hypättiin esimerkiksi liekehtivän puomin yli, minkä lisäksi ratsailla olevat sotilaat halkaisivat puomeja miekallaan.

 

Nevan Viikari nojailee tyytyväisenä aitauksensa seinämiin samalla, kun useat käsiparit työntyvät aidan raosta rapsutellakseen varsan pehmeää karvaa.

Nevan Viikari simahti aitaukseensa pitkän päivän ja lukuisten rapsutusten jälkeen.

Viikari ei ole moksiskaan suuresta ihmisvilinästä – päinvastoin. Se nauttii huomion keskipisteenä olemisesta.

Varsan käytös on omistajan Tiina Levanderin mukaan melko perinteistä Viikaria. Puolivuotias varsa kun rakastaa ihmisiä ja on huomattavasti sosiaalisempi kuin muut ikäisensä varsat yleensä.

Tämän vuoksi Viikari pääsikin kotilaitumiltaan Virroilta reissun päälle Teivon ravikeskukseen tapaamaan lajikumppaneitaan ja hevosihmisiä Suomenhevonen 2017 -tapahtumaan.

 

 

Tapahtumassa pidettiin myös Suomenpienhevosyhdistyksen shownäyttely suomenhevosille.

Järkevä, suora ja rehellinen hevonen

Tiina Levander kasvattaa suomenhevosia Tinden tallillaan Virroilla. Hän valitsi suomenhevoset aikoinaan niiden kotimaisuuden ja monikäyttöisyyden vuoksi.

Hänen mukaansa suomenhevonen on historiallinen hevonen, joka on ollut ihmisen mukana monissa muutoksissa, joihin se on sopeutunut aina uudelleen ja uudelleen.

– Suomenhevosen sopivat suomalaiseen luonteeseen. Ne ovat hyvin järkeviä, suoria ja rehellisiä, hän luonnehti kasvattejaan.

Viikarin emä Maija Mehulainen on esimerkki suomenhevosesta, joka soveltuu monenlaiseen toimintaan. Maija on luonteeltaan rauhallinen ja se on heittänyt myös hääkeikkaa hääparien kyydittäjänä.

Maijan maitovarsalle Viikarille sen sijaan povataan uraa ihmisten viihdyttäjänä, sillä jalostukseen se ei sovi. Varsalla oli nimittäin jalat koukussa syntyessään, mikä teki sen kävelystä vaikeaa.

– Mietin, olisiko Viikarista eläjäksi. Olemme kuitenkin saaneet suoristettua jalkoja hoitojen avulla ja nyt ne ovat jo melko normaalin näköiset. Viikarista on tullut kesy ja ihmisrakas juuri sen vuoksi, että varsaa on hoidettu niin paljon, Levander kertoi.

Sastamalaistytöt ihastuivat pieneen miniappaloosavarsaan. Tytöt kertoivat, että heillä on kotonaan myös omat hevoset.

Näytöksiä eri hevosurheilulajeista

Maijan ja Viikarin lisäksi Teivossa nähtiin monia muita suomenhevosia, jotka ovat erikoistuneet eri tehtäviin. Raviurheilun lisäksi ohjelmaan kuului näytöksiä koulu- ja esteratsastuksesta, valjakkoajosta ja vikellyksestä.

Raviradalla nähtiin myös Hämeen eskadroona, joka esitti, millaisiin suorituksiin entisajan ratsuväen tuli kyetä taistelutantereella.

Hevosurheilunäytökset ja söpöt ponit houkuttelivat paikalle myös nelijäsenisen tyttöporukan Sastamalan Kiikoisista.

Kaverukset Ella Myllymaa, Hertta Rantanen, Pinja Mattila ja Veera Mattila olivat erityisen ihastuneita Teivon keskusviheriön aitauksessa olleeseen nelikuiseen miniappaloosavarsaan, joka hurmasi tytöt kiharalla harjallaan.

– Seurasimme innolla myös ponien agilitykilpailua. Lisäksi oli ihanaa nähdä, miten suomenhevosia voidaan käyttää niin monipuolisesti eri lajeissa, tytöt kertoivat.

Comments are closed.