Vahva CHL-startti

Liigan kahden edellisen pelikauden mestari Tampereen Tappara voitti molemmat CHL:n vierasottelunsa viime viikonloppuna. Tapparan teräksisen iskukyvyn saivat kokea sekä EC Red Bull Salzburg että Grizzlys Wolfsburg.
Hyökkääjät Matti Järvinen (vas.) ja Kristian Kuusela takoivat tehopisteitä kirvesrintojen laariin CHL:n avauspeleissä. Järvisen yhteistehot olivat 1+1 ja Kuuselan 2+2. (Kuvat: Tamhockey Oy)

Lukemien valossa Tappara oli erityisen tyly vieras sekä itävaltalaisryhmälle että saksalaisjoukkueelle.

Kirvesrinnat mankeloivat Salzburgin perjantaina maalein 6–1. Wolfsburg jäi sunnuntaina ”Tampereen pendolinon” alle maalein 7–1. Näin ollen Tappara rökitti molemmat vastustajansa kumoon yhteismaalein 13–2.

Tapparan ylöjärveläishyökkääjä Otto Rauhala kunnostautui molemmissa otteluissa. Salzburgia vastaan Rauhala teki yhden maaliin.

Wolfsburgia vastaan pelatussa kamppailussa ylöjärveläinen tarjoili puolestaan maailmanluokan poikittaissyötön, josta Kristian Kuusela tälläsi osuman kirvesrinnoille.

Menestyksestä kunnon potti

Tapparan toimitusjohtaja Mikko Leinonen näkee tärkeäksi, että kirvesrinnoissa satsataan myös kansainväliseen kilpailuun.

Eurooppalainen Champions Hockey League on kehittynyt pienin askelin nykyiseen muotoonsa. Vielä viime kaudella tässä eurooppalaisessa liigassa pelasi 48 joukkuetta.

Tälle pelikaudelle joukkueiden määrää vähennettiin 32:een. Merkittävää muutoksessa on se, että nyt kaikki CHL:ssä pelaavat joukkueet ovat ansainneet paikkansa puhtaasti urheilullisin perustein.

Tappara on ollut etujoukoissa mukana, kun yhteiseurooppalaista liigaa on kehitetty.

– Kaikkihan käynnistyi Nordic Trophystä vuonna 2006. Sitten oli vuorossa European Trophy, ja siitä edelleen on jatkettu nykyiseen CHL:ään. Koen, että tämä eurooppalainen liiga on mennyt koko ajan eteenpäin, Tappara-pomo Mikko Leinonen arvioi.

Kehittyminen näkyy tulevina vuosina myös CHL:n palkintopotissa.

– Jos tänä vuonna voittaa oman lohkonsa ja kohoaa mestariksi, se palkitaan 300 000 euron potilla. Kaudella 2022–2023 vastaava palkintosumma on jo 750 000 euroa, toimitusjohtaja Leinonen vertailee.

CHL on hieno haaste Liigan kahden edellisen kauden mestarille.

– Haluamme kehittyä myös kansainvälisessä jääkiekossa ja sitä myöten menestyä myös CHL:ssä. Uskon, että joukkueen tavoitteena on pääseminen vähintään neljän parhaan joukkoon, Leinonen jatkaa.

Yhteismaalit pudotuspeleissä

CHL-liigan alkulohkovaihetta pelataan lokakuun puolivälin tienoille. Sen jälkeen käynnistyvät pudotuspelit.

Jokaisesta lohkosta pääsee mukaan kaksi parasta joukkuetta. Pudotuspelejä pelataan jalkapallosta tutulla sapluunalla, eli kahden ottelun yhteismaalit ratkaisevat jatkoon menijän.

Ainoa ero jalkapalloon nähden on se, että jääkiekossa ei tunneta vierasmaalisääntöä.

Pudotuspeleissä pelataan yhteismaalisäännöllä aina välieriin saakka. Finaali pelataan sen sijaan kerrasta poikki -systeemillä.

Tappara kohtaa viikonloppuna uudelleen Salzburgin ja Wolfsburgin. Nyt kirvesrinnat pääsevät mittaamaan keskieurooppalaisjoukkueiden iskukyvyn kotiyleisönsä edessä Hakametsässä.

Ensi viikonlopun jälkeen Tapparan CHL:n pelit jatkuvat lokakuussa, jolloin Tappara kohtaa alkulohkonsa kolmannen vastustajansa slovakialaisen Banska Bystrican. Slovakialaisjoukkueen riveissä on yksi kirvesrinnoille varsin tuttu pelaaja.

– Viime kaudella Tapparassa pelannut maalivahti Teemu Lassila torjuu nyt slovakialaisjoukkueen maalilla, Leinonen tietää.

Tappara pelaa ensimmäisen Liigan kotiottelunsa tiistaina 12. syyskuuta, jolloin se kohtaa viime kauden finaalivastustajansa eli Kalevan Pallon Kuopiosta.

Ennen ottelua on edessä juhlalliset seremoniat, kun Tapparan toinen perättäinen mestaruusviiri nostetaan Hakametsän jäähallin kattoon.