Kaupungintalon aukion ja Räikänpuiston välissä sijaitseva Räikän talo tunnetaan myös Räikän kartanona. 1820-luvulla valmistunut talo on ollut kartanon päärakennus. Taloon tuli Ylöjärven ensimmäinen postikonttori vuonna 1894. Ylöjärveläisille tutut Räikän fröökynät emännöivät taloa 1930-luvulle saakka. Kunnanvaltuusto kokoontui Räikällä ensimmäisen kerran vuonna 1933.
Kulttuurihistoriallisesti merkittävä talo on suojeltu. Talo kuuluu laajempaan puutalokokonaisuuteen yhdessä jo kunnostettujen Pappilan, Pietilän ja Krankkulan kanssa. Kaikissa näissä on aktiivista, säännöllistä toimintaa kaupunkilaisille, muun muassa perhekerhoja, järjestöjen tapahtumia ja kuvataide- ja käsityöopetusta lapsille. Räikän talo on samaa Kirkonseudun rakennushistoriallista perintöä kuin vastapäinen Ylöjärven kirkko.
Julkisuudessa on virheellisesti väitetty, että Räikän talo kunnostettaisiin vain kunnostamisen vuoksi eikä talolle olisi käyttöä. Tosiasiassa Räikällä tapahtuu jo nyt. Yläkerrassa on 4H-yhdistykselle vuokrattuja tiloja. Yläkertaan onkin tarkoitus tehdä hyvät kokoontumistilat järjestöille. Talosta ei kunnosteta museota, vaan kaikille avoin talo, jota paikallisilla toimijoilla on varaa käyttää. Monet järjestöt ovat jo nyt käyneet tutustumassa taloon ja kyselleet, koska tilat saadaan käyttökuntoon.
Nykyään alakerrassa järjestetään paikallisten taiteilijoiden ja harrastajien näyttelyitä, lasten työpajoja ja myyjäisiä. Joulumyyjäiset ulottuvat talosta aukiolle saakka. Kulttuuripalveluilla on suunnitelmana jatkaa ja kehittää tämän tyyppistä toimintaa yhdessä ylöjärveläisten kansalaisten ja yhdistysten kanssa.
Räikällä on onnistuneesti järjestetty myös pop-up-kahvilatoimintaa ja brunsseja. Kunnostuksen myötä taloon tehdään kunnolliset kahvilatilat. Talo tarjoaa jollekulle paikalliselle yrittäjälle hyvät toimitilat keskeiseltä paikalta. Kahvilan yhteyteen tulee kulttuuripalveluiden ylläpitämä näyttelytila.
Talon Räikänpuiston puoleisella seinustalla on ollut terassi. Se on tarkoitus palauttaa. Terassilta olisi näkymät Keijärvelle. Kahvilan kanssa se palvelisi talvisin Räikän hiihtäjiä ja avantouimareita sekä kesäisin puiston tapahtumien kävijöitä, lenkkeilijöitä, uimareita ja Räikän urheilukentän käyttäjiä.
Räikän alueen kehittäminen on osa kaupunkisuunnittelua. Räikällä on jo nyt elämää, ja pian viereen kohoaa kerrostaloja. Räikästä ja kaupungintalon aukiosta voi tyhjän torin sijaan tulla eloisa kohtaamispaikka.
Kaupungintalon aukiolle nousee vuoden päästä Eppu-veistos. Olisi tärkeää saada Räikkä kuntoon ja kahvila auki suunnitellulla aikataululla, ettei arvokkaan veistoksen vieressä seiso hylätyn näköinen talo. Eppujen veistosta katsomaan tulevat matkailijat voisivat poiketa kahville kunnostettuun Räikän taloon. Talossa olisi myös matkailuinfo. Kävijät voisivat todeta, kuinka hienosti Ylöjärvellä on osattu ottaa historialliset, tyhjillään seisseet rakennukset käyttöön kaikille avoimiksi tiloiksi.
TAPANI TIENARI
kaupunginvaltuutettu ja vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja
(kokoomus)
Kommentointi on suljettu.