Seppo Pohjola ja Panu Rajala tekivät persoonallisen oopperan Sillanpäästä

Viimeinen silaus nobelistin kunnioittamiselle

Seppo Pohjola ja Panu Rajala antavat uutuusoopperallaan kirkkaan kruunun hämeenkyröläiselle suurmiehelle Nobel-kirjailija Frans Emil Sillanpäälle (1888-1964). Pohjolan musiikki on yhtä värikästä kuin Myllykolusta suuren maailman tietoisuuteen nousseen kirjailijan elämä oli. Rajalan kirjoittama libretto poimii taiturimaisesti merkkimiehen rikkaan elämän pääkohdat ehyeksi teokseksi. Sillanpää-ooppera on Suomen 100-vuotisjuhlavuoden merkkitapaus.
F.E. Sillanpää ooppera

Sillanpää-ooppera on merkkitapaus. Kaikki esitykset ovat loppuunmyytyjä. Oopperakuoro tekee koskettavan työn Myllykolussa. (Kuva: Mikko Auerniitty)

Panu Rajalan ja Seppo Pohjolan Sillanpää-ooppera lunastaa kirkkaasti kaikki teokseen kohdistuneet odotukset.
F.E. Sillanpää Seura on tehnyt vuosikymmenien saatossa korvaamattoman arvokkaan työn Nobel-kirjailijan elämäntyön vaalimisessa. Uusin ponnistus on mittava ooppera, joka avaa koskettavalla tavalla suuren suomalaisen sananmestarin koko elämänkaaren kansalaisten tietoisuuteen.
Sillanpää-ooppera on laatutyötä.
Säveltäjä Seppo Pohjola on synnyttänyt musiikin, joka hurmaa kuulijansa yllätyksellisyydellään. Pohjolan sävellystyö on yhtä ihmeellinen kuin Sillanpää oli persoonana ja kirjailijana. Musiikki on suorastaan neroa. Se pitää oopperavieraan mielen valppaana koko esityksen ajan.
Panu Rajala on kiistattomasti paras F.E. Sillanpään asiantuntija. Tämä näkyy erinomaisella tavalla oopperan libretossa, johon Rajala on mestarillisesti ujuttanut Nobel-kirjailijan värikkään elämäkerran. Rajala on sanan mestari: hän käyttää hersyvää kieltä, jollaista myös Sillanpää kirjoittaessaan käytti.
F.E. Sillanpään Seura ei ole jättänyt oopperahankkeessaan mitään sattuman varaan. Koko tuotanto on rakennettu vuosien työn aikana kestävälle perustalle. Tästä syystä Myllykolussa yleisö kokee vahvaa oopperaa.

Vahvat ammattilaiset

Sillanpää-oopperan kantaesitys on suurten mestareiden juhlaa. Oopperayleisö muistaa teoksen kulttuuritarjonnan huipentumana.
Oopperan miehitys on tehty tarkalla seulalla. Esityksessä ei ole yhtään heikkoa lenkkiä. Valitettavan useasti juuri maakuntaoopperoissa esitykset ovat ontuvia epätasaisen roolijaon tähden.
Nuorta Sillanpäätä esittää voimakkaassa nousukiidossa oleva Waltteri Torikka. Hän yllättää tulkinnallaan erittäin myönteisesti. Torikka on sisäistänyt Sillanpään persoonan. Laulaja on uskottava roolityössään.
Ikääntynyttä Sillanpäätä esittävä Sauli Tiilikainen on täydessä elementissä roolissaan. Tiilikainen tuo laulamisellaan yleisön koettaviksi ne helvetit ja paratiisit, jotka Sillanpää kahlasi lävitse elämässään. On vaikea kuvitella ketään muuta kuin Tiilikainen vanhan Sillanpään rooliin.
Sillanpään Siikri-puolisoa esittävä Helena Juntunen on vaativassa tehtävässä, sillä suurmiehen puolisona oleminen ei ole helppoa, joten sellaista esittävän on sisäistettävä aallokko, jossa esimerkiksi Siikri oman elämänsä taivalsi.
Päivi Nisulalla on kaksoisrooli. Hän esittää Sillanpään Miina-äitiä ja Kammion sairaalan hoitajaa. Nisula on vahva osaaja molemmissa tehtävissään.
Oopperakuoro on erittäin keskeisessä osassa, ja kuoro tekee korkeatasoista työtä. Kuorolaiset antavat ratkaisevat mausteet esittäen ravintolavieraita, tanssiväkeä, piikoja ja renkejä, punakaartilaisia ja valkoisia sekä orpolapsia.

Bjurströmimäinen ohjaus

Marko Bjurströmin ohjaus on seikka, joka jakaa oopperavieraiden mielipiteet. Joidenkin mielestä Bjurström on tehnyt henkilöistä kevyitä, toisten mukaan ohjaaja on tuonut roolihahmot raikkaasti 2000-luvulle.
Oopperan tekijät kehuvat vuolaasti ohjaajaansa. Heidän mielestään Bjurström loi teoksen toteuttamiseen iloisen ja kannustavan ilmapiirin, mikä näkyy lopputuloksessa.
Jokainen sukupolvi tekee merkkihenkilöistä oman tulkintansa. Bjurströmin ratkaisut osoittavat tälle ajalle tyypillisen piirteen. Esimerkiksi nälän näkeminen tai lapsen kuoleminen ovat historiallisia tosiasioita, joissa ei kannata turhan syvällisesti mylviä.
Osmo Rauhala on lavastuksen mestari. Hänen ratkaisunsa nostavat kiitettävästi estradilla olevat henkilöt keskiöön. Lavasteiden niukkuus tekee kunniaa Myllykolun historialliselle miljöölle.

Tuotanto hyvin esille

Sillanpää-ooppera on merkkiteos.
Oopperan ansiosta suomalaiset löytävät uudelleen ainoan Nobel-kirjailijamme laajan ja monipuolisen tuotannon.
Päivänselvää on, että Sillanpää-ooppera ei jää arkistojen kätköön, vaan varmasti oopperatalot ottavat teoksen ohjelmistoonsa.
Oopperan tekijät ovat tehneet suuren palveluksen Sillanpäälle. Suuren suomalaisen elämäntyö on talletettuna nyt oopperaksikin.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?