Rantajätkien Mäkinen Kantrin puheenjohtajaksi

Ylöjärven kaupungin perusturvan palvelusihteeri ja Rantajätkät ry:n aktiivi Jenni Mäkinen on valittu Tampereen seutukunnassa toimivan Leader-ryhmä Kantri ry:n puheenjohtajaksi. Kantrin yhtenä tarkoituksena on rahoituksen jakaminen maaseudun kehittämiseksi.
Jenni Mäkinen pitää koirista.

– Kantri on mahdollistaja. Rantajätkien toiminnan jatkuminen oli kymmenisen vuotta sitten vaakalaudalla, koska vuokrasopimuksemme päättyi. Onneksi saimme rakennettua uudet tilat Kantrin puoltaman Leader-rahoituksen turvin, Jenni Mäkinen muistelee.

Kolme vuotta Kantrin hallituksessa toimineesta Mäkisestä valinta puheenjohtajaksi tuntuu hyvältä ja luottamuksen osoitukselta.

– Se, mikä oli silloin Rantajätkien rahoituksenhaun aikaan tuntematonta, on nyt lähellä.

35 vuotta kulttuuria ja kapinaa

”Räikkärock, Pöheikön Pölläys, Sänkipellon Säpinät, Räikkä Raikaa, Tenavien Tohinat, Liukas Läpilasku, Live-Pullistus…”, Rantajätkät on ylläpitänyt ylöjärveläistä kulttuuria ja järjestänyt ainutlaatuisia musiikkitapahtumia. Räikkärock näki päivänvalon vuonna 1983. Suomen suurimmaksi takapihavestivaaliksi tituleeratusta Pöheikön Pölläyksestä on nautittu vuodesta 1991 ja tapahtuma on edelleen voimissaan. Rantajätkät juhlii tänä vuonna 35-vuotista taivalta.

Yhteishengen lisäksi kekseliäisyys ja monipuolisuus on Rantajätkien toiminnan ydin. Sen lisäksi, että yhdistys järjestää tapahtumia, sillä on omat toimitilat studioineen ja erilaista tapahtumanjärjestämisen kalustoon liittyvää vuokraustoimintaa.

– Mitä hullumpi idea, sen parempi.

1990-luvulla yhdistys haastoi kaupungin virkamiehiä ja toimi perinteistä poiketen.

– Silloin vanhemmat ihmiset eivät niin tykänneet, mutta nyt sen ajan nuoriso on keski-ikäistä, joten uskon, että olemme nykyään kaikkien asialla, Mäkinen sanoo hymyillen.

Toiminta meinasi päättyä

Studiolla. Edessä Mari Nyman, vas. Jenni Mustajärvi ja oik. Jenni Mäkinen.

Jenni Mäkinen tuli vuonna 2004 työnhaun kautta mukaan Rantajätkiin. Hän uskoo, että yhdistyksen suurin vastoinkäyminen on ollut toimitilojen vuokrasopimuksen päättyminen.

– Yhdistyksen tilojen paikalle alettiin rakentaa kerrostaloja ja tilat menetettyämme pelkäsimme yhdistyksen tarinan päättyvän. Se oli kriisin ja epäuskon aikaa. Yhdessä kokouksessa huomasimme mahdollisuuden Leader-rahoitukseen ja Jokisen Juuso marssi Kantrin toimistoon ja lähti viemään asiaa eteenpäin.

Rantajätkät sai Kantrin hallituksesta puoltavan rahoituspäätöksen ja Juuso Jokinen alkoi vetää hanketta uusien toimitilojen rakentamiseksi. Rakennustoimikunnassa oli Antti Väljän ja Juuso Jokisen lisäksi silloinen puheenjohtaja Jouni Vehmas. Kun hankepaperit alkoivat liikkua, niin rahastonhoitaja Jari Hirvosen talkootunnit venyivät pitkään.

Rantajätkät on luovaa hulluutta ja intohimoa. Sen todisti Hapa, joka ei hätkähtänyt kuvaajan pyynnöstä saunoa vaatteet päällä ja heittää vetää kylmälle kiukaalle Rantajätkien toimitiloissa.

– Vuosina 2008–2010 muutama jäsen lainasi yhdistykselle rahaa, jotta pystyttiin rakentamaan ja järjestämään tapahtumia. Kantrin Leader-rahoitus pelasti meidät ja saimme rahoituksen ansiosta rakennettua saman katon alle studion, treenikämpän, saunan ja oleskelutilan. Kiitos myös kaupungille tontin hankinnassa.

Talon rakentamiseen upposi reilu kolmetuhatta talkootuntia. Ammattilaiset tekivät ainoastaan pellityksen, kaikki muu hoitui vapaaehtoisvoimin.

Rantajätkien Harri Orjatsalo eli ”Hapa” oli niin intohimoinen vapaaehtoinen rakennustyömaalla, että vietti välillä yönsäkin tontilla.

– Talon rakentaminen oli hieno projekti, usko piti koko ajan. Tai oikeastaan töitä oli niin paljon, ettei kerinnyt miettiä, tuleeko valmista vai ei, Hapa nauraa.

Talon valmistuttua Kantri nimitti projektin Vuoden Hankkeeksi.
Hapa myöntää, että Rantajätkien toiminnassa mukana oleminen vaatii hieman hulluutta.

– Mutta ydinasia on, että jokainen voi olla täällä oma itsensä.
Murroltakaan ei vältytty. Rakennustöiden loppuvaiheessa varas kiipesi tikkailla luukusta vintille ja meni välipohjan läpi. Kattoon jäi kaksi reikää. Varkaat saivat saaliiksi limonaadia.

– Ovet olisi kyllä ollut auki, joten murtokeikka olisi voinut olla helpompi, Hapa nauraa.

Live-Pullistus Leader-rahalla

Rantajätkien toimitiloissa voi myös rentoutua. Lautapelejä pelaamassa vas. Jenni Mustajärvi, Jenni Mäkinen, Hapa ja Mari Nyman.

Jenni Mäkinen on ollut toimitilojen rakentamisen lisäksi tekemässä Live-Pullistus -tapahtumia, joihin Kantri myönsi myös rahoitusta. Mäkinen haluaakin innostaa ihmisiä hakemaan rahoitusta.

– Vaikka byrokratiaa on paljon, Leader-ryhmissä autetaan. Rantajätkien hankkeissa Kantrin silloinen hankeaktivaattori Airi Paanasen kanssa asiat aina selvisivät ja hankepaperit saatiin kuntoon. Jokisen Juuson mukaan esimerkiksi toimitilojen rakennushankkeesta tuli 11,5 mapillista paperia.

Luonto, koti, musiikki, ystävät ja koirat – niistä koostuu Jenni Mäkisen onnellinen viikko. Intohimon kohteen on Espanja, jonne Jenni omien sanojensa mukaan on usein viemässä ystäviään.

Rantajätkien toimitilat on rakennettu Kantrin puoltamalla Leader-rahoituksella.

– Jenni on ihana ja hauska — meidän kulta. Meillä ei ole ikinä tylsää. Ruokimme toistemme hulluutta, Rantajätkien toimitiloissa olevat Jenni Mustajärvi, Mari Nyman ja Hapa kertovat Kantrin uudesta puheenjohtajasta.