Yksin ei saa mitään aikaiseksi

Kunta- ja seutuvaikuttamisen grand old lady Leena Joensivu (sd.) korostaa yhteistyön voimaa päätöksenteossa. Valtuustossa ei saa mitään aikaiseksi yksin, ja jos joku tärkeä asia jää junnaamaan paikalleen, on aika katsoa peiliin. Jääräpäät eivät kuntapolitiikassa juhli.
leena joensivu

Vielä toistaiseksi kaupunginvaltuuston puheenjohtajana toimiva Leena Joensivu (sd.) ei ole enää ehdolla kuntavaaleissa vaan on kääntämässä katsettaan kohti syksyllä koittavia eläkepäiviä. Erilaisia projekteja ja asiantuntijatehtäviä näkyy sielläkin, mutta oman jaksamisen mukaan. Aikaa pitää jäädä liikunnalle ja kirjojen lukemiselle.

Vuodesta 1977 alkaen Ylöjärven kunnallispolitiikassa vaikuttanut Leena Joensivu tietää, miten äänensä saa päätöksenteossa kuuluviin. Hän neuvoo uusia valtuutettuja solmimaan kontakteja niin omassa ryhmässä kuin muihin puolueisiin sekä etenkin alkuvaiheessa kuuntelemaan enemmän kuin puhumaan.
– On tärkeää oppia tuntemaan muiden mielipiteet ja niiden taustat. Se auttaa tarkentamaan omaa mielipidettä ja sen perusteluita, valtuuston puheenjohtaja korostaa.

Ei mikään lottoarvonta

Tänä keväänä valtuustotyön taakseen jättävä kuntapolitiikan konkari kertoo, että varsinainen vaikuttaminen tapahtuu lautakunissa, valtuustoryhmissä, puheenjohtajien tapaamisissa ja epävirallisissa keskusteluissa. Valtuustokäsittelyyn mennessä asia on yleensä jo selvä, ja päätös vain sinetöidään valtuustosalissa.
– Myös erimielisyydet ja kipupisteet ovat valtuustoon mennessä jo tiedossa ja mielellään käsiteltykin. Kaupunginvaltuuston kokous ei saa olla mikään lottoarvonta, josta kukaan ei tiedä, miten se päättyy.
Leena Joensivu muistaa vielä hyvin ajan, jolloin Ylöjärvelläkin asiat tulivat  valtuuston kokouksiin puolivalmiina. Valtuustoryhmät toimivat toisistaan erillään, omissa poteroissaan.
Seurauksena oli tempoilevaa politiikkaa, mikä teki myös päätöksiä toimeenpanevien kaupungin viranhaltijoiden työstä ennalta arvaamatonta ja hankalaa sekä hidasti kaupungin kehitystä.
– Pitkäjänteinen kehitys vaatii puolueiden välistä yhteistyötä ja päätöksenteon ennustettavuutta. Nykyään tilanne on huomattavasti parempi, kun eri ryhmien kesken sekä virkamiesten ja valtuutettujen välillä on hyvä keskusteluyhteys.
Ennustettavuus edellyttää ryhmäkuria. Ennen asian valtuustokäsittelyä voidaan olla eri mieltä, mutta kun ryhmän yhteisestä linjasta on sovittu, siihen on taivuttava.
– Siinä vaiheessa jätetään pulinat pois. Valtuustossa ei voi olla 51 toisinajattelijaa, Joensivu toteaa.

Tunne koko kotipaikkakunta

Vaikuttaminen vaatii tuekseen paljon tietoa. Leena Joensivu neuvoo uusia valtuutettuja seuraamaan tarkkaan lautakuntien esityslistoja. Kun niistä herää kysymyksiä, voi kääntyä virkamiesten puoleen. Myös oman valtuustoryhmän puheenjohtajalla on usein johtoryhmässä saatua tarkempaa tietoa.
Tärkeää on myös pysyä jyvällä siitä, mitä kylillä puhutaan ja mitä asukkaille kuuluu.
– Itse kuljen paljon eri puolilla Ylöjärveä kylätapahtumissa, markkinoilla, tansseissa ja ylipäätään siellä, missä ihmisiä liikkuu. Siinä hahmottaa hyvin kaupungin eri osat ja keitä siellä asuu. Se on poliitikolle tärkeää, Ylöjärven, Kurun ja Viljakkalan vanhojen rajojen tuntumassa Kyrönlahdessa asuva Joensivu korostaa.
– Kun kaupunkilainen kertoo valtuutetulleen jostain epäkohdasta, sitä on tarkasteltava osana kokonaisuutta. Poikkeavat signaalit pitää kuitenkin aina ottaa huomioon – kaupunkilaisten huolet ovat usein ihan perusteltuja.

Julkisuudessa fiksusti

Lukemattomia kertoja Ylöjärven Uutisissa haastateltu kuntavaikuttaja kannustaa tuoreita poliitikkoja näkymään paikallislehdessä ja tuomaan mielipiteitään julki. Hän tietää, että paikalliset uutiset luetaan tarkkaan ja etenkin erimielisyydet kiinnostavat lukijoita.
– Kun kirjoittaa paikallislehteen mielipiteensä tai antaa haastattelun, on muistettava, että elämä jatkuu erimielisyyksien jälkeenkin. Muista poliitikoista on puhuttava niin, että pystyy katsomaan heitä silmiin myös jutun julkaisemisen jälkeen, Leena Joensivu neuvoo.
– Satiiri ja irvailu kuuluvat politiikkaan, ja niitä pitää kestää, mutta henkilökohtaisuuksiin meneminen ei ole rakentavaa. Ylöjärvellä onneksi asiat etenevät yleensä asioina.
Hän muistuttaa tulevia kuntapäättäjiä myös luottamuksen tärkeydestä. Kun jotakin puhutaan luottamuksellisesti, se myös pysyy luottamuksellisena.

Pettymykset kuuluvat demokratiaan

Leena Joensivu kehuu kaupunginvaltuustoa hienoksi näköalapaikaksi kotikaupungin elämään. Näköalapaikan kääntöpuoli on se, että pettymyksiäkin tulee. Aina ei voi saada tahtoaan läpi, ja demokratian hengessä häviäjän on vain tyydyttävä kohtaloonsa.
– Se ei ole kivaa. Monta kertaa on mennyt yöunet, kun olen miettinyt, mitä olisin voinut tehdä toisin, Leena Joensivu tunnustaa.
– Senkin kestää, kun pitää huolta itsestään ja itselle tärkeistä henkirei’istä. Omaa jaksamista ei saa laiminlyödä, tai tehtävä käy liian rankaksi, valtuuston väistyvä puheenjohtaja evästää.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?