Yhteispeli pelasti tanssiopetuksen

Musiikkiopistosta katkenneet tanssikurssit ja ylipäätään nykytanssin taiteen perusopetus jatkuvat Ylöjärvellä, kun balettikoulu otti ne jatkaakseen.
nykytanssi, tanssi, taide, taiteen perusopetus, Balettikoulu Hannele Suomalainen, Pirkanmaan musiikkiopisto

Mönziä Kurbanali (oik.) vetää nyt nykytanssin taiteen perusopetusta Ylöjärvellä sen siirryttyä Hannele Suomalaisen (vas.) balettikoulun kontolle. Jatkossakin baletti ja lisälajit lähinnä sen tukena pysyvät balettikoulun ydinideana, mutta mikäli kysyntää riittää, voidaan tarjota nykytanssiakin niin paljon, että se voi olla tanssijan päälaji.

Viime syksynä Ylöjärven tanssikuviot joutuivat vaakalaudalle.

Pirkanmaan musiikkiopistossa (PMO) lasten tanssia ja nykytanssia vetänyt opettaja ilmoitti opistojohdolle joutuvansa jättämään tehtävänsä vuodenvaihteessa. Opetuksen jatkuminen ja koko nykytanssin taiteen perusopetus, josta Ylöjörvellä oli vastannut musiikkiopisto, olivat vaarassa, sillä kesken lukuvuoden on vaikeaa löytää uutta tanssiluotsia. Rehtori Jouni Auramo myöntää olleensa huolissaan.

– Mutta en minä pitkään miettinyt, kuinka huolissani olin, vaan rupesin miettimään, mitä tehdä.

Luonteva ratkaisu

Pian ratkaisu löytyikin. Auramo lähestyi toista paikkakunnalla tanssitaiteen perusopetusta tarjoavaa oppilaitosta, Hannele Suomalaisen balettikoulua, joka tarttui tarjoukseen.

Opetuksen luovuttaminen toisen koulun hoteisiin oli PMO:lle sopiva ratkaisu, sillä tanssi oli ollut yksittäisen opettajan suoma lisä, ei koulun vahvuusalue. Koulun oli luontevaa jatkaa omimmalla linjallaan, musiikin parissa, ja antaa tanssi siihen vihkiytyneille.

Osapuolet lähestyivät myös kaupungin sivistysväkeä. PMO oli näet kaupungin omistaman Länsi-Pirkanmaan musiikkiopiston itseensä sulauttaessaan taannut kaupungille, ettei opetus fuusion jälkeen sanottavasti kapene.

– Kaupunki on meille merkittävä yhteistyökumppani, ja kun kyseessä oli iso asia, halusimme sille kaupungin siunauksen. Kaupunki suhtautui ehdotukseemme positiivisesti ja luotti näkemykseemme.

Varsin sujuva järjestely

Opetuksen kannalta vaihdos loksahti vaivatta paikoilleen.

– Opettaja pystyy näkemään, missä mennään ja mikä on lähtötaso, balettikoulun rehtori Hannele Suomalainen sanoo, ja tanssinopettaja Mönziä Kurbanali huomauttaa opetuksen olevan yleensäkin yksilöllistä.

Rahallisesti kuviota oli hiukan sorvattava. Koska Suomalaisella opetus on lähinnä lukukauden pituuden vuoksi kalliimpaa kuin PMO:lla, kaupunki myönsi oppilaille tukea PMO:lle varatusta stipendirahastosta. Tukea myönnettiin loppulukuvuoden ajalle kesken vuoden tulleen yllätyksen kompensaatioksi, joten jatkossa harrastus käy kalliimmaksi.

Jatkoa siis on luvassa. Kevätkaudelle uutuusopetus on jo taattu, taiteen perusopetuksen vaatimassa määrin, ja samaa tarjotaan vastakin, mikäli vain riittävät oppilasmäärät täyttyvät. Näin tutkintoon tähtäävät voisivat jatkaa opintoja maaliin asti paikkakunnalla.

nykytanssi, tanssi, taide, taiteen perusopetus, Balettikoulu Hannele Suomalainen, Pirkanmaan musiikkiopisto

Musiikkiopistossa tanssia harrastaneet saivat uuden osoitteen balettikoulun nykytanssin ja lasten tanssin tunneilta. Balettioppilaat, kuten Pinja Elonen (oik.) ja Miina Saine, taas saivat paikallisen mahdollisuuden maustaa harrastustaan nykytanssilla.

Nykytanssi säilyi näin Ylöjärvellä

Balettikoululle nyky- ja lasten tanssi eivät ole uusi aluevaltaus, joten rahkeita vaihtokauppaan oli.

– Baletti tarjoaa hyvän perustekniikan, mutta ilmaisun monipuolistamiseksi tarjoamme muitakin lajeja, Suomalainen selittää.

Aiemmin balettikoulu on tarjonnut nykytanssia lähinnä vain Tampereella. Nyt kilpailuasetelman hälvettyä sen kelpaa satsata nykytanssiin täkäläismaisemissakin. Tämä taas takaa lajin taiteen perusopetukselle jatkuvuutta paikkakunnalla. Moinen on balettinaisten mielestä paikkakunnalle rikkaus. Myös Auramo näki järjestelyssä mahdollisuuden aiempien kilpailuasetelmien sijaan.

Molemmat koulut pitävätkin yhteispeliä luontevana ja hyödyllisenä.

– Se on nykyaikaa. On valtakunnallinen trendi, että taideoppilaitokset tekevät yhteistyötä, Auramo sanoo ja povaa balettinaisten kera jatkoonkin erilaisia yhteistyön mahdollisuuksia vaikkapa tanssi-, musiikki-, teatteri- ja sirkusharrastajien kesken esimerkiksi pienten yhteisproduktioiden muodossa.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.