Planeettamme vaarallisin hetki

16.03.2017 09:00

Vuonna 1989 Nobelin rauhanpalkinnon saanut Tiibetin hengellinen johtaja, dalai-lama Tenzin Gyatso ja maailmankuulu fyysikko Stephen Hawking ovat pohtineet arvaamattoman, ahdistavan ja monin osin pelottavan uutisvirran vietäviksi ajopuun lailla joutuneiden ihmisten tulevaisuutta.
+++++
Dalai-lamalta kyseltiin, miten ihmiset voivat säilyttää mielenrauhansa sekasortoisessa maailmassa.
Yli 80-vuotias dalai-lama vastasi, että muutamat tärkeät asiat pysyvät, vaikka ajat vaihtuvat.
Olemme kaikki yhtä, koko maailma. Ja elämme keskinäisessä riippuvuussuhteessa – haluamme sitä tai emme. Siksi emme voi vahingoittaa toista vahingoittamatta samalla itseämme.
Rauhallinen mieli ratkaisee yksilöiden ja yhteisöjen ongelmia moninkertaisesti paremmin kuin viha tai pelko.
Myötätunto sekä sen kehittäminen ja rakentaminen tarjoavat avaimet mielenrauhaan.
+++++
Dalai-lama korostaa, että aito myötätunto syntyy pyyteettömästi, odottamatta vastarakkautta. Myötätuntoinen ihminen kokee, että kuulumme kaikki yhteen. Toisen kärsimys on myös hänen kärsimyksensä, eikä edes toisen ihmisen vihan täyttämä asenne pysty myötätuntoa murentamaan. Me olemme joka tapauksessa yhtä.
Vain todellisella myötätunnolla voidaan saavuttaa rauha perheenjäsenten, kansojen ja uskontojen välillä.
Uutiskanava CNN:n katsojia dalai-lama muistutti hiljattain siitä, ettei vihaa pidä päästää niskan päälle, vaikka hallituksen, päättäjien tai keiden tahansa ratkaisut ärsyttävät.
Dalai-lama kertoi muistuttavansa itseään jatkuvasti myötätunnosta ja pyrkivänsä pysymään myötätuntoisten ihmisten ympäröimänä.
Aina on toivoa, että asioille voidaan tehdä jotakin, riippumatta siitä, miten vaikea tilanne on. Jos voit auttaa toisia, pysyt itse onnellisempana ja vahvempana missä tahansa elämäntilanteessa.
+++++
Vaikka ALS-taudin runtelema maailmankuulu fyysikko Stephen Hawking on menettänyt liikunta- ja puhekykynsä, aivot toimivat kirkkaasti.
Puhesyntetisaattorin avulla ajatuksiaan viestittävä, tasan 300 vuotta Galileo Galileon jälkeen 8.1.1942 syntynyt Hawking kirjoittaa, että ihmiskunta elää nyt historiansa vaarallisimmassa tilanteessa. Meillä on välineet ja tekniikka, joilla kotiplaneettamme voidaan tuhota.
Palkittu fyysikko kirjoitti hiljattain The Guardian -lehdessä, että
ihmislajilta kysytään nyt yhteistyökykyä kipeämmin kuin koskaan historian aikana.
Toiveikkaasti elämään suhtautuva Hawking näkee viime aikojen poliittiset mullistukset vihanhuutona niiltä, jotka kokevat tulleensa valtaapitävien hylkäämiksi:
”Eliitin on opittava läksynsä – Harwardista Lontooseen, Cambridgesta Hollywoodiin. Nöyryys on saatava takaisin.”

Jorma Marttala