Kuntien johtamiskulttuurin on muututtava tyystin

Soteuudistuksen ja maakuntahallinnon käyttöönoton jälkeen uudenlaisiksi muovautuvat kunnat tarvitsevat kunnallisneuvos Pentti Sivusen mukaan täysin nykyisistä käytännöistä uudistettavaa johtajuutta.

Sivunen vertaa kuntien kohtaamaa uutta tilannetta yritysmaailman tilanteeseen, jossa pörssiyhtiötä aletaan hoitaa saneerausohjelman turvin.
– Kunnat eivät selviä niitä kohtaavista uusista haasteista ilman johtamisjärjestelmien modernisointia. Johtamisen remontoiminen on välttämätöntä, hän sanoo.
Konkarikuntajohtaja korostaa, että kokoaikaisesti kuntien palveluksessa olevilla johtajilla on päävastuu kuntien ohjaamisesta uuteen aikakauteen.
Sivunen on vakuuttunut siitäkin, että Tampereen kaupungin ja Pirkkalan kunnan viitoittama tie pormestarijärjestelmän käyttöönotosta yleistyy kunnissa.
– Poliittisia ammattijohtajia tulee selvästi nykyistä useampaan kuntaan. Tässä suhteessa yhteiskuntamme ottaa askeleen eurooppalaisen hallintokulttuurin suuntaan, hän sanoo.
– Kuntien menestymisen kannalta on tärkeää, että kunnat saavat uudella tavalla ja innovatiivisesti ajattelevia johtajia niin virkamiehistöön kuin luottamushenkilöstöönkin, Sivunen lisää.
Kunnallisneuvos tunnustaa kuntakentän perinteisesti olevan varsin konservatiivinen.
– Kunnissa on valitettavasti mieluiten turvauduttu vanhoihin ja joskus hyviksi havaittuihin käytäntöihin. Tulevaisuuden kuntia on johdettava rohkealla otteella, ja kuntien toiminta on järjestettävä kerta kaikkiaan modernein eväin ja keinoin.

Kunnat tarvitsevat edunvalvojansa

Kunnallisneuvos Pentti Sivusen mielestä kunnat tarvitsevat tulevaisuudessakin oman edunvalvojansa.

Sivunen toivoo, että viime aikoina julkisuudessa ollut Kittilän kunnan eroaminen Kuntaliitosta peruuntuisi ja etteivät muutkaan kunnat jättäisi kattojärjestöään.
– Uskon Kittilän kiista-asian ratkaisemisessa neuvotteluihin. Osapuolet löytävät varmasti sovun, hän luottaa.
Sivusen mukaan Kuntaliiton on kuitenkin uudistettava ripeästi ja voimakkaasti toimintaansa.
– Ajankohtainen kysymys kuuluu, ovatko 18 maakuntaa tulevaisuudessa Kuntaliiton jäseniä. Maakuntien Kuntaliiton jäsenyys olisi luonteva ratkaisu, hän arvioi.
Sivunen katsoo, etteivät kaikki runsaat 300 kuntaa voi asioida suoraan valtiovallan kanssa.
– Kuntaliiton toiminta ei ole tullut missään tapauksessa tiensä päähän. Tilanne on mieluumminkin päinvastainen, hän näkee.
– Kuntakenttä kohtaa lähivuosien aikana erittäin monipolvisen murroksen, joka muuttaa täysin kuntien perinteisen arjen. Luvassa on mittavia muutoksia, joista kunnat eivät selviä aina yksin. Kuntakenttä tarvitsee uusien innovaatioiden lisäksi yhteistä näkemystä, Sivunen korostaa.
Kunnallismies ounastelee kuntien sopeutumisen uuteen aikakauteen ottavan ainakin vuosikymmenen.
– Toivon voimia kaikille, jotka vievät kuntien arjen toimintoja eteenpäin.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?