Joulu tuo jätekeon

Tämänvuotinen joulun seutu on jätehuollon kannalta helpoimmasta päästä. Silti roskaruuhkaa kannattaa pitää silmällä.
joulu, jätteet, Pirkanmaan jätehuolto, joulukuusikeräys

Joulun eri jätteitä ei saa lätkäistä yhteen ja samaan sekajätesäkkiin. Kullekin on oma osoitteensa.

Joulunajan mittaan kodeissa kertyy yhtä jos toista jätettä. Lahjapapereita, ja -naruja, pahvipakkauksia, ruoantähteitä, kuusenraatoja, ilotulitteiden roippeita, valettuja tinoja…

Joulunaika tuokin piikin pihojen ja ekopisteiden jäteastioiden täyttymistahtiin. Ensin siivous jättää jälkensä, sitten juhlapäivät ja lopulta loppiaisen tienoo kuusenraaskuineen. Astiat saattavat pursua jopa yli äyräidensä, eikä kaikkialle voida järjestää ylimääräisiä tyhjennyksiä.

Jäteasemillakin on vilkasta, kun kotiaan laittavat ihmiset raijaavat vaikkapa rikkinäisiä jouluvaloja ja sähkölaitteita pois nurkista.

Ruuhkaa voivat aiheuttaa myös arkipyhät, joiden vuoksi astian tyhjennysväli voi venyä joko viivästymisen tai aikaistumisen vuoksi. Toki vaikeana vuonna saatetaan järjestää poikkeuksellisesti tyhjennyksiä myös viikonloppuun tai pyhään.

Hyvä jätejoulu

Tänä vuonna joulunaikaan osuu kuitenkin vähän arkipyhiä. Pitkiä venymisiä tyhjennysväleihin ei siis koidu, mutta yhtä kaikki nytkin voi tulla joitain poikkeamia.

Jäteasemien aukiolotkin säästyvät tällä erää suurilta poikkeamilta. Juhla-aika sulkee asemat vain jouluksi aatosta tapaniin sekä uudenvuodenpäiväksi ja loppiaispäiväksi.

– Ihmisille on ikävää, kun ei tule paljon lomia, mutta jätehuollon kannalta tämä on hyvä vuosi, Pirkanmaan Jätehuollon tiedottaja Paula Pokkinen toteaa.

Helpohkosta vuodesta huolimatta Jätehuolto toivoo ihmisiltä holttia roskarumbaan. Kiireettömien roskien vientiä voisi viivyttää, ja vietävät roskat tulisi puolestaan pakata tiiviisti.

– Pakkausroskat voi laittaa komeron nurkkaan odottamaan arkea.

Kuuset pyydetään jättämään bioastioiden viereen tammikuussa 13. päivään mennessä. Lisämaksusta kuusen voi jättää bioastian puuttuessa myös sekajäteastian kupeelle.

Onko roska roska?

Kannattaa myös miettiä, mitä ylipäätään kannattaa viskata roskiin.

Ehjät esineet Pokkinen kehottaa viemään kierrätyskeskukseen tai kirppikselle tai kauppaamaan jollain netin lukuisista kierrätysryhmistä.

– Jos tavara on rikki, korjaaminenkin voi kannattaa, hän huomauttaa ja vinkkaa Jätehuollon ja Ekokumppaneiden korjaa.se-sivustosta, jolta voi etsiä paikalliset korjaamopalvelut.

Yli jääneitä jouluruokia taas voi tuunailla uuteen uskoon tai pakastaa. Hamstraamisen määrääkin ehtii vielä harkita ennen viimeisiä uudenvuoden ostoksia.

Pokkisen mukaan kierrätysideaaleille uhrataan ajatuksia kovin vaihtelevasti.

– Skaala on laaja. Joku lajittelee kaiken mahdollisen, joku ei lajittele oikeastaan mitään, hän kuvaa ääripäät.

Tiedottaja toivoo ihmisiltä jätettä välttävää ekoasennetta.

– Paras jäte on syntymätön jäte. Mutta kun roska on syntynyt, toivoisin, että se vietäisiin oikeaan paikkaan.

Kotikatokseen

- sekajäteastiaan lahjapaperit ja -narut, kynttilöiden jämät, ilotulitteiden raadot, kinkun rasva (jos ei biojäteastiaa)

- bioastiaan kinkun rasva, ruoantähteet, joulukukat, paperilautasliinat

Kotikatokseen tai ekopisteelle

- omiin jäteastioihinsa kartonkipakkaukset, lasipurkit ja pantittomat lasipullot, metallisäilykepurkit, laatikkoruokien metallivuoat, tuikkujen alumiinikuoret, joulukortit

Jäteasemalle

- uudenvuoden tinat, rikkinäiset kyntteliköt ynnä muut sähkölaitteet, isokokoiset jätteet

 

Lähde: tiedottaja Paula Pokkinen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?