Leffat palasivat Ylöjärvelle

Remontin tauolle ajama kiertue-elokuvateatteri parkkeerasi vihdoin taas puutarhakaupunkiin joulun välipäivinä. Esityksiä on torstaihin saakka, ja kevät lupaa jatkoa.
Filmipyörä, elokuva, kiertue-elokuvateatteri, Moision koulu

Kuntien kanssa yhteisvoimin näytöksiä järjestävä Jari Hallamaa palaa mielissään Moision hyviin tiloihin. Filmipyörä on toiminut paikkakunnalla jo 1990-luvun puolivälin tienoilta. Ylöjärvi oli sen ensimmäisiä yhteistyökuntia. Joitain taukoja on tullut ennenkin, mutta nyt koettiin ensi kertaa pitkä seisaus, kun tulevan pyörittely vei aikaa. (Kuva: Jani Oksanen)

Kiertue-elokuvateatteri Filmipyörä oli poissa Ylöjärveltä vuoden ajan, mutta nyt se on taas maisemissa.

Paluu viritti toiminnanjohtaja Jari Hallamaan mielen takaisin arjen aatoksista jo väistyneen Ylöjärven aalloille.

– Muistot palasivat ryöppynä.

Toisaalta katse kääntyi eteenkinpäin.

– Tuli täydellistä keskittymistä, kuinka nyt jatketaan. Selkeästi menen uuden jännityksellä. On tosi hienoa päästä hyvään paikkaan tekemään työtä.

Eput vauhdittivat

Katkos putkahti viime vuonna, kun näytöstilana toiminut Moision koulun auditorio meni opinahjon muiden tilojen ohella remonttiin.

Teatteri yritti jatkaa toimintaa Koulutuskeskus Valossa muutaman näytöksen verran, mutta tilat eivät olleet esitysteknisesti hyvät.

– Eikä yleisöä saatu huomaamaan, että paikka oli vaihtunut. Yleisö ei ottanut paikkaa omakseen.

Kun muutakaan sopivaa tilaa ei täältä löytynyt, Filmipyörä suuntasi voimansa muille paikkakunnille.

Remontin jälkeen toiminnan puhaltaminen uuteen eloon otti vielä aikansa, kun yhteistyökumppanina toimiva kaupunki alkoi kysellä teatteria takaisin ja osapuolet käynnistelivät yhteydenpitoa uudelleen.

Uutta alkua kypsytti Hallamaan mukaan Eput-elokuva, jota on nyt välipäivien näytösryppäässä esitetty.

– Se oli paikallinen motivaattori tähän hetkeen. Ja Filmipyörän toiminnassa oli nyt myös vapaa rako.

Välipäivien mahdolliset lomat eivät sen sijaan olleet suoranainen syy ajankohdan valintaan.

– En odota mitään erityisen suurta katsojamäärää, vaan nyt saadaan avaus. Alkaa kylällä kiiriä sana, että näytökset alkoivat taas.

Vakain aikein tulevaa

Filmipyörä on palauttamassa saappaansa vakaasti takaisin Ylöjärven saveen. Keväälle on sovittu näytöksiä, ja ensimmäinen satsi nähdään jo tammikuussa.

– Uutta kymmenvuotiskautta kehitellään vakavasti. Nyt ei pitäisi olla mitään syytä, että toimintamme loppuisi siellä.

Ylöjärven katkon kaltaiset käänteet ovat kiertue-elokuvateatterin eloon ja oloon kuuluva riski. Vaikka filmitoiminta on Hallamaan mukaan jännittävää pysyvillekin teattereille, on kiertueteatterin arki vielä epävarmempaa. Vakituisiinkin näytöspaikkoihin ja niiden käyttövuoroihin tai vaikkapa haluihin satsata kulttuuriin voi näet tulla heilahduksia.

Mies toivoisikin, että Pirkanmaalla satsattaisiin kulttuuria sijoittaviin rakennuksiin. Huolehdittaisiin, että monenlaiselle kulttuurille taattaisiin tyyssija.

Kiertueteatterinsa tarpeellisuutta hän perustelee toteamalla, että Pirkanmaan varsin hyvän pysyvien teatterien verkoston oheen tarvitaan paikallisesityksiä.

– Joillekin paikkakunnille ei kannata perustaa pysyvää teatteria, mutta niiden asukkaat haluavat silti käydä elokuvissa omalla kylällään. Se on ekologistakin. Ja jokaisella elokuvateatterilla on tarve tehdä elokuvakulttuurityötä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?