Vastaisku bling blingille

Valkoiset lumitähdet rauhoittavat muovikrääsän ja kimalluksen keskellä. Nypertäjälle niiden tekeminen on hermolepoa.

Kaikki varmasti muistavat lumitähtiaskartelut kouluvuosiltaan, mutta soppeenmäkeläinen Eija Palmi on kehittänyt tähdistä oman taiteenlajinsa. Leikkaukset ovat tarkkoja ja symmetrisiä. Tähdet ovat siroja – aivan kuin nyplättyjä pitsiliinoja.

– Muistan itsekin, että koulussa leikattiin tähtiä silkkipaperista. Materiaalivalinta tuntuu nyt oudolta: varsinkin koululaisen käsissä silkkipaperi on repeilevää ja hankalaa leikata, Palmi sanoo.

Hän on valinnut valkoisen kopiopaperin.

– Valkoinen paperi on minulle ykkönen. Valkoisen puhtaus sopii talveen ja jouluun. Tällaisena aikana, kun muovia ja bling blingiä puskee joka suunnasta, yksinkertaisuus lyö vahvemmin läpi.

Eija Palmi ripusti taiteilemansa tähdet terveyskeskuksen seinälle joulukuun ajaksi. Näillä näkymin mininäyttely saa jatkoaikaa tammikuulle.

Perjantaisena iltapäivänä Ylöjärven terveyskeskuksen aula on aika tyhjä. Hiljaisuudessa vuoroaan odottavalla on seuranaan pitsimäisten tähtien lauma. Tähdet koreilevat sinisellä pohjalla, ja niissä toistuvat sydämenmuotoiset kuviot.

Palmille saksiin ja paperiin tarttuminen on hermolepoa.

– Tykkään nypertämisestä ja olen hokannut, että mitä vähemmän paperireunaa jää, sitä pitsimäisempiä tähdistä tulee. Jokaisesta tähtikuviosta tulee erilainen, vaikka kuinka pyrkisi samaan. Saan aina ihmetellä ja ihastella, mitä kulloinkin syntyy. Tämä on simppeliä puuhaa, sillä tarvitsen vain sakset ja paperia, hän kertoo.

Eija Palmin paperitähtiä

Ylöjärven terveyskeskuksen aulassa 31. joulukuuta saakka.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?