Uusi kiertue toi ammatilliset opinnot lähelle potentiaalisia opiskelijoita

Tredu saapui yläkouluun

Yläkoulujen yhdeksäsluokkalaiset miettivät jälleen ensi keväänä, minne he suuntaavat opiskelemaan. Tampereen seudun ammattiopiston (Tredu) opiskelijat rantautuivat ylöjärveläisiin yläkouluihin kertomaan omista opinnoistaan. Ylöjärven Uutiset vieraili Kurun yhtenäiskoululla.
Tredu, yläkoulu, Kurun yhtenäiskoulu, Tredu saapuu yläkouluun -kiertue, ammattiopetus, Oona Keskinen, Tuukka Niemelä

Levyseppähitsaajaksi opiskeleva Oona Keskinen kertoi Kurun Yhtenäiskoulun yhdeksäsluokkalaiselle Tuukka Niemelälle opiskelumahdollisuuksista Tredussa. Niemelällä on suhteellisen selvät sävelet jatko-opintojen suhteen. – Haen ammattiopistoon kone- ja tuotantotekniikan linjalle. Se on ollut minulle selvä juttu jo pari vuotta, Mäkelä sanoo.

Ylöjärvellä Tredun Pallotien toimipisteessä työskentelevä opinto-ohjaaja Kaija Kankaanpää sanoo, että Tredu saapuu yläkouluun -kiertueen idea lähti liikkeelle opiskelijoista.
– Ydinajatuksenamme oli se, kuinka saisimme tietoa yläkoululaisille opinnoistamme. Lisäksi toisena pontimena oli se, että yläkoululaisten ei tarvitsisi aina tulla vierailulle meidän oppilaitokseemme, vaan me saapuisimme heidän luokseen.
Tredun opinnoista oli näytillä vahva kattaus.
– Meillä on esillä Ylöjärven ja Kurun toimipisteissä suoritettavat tutkinnot. Sen lisäksi meillä on saatavilla tietoa logistiikan opinnoista, jotka tehdään Hervannan toimipisteessämme.
– Totta kai meillä on jaettavanamme tietoutta yleisesti myös kaikista muista Tredussa suoritettavista tutkinnoista, Kankaanpää lisää.
Eri ammattien vetovoimaisuudet vaihtelevat suurestikin. On olemassa suosikkeja ja inhokkeja.
Opinto-ohjaajan mielestä opiskelijan kannattaa miettiä opintoalansa valintaa myös työllistymisen näkökulmasta.
– Esimerkiksi tietyt tekniset alat ovat sellaisia, jotka kiinnostavat vain marginaalista osaa nuorista. Toisaalta näitä aloja pitää tuoda esille, koska ne työllistävät tällä hetkellä hyvin.
– Teknisten työalojen piiristä tulee jatkuvasti uutisia siitä, kuinka yritykset palkkaavat uusia työntekijöitä. Tämän vuoksi tekninen ala täytyisi saada paremmalle jalustalle. Muuten edessä on huutava työvoimapula, Kaija Kankaanpää muistuttaa.
Kuinka akuutista tilanteesta on kysymys?
– Kyllä tilanne on siinä mielessä akuutti, että teknisten alojen osaajia eläköityy jatkuvasti. Nuori sukupolvi pitäisi saada koulutettua näihin ammatteihin. Kaikkea taitotietoa ei kuitenkaan opita koulussa. Erikoistunut ammattiosaaminen opitaan varsinaisissa työtehtävissä, Kankaanpää jatkaa.
Myös sosiaali- ja terveysalalle kaivataan lisää uusia ammattilaisia.
– Sosiaali- ja terveysalalle opiskelupaikkoja on jo lisättykin. Resurssit ovat kunnossa sillä sektorilla. Toki on muistettava, että kyseessä on fyysisesti suhteellisen rankka ala eli näihin töihin pitää olla myös henkilökohtaista tahtoa.

Hyvää palautetta

Tredu, yläkoulu, Kurun yhtenäiskoulu, Tredu saapuu yläkouluun -kiertue, ammattiopetus, Henri Kupi, kaksoistutkinto

Henri Kupin mielestä kaksoistutkinnon tekeminen ei vaadi poikkeuksellisia kykyjä tai voimavaroja.

Opinto-ohjaaja Kaija Kankaanpää kertoo, että yläkoululaiset ovat ottaneet kiertueen vastaan suurella innolla.
– Yläkoululaiset ovat jututtaneet tiedonjanoisina opiskelijoitamme siitä, millaista arki oikeasti on ammatillisissa opinnoissa. Tietysti yhdeksäsluokkalaiset hakevat myös vahvistusta pohdinnalle, mitä alaa he lähtisivät opiskelemaan.

Kaksi kärpästä kaksoistutkinnolla

Yksi yhdeksäsluokkalaisten mielenkiinnon kohteista kiertueella on ollut kaksoistutkinto.
– Se merkitsee sitä, että opiskelija tekee samanaikaisesti ammatillisen perustutkinnon ja ylioppilastutkinnon, opinto-ohjaaja Kaija Kankaanpää täsmentää.
Henri Kupi opiskelee kaksoistutkintoa kolmatta vuottaan. Hän kirjoittaa ylioppilaaksi ja valmistuu ammattiin ensi keväänä.
Hänen mielestään kaksoistutkinto ei vaadi mitään supermiehen voimia. Normaalin työteliäs asenne riittää.
– Mielestäni kaksoistutkinto ei ole liian rankka juttu. Ammatilliset opinnot tuovat sopivasti vaihtelua ja keveyttäkin lukio-opintoihin.
– Tietyllä tavalla molemmat tutkinnot tukevat toisiaan: teoria tukee käytäntöä ja myös toisinpäin. Mielestäni tämä auttaa jaksamaan, Kupi perustelee.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?