Jakkara huipentaa nuorisoviikot

Ylöjärveläinen nuorisoteatteri maustaa Kulttour-viikkojen päätapahtumaa. Kymmenvuotiaiksi ehtineet viikot avaavat kulttuuriovia nuorille.
nuorisoteatteri Jakkara, Kulttour, kulttuuri, nuoret
Vaikka pääsy feastareille on iloinen asia, Jakkaran näytelmä on rankkaa tavaraa. Se käsittelee seksuaalista häirintää. – Ei mitään kevyttä kesäteatteria, nuoriso-ohjaaja Tiina Salomäki (oik.) toteaa Karl-Erik Hakian ja Elsa Niemistön kompatessa.

Soppeenmäessä toimiva nuorisoteatteri Jakkara ja sen näytelmä Oma vika, pikkusika? ovat hyvässä kiidossa.

Taannoin jo valtakunnalliseen Teatris-kulttuuritapahtumaan ponnistaneelle näytelmälle on nyt luvassa uusintapotkua. Esitys täyttää lavan Pirkanmaan Kulttour-nuorisoviikkojen päätapahtumassa Theatriumissa. Loppuvuodesta se kipuaa vielä Pirkanmaan nuorisotyöpäiville.

Hieno mahdollisuus kutkuttaa toistamiseenkin.

– Aina, jos tällainen pieni teatteriharrastajaryhmä pääsee isoon tapahtumaan, se on ihan mieletöntä, ryhmän jäsen Karl-Erik Hakia iloitsee.

Osa tosin ei asiaa liiaksi mieti, ettei jännitys pääse paisumaan. Osa taas saa asian ajattelusta lisävirtaa. Yhtä kaikki riemu on kaikilla rinnassa.

Teatteri tapetille

Uusintakierros sai sytykkeen, kun nuorisotyöväki kaipasi näkyvyyttä pirkanmaalaisille nuorten teatteriryhmille, vähän Teatriksen jälkimainingeissakin. Syntyi idea festivaalista, ja hyvä sauma sille tupsahti kulttuuriviikoilta.

Jakkaralaiset ottivat tarjouksesta kopin.

– Aika nopeasti sanoimme, että totta kai, vaikka Teatriksen jälkeen totesimme, että eiköhän tämä näytelmä ollut tässä, harrastaja Elsa Niemistö virnistää.

– Esityksillä on tapana lähteä elämään omaa elämäänsä, ryhmän vetäjä Tiina Salomäki hymyilee.

Jakkaran näytelmän lisäksi Theatriumissa on muiden nuorisoteatterien esityksiä sekä työpajoja muun muassa maskeerauksesta, akrobatiasta ja varjoteatterista.

– Hyvin monipuolinen festari on luvassa. On valittu nuorten toiveista lähteviä työpajoja. Ja mitään ennakko-osaamista ei tarvitse, Jakkara-luotsi ja Ylöjärven nuorisotyön kulttuurivastaava Anu Utter houkuttelee.

Jakkaran porukka on mielissään festivaalista. Nyt on teatterin vuoro päästä framille. Festari suo iloa harrastajille sekä muille mahdollisuuden tutustua teatteriin.

– Huomataan, miten hyvää teatteria tekevät myös nuoret, Utter myhäilee.

– Festari on loistava tapa saada nuorten ääni kuuluviin, Salomäki kehuu.

Kiinni kulttuuriin

Marraskuun ajan pyörivät kulttuuriviikot ovat paraikaa kymmenvuotispaalullaan. Nuoriso-ohjaajien mukaan ne ovat vuosien varrella onnistuneet tarjoamaan kivoja ja onnistuneita tapahtumia.

Varsinaisia viikkoja kaikki nuoret eivät jakkaralaisten arvion mukaan kuitenkaan tiedosta.

– On mietitty, miten saada näkyvyyttä ja kuuluvuutta, Utter myöntää.

Hänestä on tosin olennaisinta, että tapahtumiin on tullut väkeä, viikkojen ansiosta tai ei. Kulttourin tarkoitus onkin tuoda esiin, että nuorille on tarjolla monenmoista, ympäri vuodenkin. Jakkara-poppoo tuumii viikkojen myös tuovan tietoa kulttuuriharrastuksista ja avaavan kulttuurin käsitettä.

– Kulttuuri on sanana kauhean hieno, mutta se voi olla mitä vain. Tehdään kulttuurista lähempänä oleva asia, Salomäki linjaa.