Liikunnan ja urheilun kaupunki

Ylöjärvi on paitsi puutarhakaupunki, se on myös liikuntakaupunki. Upeat harjualueet tarjoavat poikkeuksellisen hienot ulkoilumaastot. Kaupunki on satsannut myös ulko- ja sisäliikuntapaikkoihin, jonka ansiosta liikunnan harrastajilla ja urheiluseuroilla on Ylöjärvellä hyvät oltavat. Toki liikuntapaikoissa riittää jatkuvasti myös kehitettävää.
Jalkapalloilu on Ylöjärven suosituin harrastus. Ulkokenttiä on riittävästi, mutta sisähallille olisi tilausta.

Jalkapalloilu on Ylöjärven suosituin harrastus. Ulkokenttiä on riittävästi, mutta sisähallille olisi tilausta.

– Meillä on seudullisessa mittakaavassa hyvä tilanne, vaikka kyllä Ylöjärveltä joitakin asioita myös puuttuu, vapaa-aikajohtaja Sami Yli-Pihlaja Ylöjärven kaupungilta toteaa.

Ylöjärven ylpeys on tällä hetkellä Soppeenmäessä sijaitseva Urheilutalo-uimahalli, joka koki muodonmuutoksen jokin aika sitten.

– Uskaltaisin sanoa, että se on valtakunnallisesti aivan kärkitasoa. Tampereen kaupunkiseudulla hallimme on monessa suhteessa paras heti Tampereen uintikeskuksen jälkeen, Yli-Pihlaja sanoo.

Urheilutalo-uimahallissa ihmisiä palvelevat uimahallin ohella muun muassa kuntosali, punttisali, keilahalli, monitoimisali, squashkenttä ja solarium. Hiljattain remontoidussa keilahallissa on kuusi huippukuntoista rataa, joita voidaan käyttää kilpa- ja viihdekeilaukseen.

Salit kovassa käytössä

Siivikkalan koulun remontin yhteydessä laitettiin kuntoon myös koulun liikuntasali.

Siivikkalan koulun remontin yhteydessä laitettiin kuntoon myös koulun liikuntasali.

Isoja sisäliikuntapaikkoja Ylöjärvellä ovat myös kaksi kiekkokaukaloa sisältävä jäähalli sekä sen kyljessä oleva Ylöjärven liikuntakeskus. Yksityisomistuksessa olevassa liikuntakeskuksessa harrastetaan kuntosaliharjoittelun lisäksi futsalia, salibandya, sulkapalloa sekä taekwon-doa.

Liikuntakeskuksessa sijaitsevan kuntosali Fressin lisäksi kuntosaliharrastajia puutarhakaupungissa palvelevat Liikuntakeskus Ateena sekä Easyfit. Kuntasalit toimivat myös Viljakkalan paloasemalla ja Kurussa.

Ylöjärvellä sijaitsee kaikkiaan 13 vuokrattavaa liikuntasalia. Suurin niistä on urheilutalon 800-neliöinen palloiluhalli, joka on jaettavissa kolmeen osaan. Yli 400 neliön liikuntasalit ovat myös Moision koulussa, Kurun urheilutalossa sekä Siivikkalan ja Soppeenharjun kouluissa.

– Koulujen liikuntasalien käyttöaste on korkea. Salivuokrat ovat huokeat ja kulkeminen salien luo on yritetty tehdä helpoksi, Sami Yli-Pihlaja kertoo.

Hänen mukaansa liikuntasalien vapaita vuoroja voi aina tiedustella vaikka saleissa varsin täyttä onkin.

– Keskeisten sijaintien liikuntasalit ovat suosituimpiin kellonaikoihin varattu. Jos kuitenkin on valmis menemään hieman kauemmaksi keskustasta niin aina löytyy tila, missä pääsee vaikka höntsäämään.

Ylöjärven Ryhdin naisten edustusjoukkue on Ylöjärven ylpeys. Kova ryhmä pelaa naisten ykkössarjaa.

Ylöjärven Ryhdin naisten edustusjoukkue on Ylöjärven ylpeys. Kova ryhmä pelaa naisten ykkössarjaa.

Yli-Pihlaja sanoo, että ylöjärveläisillä seuroilla on saleihin etuajo-oikeus. Toki vuoroja on annettu myös naapurikaupunkien seuroille.

– Pyrimme tietenkin täyttämään kaikki tyhjät vuorot. Salimme ja esimerkiksi uimahallimme ovatkin seudullisesti aktiivisessa käytössä.

Suurin areena remontissa

Ulkoliikuntapaikoista suurin on parhaillaan remontin alla oleva Räikän keskusurheilukenttä. Räikän kenttää remontoidaan tänä ja ensi vuonna yhteensä 600 000 eurolla

Ylöjärven kaupunki on suunnitellut käyttävänsä liikuntapaikkojen saneeraamiseen ja rakentamiseen yli 2,8 miljoonaa euroa vuoden 2020 loppuun mennessä.

– Meillä on tulossa monet liikuntapaikat hyvään kuntoon. Esimerkiksi uusia lähiliikuntapaikkoja tulee lähivuosina useita, työmaapäällikkö Jyrki Tanhuanpää Ylöjärven kaupungilta kertoo.

Kenttiä joka lähtöön

Räikän keskusurheilukentän remontti on parhaillaan käytössä. Valmista pitäisi olla ensi kesänä.

Räikän keskusurheilukentän remontti on parhaillaan käytössä. Valmista pitäisi olla ensi kesänä.

Jalkapallo on Ylöjärven harrastetuin laji. Jalkapalloilijoille on tarjolla kaksi nurmikenttää, eli Aron kenttä ja Räikän kenttä. Lisäksi Soppeenharjulla on hieno tekonurmikenttä. Hiekkakenttiä Ylöjärvellä on 14 kappaletta.

Beachvolleyta voi puolestaan pelata Aron jalkapallokentän vieressä. Tenniksen pelaajille taas on kaksi kaupungin hoitamaa kenttää sekä kaksi yksityisen omistuksessa olevaa kenttää.

Talvella kiekkoilijoille ja luistelijoille jäädytetään 13 jääkiekkokaukaloa ja 12 luistinrataa.

Hiihtäjille on puolestaan tarjolla 32 kilometriä valaistua latua. Lisäksi Räikän rantaan lumetetaan heti säiden salliessa tykkilumilatu.

Ylöjärven kaikki ulkoilureitit ovat keränneet paljon kiitosta.

Valoisassa ja viihtyisässäuUimahallissa on melkoinen vilske päivästä toiseen.

Valoisassa ja viihtyisässäuUimahallissa on melkoinen vilske päivästä toiseen.

– Ulkoilureittejämme käyttävät paljon myös ulkopaikkakuntalaiset. Kaiken kaikkiaan olemme naapurikuntien kanssa suunnilleen samalla tasolla ulkoliikuntapaikkojen määrässä ja laadussa, Jyrki Tanhuanpää kommentoi.

Vilkasta seuratoimintaa

Seuratoiminnasta kiinnostuneille on Ylöjärvellä tarjolla hurjan paljon vaihtoehtoja. Ylöjärvellä toimii nimittäin kymmeniä urheiluseuroja.

Näistä suurimmat ovat jalkapallo- ja futsalseura Ylöjärven Ilves, jääurheiluseura Uplakers, voimisteluseura Ylöjärven Isku sekä yleisseurat Ylöjärven Pallo, Ylöjärven Ryhti ja Ylöjärven Urheilijat.

Viljakkalan Haverissa on jo monitoimikenttä, jollaisia on suunnitteilla ympäri kaupunkia.

Viljakkalan Haverissa on jo monitoimikenttä, jollaisia on suunnitteilla ympäri kaupunkia.

Lajikirjo on Ylöjärvellä laaja, sillä yleisempien lajien ohella puutarhakaupungissa on muun muassa kelkkailu-, kirkkovenesoutu-, cheerleading-, karate- ja taekwon-do-seuroja.

Eräs Ylöjärven ylpeys on hevosurheilu. Teivon ravikeskuksen tietävät kaikki, mutta kaupungissa toimii myös erittäin monta ratsastusseuraa.

Ylöjärven kaupungin liikunta-alueiden rakentamissuunnitelmat vuoteen 2020 saakka

Vuosi 2016
Räikän kentän pinnoitteen uusiminen, katsomon ja tukimuurin rakentaminen.

Vuosi 2017
Soppeenharjun kuntoreitin liikuntavälinen hankinta ja asennus
Ansomäen kentän peruskorjaus
Kurun yhtenäiskoulun kentän muuttaminen monitoimikentäksi
Kangasniemen alueen pallo- ja luistelukentän rakentaminen
Vahannan ja Mutalan koulun kenttien muuttaminen monitoimikentiksi
Ulkoilureitin rakentaminen Veittijärven ympäristöön

Vuosi 2018
Vuorentausta kentän muuttaminen monitoimikentäksi
Työlänojan tekonurmikentän rakentaminen

Vuosi 2019
Tiuravuoren kentän muuttaminen monitoimikentäksi
Aronrannan korvaavan kentän rakentaminen
Soppeenharjun tekonurmikentän uusiminen
Tekonurmipintaisen pelikentän rakentaminen Siltatien alueelle

Vuosi 2020
Yhtenäiskoulun kentän rakentaminen

Lähde: MAPSTO

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?