Elokuvahahmot kävelivät vastaan

Ei ole mitenkään erikoista nähdä kolmikymppistä miestä pukeutuneena prinsessaksi. Cosplayta harrastaa nykyään yhä useampi ihminen ympäri Suomea.
Miia valmistaa kaikki asunsa itse tai muokkaa vanhoja vaatteita coni kuntoon.
Miia valmistaa kaikki asunsa itse tai muokkaa vanhoja vaatteita coni kuntoon.

Cosplay eli costume play on Japanista lähtöisin oleva puku- ja roolileikki,  johon voi osallistua minkä ikäinen tahansa henkilö harrastukseen tarkoitetuissa tapahtumissa, coneissa. Cospaly on harrastus siinä missä muutkin. Siihen kuuluu itsensä ilmaiseminen, näytteleminen, taide ja ennen kaikkea hauskan pito.

–  Parasta cosplayssa on valitun hahmon rooliin eläytyminen ja muiden ihmisten mielipiteiden kuuleminen asusta, Oona Nisula ja Miia Heinisuo kertovat.

Hahmoksi, joksi pukeutuu, on osattava eläytyä. Kuka tahansa voi pukeutua miksi tahansa tv-sarjan, elokuvan, sarjakuvan tai vaikka pelin hahmoksi. Cosplay on sosiaalinen harrastus, jonka kautta voi tutustua naurettavan hyvin uusiin persooniin, jos uskaltaa avata suunsa. Kun on käynyt tarpeeksi monessa conissa, tapahtumissa on helppo törmätä tuttuihin kasvoihin ja luoda uusia suhteita erilaisten ihmisten kanssa.

Cossatessa voi eläytyä fiktiivisen hahmon rooliin ja kuvitella ympärilleen kokonaan uuden maailman.

Lajia harrastavat henkilöt ovat useimmiten hyvin omistautuneita harrastukselleen ja matkaavat jopa useita tunteja päästäkseen coniin. Läpi yön kestävässä conissa yöpyminen on mahdollista. Heinisuo käy mieluiten tapahtumissa korkeintaan parin tunnin ajomatkan päässä, mutta Nisulan mielestä matkat eivät ole este.

Rajana mielikuvitus

Kuvassa valmistuvat Tuhkimon asuun kuuuvat kengät.
Kuvassa valmistuvat Tuhkimon asuun kuuuvat kengät.

Cossaajat saattavat käyttää useita kuukausia asujensa luomiseen. Asuja valmistetaan suurilta osin itse coneissa järjestettävien kisojen vuoksi. Nisulan sai alkujaan kiinnostumaan cosplaysta kaupungilla kulkevat ihmiset mitä mielenkiintoisimmissa asuissa. Kiinnostus syntyi vasta vuoden 2016 alussa, mutta Nisula muistelee käyneensä jo useassa conissa.

–  Pukeudun usein joksikin lempihahmoistani, mutta cossaaminen kannattaa aloittaa yksinkertaisesta hahmosta, ja haastavammat hahmot on paras jättää myöhempiin kertoihin, Oona Neuvoo.

Lauantaina Muumien mörkö, sunnuntaina pieni merenneito. Samaa henkilöä on lähes mahdoton tunnistaa puvun alta enää toisena päivänä. Nisulan ja Heinisuon mielestä muuttelemalla vanhoja vaatteita saa päälleen hyvän ja halvan asun, jolloin rahaa jää muihin ostoksiin.

Harrastukseen panostetaan. Jopa silmien värin on oltava kohdallaan, ja pelkkiin piilolinsseihin voi kulua usea kymppi. Panostetun asun kanssa voi päätyä muiden ihmisten kameran maalitauluksi ja löytää itsensä blogeista tai vaikkapa Youtubessa pyöriviltä pätkiltä, conin fiilistelyistä. Kuvatuksi tuleminen ja kameran edessä näytteleminen ovatkin yksi osa cosplayta. Siksi cosplay onkin luova, kaiken ikäisten harrastus.

Kirjoittaja Janette Heinisuo oli tet-harjoittelijana Ylöjärven Uutisissa