Aikuisten ammatillisessa osaamiskoulutuksessa on suuri palveluaukko

Pitkäaikaistyöttömyyttä ei ratkaista hetkessä

Pitkäaikaistyöttömien määrä on kasvanut Ylöjärvellä hurjasti viime vuosina. Nopeaa ratkaisua tilanteeseen ei ole luvassa etenkään, jos kaupungin työllisyyspalveluiden työkaluja ei voida käyttää nykyistä joustavammin. Kysymys ei ole kaupungin tahdosta vaan syy löytyy valtion kankeasta työllisyyden hoidon aparaatista.
pekka mansikkamäki

Pekka Mansikkamäki paiskii kaupungintalolla hartiavoimin töitä työttömyyden vähentämiseksi Ylöjärvellä.

Neljä vuotta sitten Ylöjärvellä oli vajaat 300 pitkäaikaistyötöntä. Nyt heitä on yli 720. Viimeisimmän vuoden aikana pitkäaikaistyöttömien määrä on kasvanut reilulla 150 henkilöllä.

Kuntien pitää maksaa valtiolle niin kutsuttua kuntaosuutta pitkäaikaistyöttömistä asukkaistaan. Ylöjärvelle tämä tietää tällä hetkellä noin 1,8 miljoonan euron laskua vuodessa.

Ylöjärven kaupungin työllisyys- ja turvallisuuspäällikkö Pekka Mansikkamäki muistuttaa, että yleisen talouskasvun pitäisi olla kolmen prosentin paremmalla puolella ennen kuin pitkäaikaistyöttömyys alkaa sulaa.

– Ensimmäistä isompaa pudotusta pitkäaikaistyöttömien määrässä voidaan odottaa ehkä ensi kesänä. Näin käy sillä oletuksella, että talousnousu alkaa toden teolla, Mansikkamäki sanoo.

Kolmikannasta eroon

Ongelmia pitkäaikaistyöttömyyden hoitoon aiheuttaa työllisyydenhoidon järjestämis- ja tuottavuusvastuu. Niin kauan kuin kunnilla ei ole niin sanottua portinvartijaoikeutta asiakkaaseen, ovat Ylöjärvenkin kädet melko sidotut.

Tällä hetkellä vaaditaan aina TE-toimiston asiantuntijan hyväksyntä, jotta työtön voidaan ottaa sisään Ylöjärven Työvalmennuskeskus Valproon.

– Valprossa tällä hetkellä noin 180 henkilöä sisällä, mutta sinne mahtuisi vielä 40–50 henkilöä lisää. Meidän pitäisi päästä eroon niin sanotusta kolmikantaneuvottelusta, jossa pitää olla mukana työtön, kaupungin virkamies ja TE-toimiston edustaja, Mansikkamäki kertoo.

Hän toivoo, että tulevaisuudessa Ylöjärven työllisyyspalveluiden väki pääsisi käyttämään työhallinnon URA- tietojärjestelmää ja tekemään päätöksiä virkamiesvastuulla.

– Silloin työttömän asioita pystyttäisiin hoitamaan nykyistä ketterämmin, Mansikkamäki muotoilee.

Hän ei kuitenkaan halua syyttää asioiden huonosta tolasta TE-toimistoa.

– Pirkanmaan TE-toimiston väkimäärä on puolitettu, joten siellä ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi käsiä. Lisäksi TE-toimistossa päätökset joudutaan tekemään tarkasti lakipykälien mukaan. Joustavuus on kaukana.

Osaamista ei ole selvitetty

Pekka Mansikkamäki huomauttaa, että pitkäaikaistyöttömiä ei ole profiloitu koko valtakunnassa. Työttömät on vain rekisteröity tietyillä hallinnon vaatimilla tiedoilla.

– Kukaan ei tiedä, mitä kukin pitkäaikaistyötön tarvitsee, koska työttömien osaamista ei ole selvitetty. On tiedossa vain heidän mahdolliset tutkintonsa ja ammattitittelinsä. Tänä päivänä yrityksissä ei kuitenkaan lueta titteleitä vaan osaaminen ratkaisee.

Viime laman aikaan pitkäaikaistyöttömät tulivat lähinnä teollisuuden aloilta. Nyt pitkäaikaistyöttömissä on monenlaista väkeä: vastavalmistuneita, diplomi-insinöörejä, toimistotyöntekijöitä, atk-tukihenkilöitä ja niin edelleen.

Jotta nämä ihmiset saataisiin ketterästi takaisin työelämään, tarvittaisiin kohdennettua ja nopeaa ammatillista osaamiskoulutusta.

– Aikuiskoulutusta ei ole kehitetty, ja aikuiskoulutuskeskuksiakin ollaan ajamassa alas. Tässä meillä on suuri palveluaukko, joka pitäisi saada paikattua. Tätä kannattaisi todella pohtia opetus- ja kulttuuriministeriössä, Mansikkamäki vinkkaa.

Kokeilusta pian ratkaisu

Marraskuun loppuun mennessä saataneen tieto siitä, lähteekö Ylöjärvi mukaan Tampereen kaupunkiseudun kuntakokeiluun.

Kuntakokeilun tarkoituksena on löytää uusia malleja rakennetyöttömyyden alentamiseksi. Kokeilun tavoitteena on  tarjota kunnille nykyistä paremmat mahdollisuudet vaikuttaa siihen, millä tavoin pitkään työttömänä olleiden palvelut järjestetään.

– Meillä on edessä iso savotta, jotta kuntakokeilu saataisiin aikaiseksi. Jo nyt tiedetään, ettemme saavuta kaikkia niitä reunaehtoja, joita Ylöjärven kaupunginhallitus kokeilulle asetti, Mansikkamäki sanoo.

Hänen mukaansa ratkaisuja pitkäaikaistyöttömyyden hoitamiseen pitäisi kuitenkin saada aikaiseksi nopeasti.

– Muuten meillä on pian uusi diagnosoitu kansansairaus – yksinäisyys. Se liittyy vahvasti pitkäaikaistyöttömyyteen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?