Uusien päättäjien jäljillä

Yhteisten asioiden hoitajia ei puussa kasva. Tämän tietää myös Ylöjärven nuorisovaltuusto, jonka toimikausi lähestyy loppuaan. Tuoreita kykyjä etsitään nyt kiivaasti. Urakka alkoi viime viikolla kaupungintalolta.
oppilaskunta, vaikuttaminen, perusopetus, Ylöjärven lukio, yläkoulu, alakoulu, oppilaskuntapäivä, Ylöjärven nuorisovaltuusto, nuoret, lapset
Vaikuttaminen on mukavaa, tuumasivat Ylöjärven lukion Mira Setälä (vas.), Siiri Kontteli, Säde Konttinen, Tia Niemistö ja Kalle Lehtola. Viisikko edusti Ylöjärven nuorisovaltuuston järjestämässä oppilaskuntapäivässä koulutuskeskus Valon lukiota. – Moni luulee, että vapaa-aikaa ei jää mihinkään, jos lähtee oppilaskuntaan. Mutta ei se ihan niin ole, sanoi Niemistö.

Neljättä kertaa järjestetty oppilaskuntapäivä kokosi yhteen kuutisenkymmentä nuorta vaikuttajaa kaikkialta Ylöjärveltä. Ohjelmassa oli työpajatyyppistä opetusta eri aiheista.
Nuorisovaltuuston järjestämän päivän tarkoituksena oli herättää oppilaskuntalaisissa tuoreita ideoita. Ja pitää yllä vaikuttamisen kipinää.
– Kyllä suurin osa nykyisistä nuorisovaltuutetuista on aloittanut oppilaskunnissa, erästä työpajaa vetämässä ollut Hanna Räätäri kertoi.
– Oikeastaan se on tämän päivän kannalta ihan hyvä: osaamme ainakin kertoa, mistä nuorisovaltuustossa on kysymys, hän jatkoi.
Räätärin ja Henna Männistön työpaja oli suunnattu alakoululaisille. Kaksikko kävi lasten kanssa läpi, millaisia tapahtumia kukin oppilaskunta on kouluunsa suunnitellut. Ajatusten pohjalta piirrettyjä vuosikelloja vertailtiin ristiin.
– Haluamme kertoa ihan perusasioita, kuten esimerkiksi mitä tapahtumien järjestäminen vaatii ja miten niitä kannattaa suunnitella, Räätäri kuvaili.
– Tarkoituksena olisi myös päästä irti opettajavetoisuudesta. Lasten pitää tajuta, että heillä on valtaa tehdä asioita oma-aloitteisestikin, hän lisäsi.

”Oppilaskunnissa on potentiaalia”

oppilaskunta, vaikuttaminen, perusopetus, Ylöjärven lukio, yläkoulu, alakoulu, oppilaskuntapäivä, Ylöjärven nuorisovaltuusto, nuoret, lapset
Ylöjärven oppilaskuntalaisten ikähaarukka on laaja. Vaikuttaja voi olla yhtä hyvin ekaluokkalainen kuin abikin.

Tavallisesti Ylöjärven nuorisovaltuustopäivä on pidetty keväällä. Tänä vuonna tapahtuma siirrettiin kuitenkin jo toista kertaa syksyyn.
Nuoriso-ohjaaja Tiina Sirenin mukaan ajatuksena on aktivoida lapset ja nuoret vaikuttamiseen heti lukuvuoden alussa. Myös lähestyvä nuorisovaltuuston vaihtuminen painaa vaakakupissa.
– Haku on nyt päällä. Oppilaskuntien hallituksissa on paljon potentiaalisia nuorisovaltuutettuja, Siren sanoi.
– Yleensä ”nuvaan” on pyrkinyt ihan mukava määrä halukkaita. Ylöjärveläiset nuoret ovat keskimäärin todella aktiivisia, hän kiittelee.
Nuorison vaikuttamismahdollisuuksien järjestämisestä määrätään nykyisin kuntalaissa. Vuonna 2015 voimaan astuneen pykälän mukaan jokaisessa maamme kunnassa tulee olla ensi kesään mennessä jonkinlainen nuorisovaltuusto.
Ylöjärvellä asiassa on oltu vahvasti etukenossa. Täällä valtuusto – entiseltä nimeltään nuorisoedustajisto – on ollut olemassa vuodesta 1998 lähtien.
– Mukaan otetaan viisitoista 13–17-vuotiasta hakijaa. Valtuustokausi kestää kaksi vuotta, Tiina Siren tiivisti.
– Vaaleja ei ole, vaan jokainen hakija haastatellaan. Haastattelijoina ovat nykyiset nuorisovaltuutetut ja valtuuston ohjaajat.

Edessä vielä koulukierros

Haku uuteen nuorisovaltuustoon starttasi tämän viikon maanantaina. Vaikuttamisesta kiinnostuneet nuoret voivat pyrkiä valtuutetuiksi Ylöjärven kaupungin nettisivuilta löytyvällä sähköisellä lomakkeella.
Hakuaikaa on kolmisen viikkoa.
– Nykyiset valtuutetut kiertävät vielä Ylöjärven yläkouluissa kertomassa asiasta tarkemmin, Tiina Siren kertoi oppilaskuntapäivässä.
– Odotan ja toivon, että kiinnostuneita löytyy tälläkin kertaa, hän jatkoi hymyillen.
Valtuustossa jo vaikuttavan Hanna Räätärin mukaan nuorisovaltuusto antaa jäsenilleen paljon. Pohjalla tosin täytyy olla aitoa kiinnostusta asioihin vaikuttamiseen.
– Meiltä on edustaja kaikissa kaupungin lautakunnissa, ja saamme oikeasti sanoa mielipiteemme kaikkiin niissä päätettäviin asioihin, hän jutteli.
– Suosittelen nuorisovaltuustoa ihan kaikille nuorille. Ei tällaista kokemusta kunnallispäättämisestä voi saada mistään, Räätäri hehkutti.