Callela Eliza ja Callela Leonard tavoittelevat kriterumin 93 750 euron ykköspalkintoa

Niemisen ässät

Teivon ravivuoden kohokohta kriterium ratkaistaan T76-kierroksen yhteydessä lauantaina. Suomenhevosten sarjassa peli vaikuttaa etukäteen selvältä. Lämminveristen kilpailu näyttäytyy tasaisempana koitoksena.
ravit, kriterium, Teivon ravikeskus, Teivon ravirata, hevoset, hevosurheilu, Callela Eliza, Markku Nieminen

Markku Nieminen ohjastaa Callela Elizaa kriteriumin finaalissa. Tamman kovin vastus loppukilpailussa lienee MAS Archie. (Kuvat: Paul’s special / Pauli Impola)

Kotiradan valmentaja Markku Nieminen marssittaa lämminveristen kriteriumin loppukilpailuun kaksi mielenkiintoista kilpailijaa. Niistä toinen on tammakriteriumin sankaritar Callela Eliza.
Niemisen tallin toinen ässä on puolestaan Callela Leonard. Kyseisen kaksikon omistaa ylöjärveläisille varsin tuttu mies Rauno ”Raku” Asonen. Ja kuten nimistä voi päätellä, hevosilla on myös sama kasvattaja. Kilpurit ovat Hannu Nivolan kasvattamia.
Lajin asiantuntijat pitävät lämminveristen kriteriumin suosikkina Antti Teivaisen ohjastamaa MAS Archieta, joka starttaa lähtöradalta kaksi.
Markku Nieminen on arvioissaan samoilla linjoilla suuren raviyleisön kanssa.
– MAS Archie on vahva hevonen. Ori kykenee tekemään itsenäisen juoksun, eikä se ole riippuvainen juoksupaikasta, Nieminen analysoi.
Callela Eliza starttaa finaaliin lähtöradalta yksi. Valmentaja Nieminen kokee, että ykkösbaana on parempi vaihtoehto kuin takarivin sisin lähtörata eli yhdeksikkö.
– Kun saimme edun eturivistä, halusin ilman muuta, että starttaamme puomilta.
– Meillä oli mahdollisuus valita joko ykkös- tai kolmosbaana. Päädyin ykköseen, koska tamma on kuitenkin kohtuullisen hyvä starttari. Se pystyy pitämään suurimman osan kilpakumppaneistaan ratansa ulkopuolella, Teivon ratavalmentaja perustelee lähtöratavalintaansa.
Vaikka kykytamma ei pystyisikään pitämään piikkipaikkaa, peli ei välttämättä ole menetetty voiton suhteen.
– Hevonen pääsee joka tapauksessa sisäradalle, eikä silloin kovin moni hevonen ole tamman edessä, Markku Nieminen jatkaa.
Callela Leonard ei ole aivan yhtä kuuma pelisuosikki kuin tallikaverinsa. Silti ruunalla on saumansa finaalissa jopa voittoon asti.
– Mielestäni Leonardilla on mahdollisuus kiilata kärkikamppailuun, jos suosikkihevoset sortuvat alussa kaahailemaan.
– Tällä hevosella on erittäin vahva 600–700 metrin kiri, Nieminen paljastaa.
Callela Leonard ei ole vielä pystynyt kaatamaan kisan suosikkihevosia. Markku Nieminen povaa, että se voi kuitenkin tapahtua lähiaikoina – ehkä jo kriteriumin finaalissa ensi lauantaina.
– Hevonen on näyttänyt, että aika on käsillä. Uskon, että Callela Leonard pystyy voittamaan suosikkihevoset aika pian.
– Mielestäni ruunaa ei saisi unohtaa mistään lähdön spekulaatioista, Markku Nieminen heittää tuottoisan vinkin totopelaajille.

Pitkää päivää

Johanna ”Tiiti” Kyläkoski on työskennellyt hevosenten hoitajana jo pitkään Markku Niemisen leivissä. Kaustiselta lähtöisin oleva Kyläkoski vastaa muun muassa tallin kriterium-finalistien hyvinvoinnista.
Hevosenten hoitajalla riittää töitä varhaisesta aamusta iltaan saakka. Oma lukunsa on hevosten hoitaminen ja huoltaminen ravien aikana tallialueella.
– Elämä on todella hektistä puuhaa tallialueella. Aikataulut ovat ravien aikana suhteellisen kireitä.
– Varsinkin jos hoitajalla on useampi passi juoksemassa, silloin kiirettä piisaa.
Raviurheilu on ollut Johanna Kyläkoskelle varsin luonnollinen työsarka.
– Meillä on ollut kotona hevosia. Olen touhunnut niiden kanssa pienestä pitäen.
– Opiskelin yläasteen jälkeen jonkin aikaa hotelli- ja ravintola-alaa. Huomasin, että ravintola-alan työt eivät olleet minua varten. Hevosmaailma on todellisuuteni.
Kriteriumin kilpailutapahtumat käynnistyvät Teivossa lauantaina kello 14.00. Paikalle kannattaa kuitenkin tulla jo kello 11.30. Tuolloin käynnistyy raviseminaari, joka tarjoilee tietoa rahapeliyhtiöiden yhdistymisestä.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.