Välähdyksistä se lähtee

Hetki ratkaisee. Idean välähtäminen ja taideteoksen kokeminen tapahtuvat hetkessä.

Vooninkisalissa Tampereella on nyt esillä kolmen pitkän linjan tekstiilitaiteilijan yhteisnäyttely. Soili Arhan, Paula Taipaleen ja Mervi Vuolaksen teokset ovat persoonallisia ja aivan omanlaisiaan. Esimerkiksi Arhan työt ovat metallilangasta virkattuja ja neulottuja, henkäyksen kevyitä.

Arha on pitkään tehnyt tekstiiliteoksia ja huomannut, että tekstiilejä materiaaleina pidetään kuluneina ja hauraina. Usein tekstiilejä vähätellään.

– Päätin jatkaa samoilla tekniikoilla mutta ottaa uuden materiaalin. Ehkä lopputulosta arvostettaisiin enemmän?

Nyt metalliromu ja messinki- sekä kuparilanka saavat uuden muodon tekstiiliteoksista tutuilla tekniikoilla.

Mervi Vuolas bongailee kirpputoreilta kanavatyötauluja ja muita vanhoja tekstiilejä, jotka hän kohottaa pienellä hienosäädöllä taiteeksi. Hän esimerkiksi kirjoo niihin uusia elementtejä tai täyttää ne tyynymäisiksi.

– Olen vapauttanut kanavataulut kehyksistä ja tuonut niiden pehmeyden näkyväksi, Vuolas sanoo.

Näyttelyn nimi on Hetki – tässä ja nyt. Soili Arhan mielestä tunnelmallinen nimi kytkeytyy taiteilijan luovaan työhön. Hetki ratkaisee.

– Yksittäiset hetket, välähdykset tai muistot saattavat aiheuttaa pitkiäkin prosesseja, tai toisaalta hetken idea voi jalostua teokseksi hyvinkin nopeasti, Arha pohtii.

Paula Taipaleen rossikruunut rakentuvat himmelitekniikalla. Materiaali eli mehupillit ovat muisto lapsuudesta 1950-luvulta.

Comments are closed.