Liikenneturvallisuusviikolla korostettiin tarkkaavaisuutta

Vasemmalle, oikealle ja vielä kerran vasemmalle

Viime viikolla vietettiin valtakunnallista liikenneturvallisuusviikkoa, jonka kunniaksi liikenneasiat otettiin taas suurennuslasin alle niin varhaiskasvatuksessa kuin kouluissa. Tällä kertaa viikon teemana oli tarkkaamattomuus, joka on korostunut liikenteessä entisestään Pokémon Go -pelin julkaisun jälkeen.
Samuel Kokkonen ja Joonas Lammi (edessä) kulkevat yhdessä kouluun. Kirkonkylällä asustavat pojat kertovat, että 1,5 kilometrin koulumatka sisältää tien ylityksiä, joilloin pyörät on talutettava.

Samuel Kokkonen ja Joonas Lammi (edessä) kulkevat yhdessä kouluun. Kirkonkylällä asustavat pojat kertovat, että 1,5 kilometrin koulumatka sisältää tien ylityksiä, joilloin pyörät on syytä taluttaa.

Yhtenäiskoulun 2A-luokassa on käynnissä liikennemerkkien kertaustunti. Oppilaat istuvat pulpeteissaan edessään liikennemerkkikartat, joiden perusteella opettaja Jaana Latva-Pukkila kuulustelee, miten merkit ovat lapsilla hallussa.

Heti ensimmäisenä taululle ilmestyy liikennemerkin sijaan kevyen liikenteen liikennevalot, joiden eroa autoilijoiden liikennevaloihin lapset selittävät.

– Autoilijoiden liikennevaloissa on kolme ympyrää, jotka ovat väreiltään punainen, keltainen ja vihreä. Vihreällä mennään ja punaisella pysähdytään, takapenkistä viitataan.

Kuulustelun alle päätyvät myös kielletyn ajosuunnan sekä pyöräilykiellon merkki. Etenkin liikenteen nopeusrajoituksista kertovat merkit saavat oppilaat pohdiskeleviksi.

– Voisitko ajaa pyörällä yli viittäkymppiä, jos tällainen merkki tulisi vastaan? opettaja kysyy ja lisää, että taajama-liikennemerkillä rajatulla alueella yleisrajoitus on 50 kilometriä tunnissa.

Joonas Lammi paljastaa, miten kaverin polkupyörässä oleva nopeusmittari mittasi kerran 39 kilometrin tuntinopeuden poikien polkiessa alamäkeä täysillä.

– No se on jo melko hurja vauhti. Jos sinustakin tulee oikein kilpapyöräilijä ja treenaat maantiellä ajamista, koskevat autoilijoiden nopeusrajoitukset myös sinua, opettaja täsmentää.

Tarkkaavaisuus on ennakointia

2A-luokan aamuryhmä on aloittanut jo aiemmin päivällä katukuvan rakentamisen suurelle paperialustalle. Paperille on piirretty autotie risteyksineen, joihin oppilaiden tulisi sijoittaa liikennemerkkejä oikeisiin paikkoihin.

Katukuvaan on ilmestynyt jo bussipysäkit molemmille puolille tietä sekä suojatiemerkit. Koko katukuva pyritään rakentamaan todellisuutta heijastavaksi ihmisineen, rakennuksineen ja autoineen. Liikennemerkkejä liimattaessa kerrataan turvallisia liikennesääntöjä, joita oppilaat ovat opetelleet aina esikoulusta asti.

– Meille on sanottu, että liikenteessä tärkeintä on tarkkaavaisuus, iltapäiväryhmässä askartelevat Samuel Kukkonen ja Joonas Lammi sanovat oppineensa.

Pojat osuvat naulan kantaan, sillä liikenneturvallisuusviikon teemana on juuri tarkkaavaisuus liikenteessä. Pojat selittävät, että heille tarkkaavaisuus tarkoittaa ennakoimista liikenteessä.

– Pyörän selästä pitää nousta aina ennen suojatietä. Sitten katsomme monta kertaa vasemmalle ja oikealle ennen kuin talutamme pyörät tien yli, turvalliset liikennesäännöt hallitseva kaksikko kertoo yhteen ääneen.

Puhelin visusti repussa

Jaana Latva-Pukkila mietti yhdessä lasten kanssa, mihin paikkoihin kärkikolmioita sijoitettaisiin katunäkymässä.

Jaana Latva-Pukkila mietti yhdessä lasten kanssa, mihin paikkoihin kärkikolmioita sijoitettaisiin katunäkymässä.

Oppilaat ovat panneet merkille, että Pokémon Go -pelin julkaisun jälkeen katukuvassa on näkynyt entistä enemmän kännykkäänsä tuijottavia ihmisiä.

Samuel Kukkonen ja Joonas Lammi kertovat kuulleensa, että pelaajien ja autojen välillä on sattunut jopa yhteentörmäyksiä tarkkaamattomuuden vuoksi.

– Pelaan Pokémon Gota serkkuni kanssa joskus, mutta silloin emme mene teiden yli. Koulumatkoillakin puhelin pysyy repussa koulun pihaan asti, Lammi sanoo.

Kakkosluokkalaiset huomauttavat, että tarkkaamattomuus liikenteessä on paitsi kevyen liikenteen käyttäjien myös yhtä lailla autoilijoiden ja mopoilijoiden ongelma. Kukkonen ja Lammi sanovat huomanneensa, että osa autoilijoista ajaa suojatien yli piittaamatta pyöräänsä taluttavista koululaisista.

– Valtaosa autoilijoista päästää meidät tien yli. Osa kuitenkin vain kaahaa katsomatta suojatien sivuun. Onkohan heillä sitten niin kiire? kaksikko ihmettelee.

 

Kaahaavat vanhemmat aiheuttavat vaaratilanteita

Ylöjärven Yhtenäiskoulun rehtorin Satu Sepänniitty-Valkaman mukaan koululiikenne on sujunut turvallisesti alkusyksyn, sillä ainakaan hänen korviinsa ei ole kantautunut tietoa oppilaiden joutumisesta vaaratilanteisiin. Rehtori kuitenkin korostaa, että koululiikenteessä myös koululaisten vanhempien on syytä noudattaa tarkkuutta, kun he kuljettavat jälkikasvuaan opinahjoon.

– Olemme törmänneet tilanteisiin, joissa jotkut vanhemmat tuovat lapsensa kaahaamalla koulun pihaan. Koulun saattoliikenteelle varatut paikat ovat ensisijaisesti koulukyytejä varten, esimerkiksi takseja tarvitseville oppilaille, Sepänniitty-Valkama sanoo.

Rehtorin mukaan pihaan ajavat vanhemmat voivat aiheuttaa vaaratilanteita koululaisille, joita Yhtenäiskoulussakin on jo 760. Rehtori ehdottaa, että jatkossa koulun piha jätettäisiin vapaaksi muusta kuin taksiliikenteestä.

– Minusta vanhemmat voisivat jättää lapsensa esimerkiksi Ylöjärven torille, josta on lyhyt kävelymatka yhtenäiskoululle. Samalla ehkäistäisiin koulun pihan ruuhkautuminen. Liikkuvana kouluna toivoisimme, että oppilaat tulisivat kouluun ensisijaisesti joko jalan tai pyörällä, sillä valtaosa lapsista asuu vain pyörämatkan päässä koululta, rehtori summaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?