Ambulanssi saapunee nopeammin keskustassa

Pirkanmaan pelastuslaitos pestaa 44 uutta ensihoitajaa ensi vuoden alusta. Lisäys juontaa juurensa Pirkanmaan sairaanhoitopiirin palvelutasopäätökseen.

Uudet työpaikat ovat hoitotason ensihoitajille. Virkojen perustamisesta päätti Tampereen kaupunginhallituksen henkilöstöjaosto elokuun puolivälissä pidetyssä kokouksessa.

ambulanssi, terveyskeskus, ensiapu
Ylöjärven ensihoitopalveluista vastaa vielä tämän vuoden loppuun yksityinen palveluntarjoaja. (Arkistokuva)

Lisäys täytyy tehdä, koska palvelutasopäätöksen mukaan Pirkanmaan pelastuslaitoksen uusia vastuualueita ovat ensi vuoden alusta lähtien Ylöjärvi, Akaa ja Vesilahti.

Aiemmin pelastuslaitos on tuottanut ambulanssitasoisen ensihoitopalvelun Nokialla, Pirkkalassa, Tampereella, Lempäälässä ja Valkeakoskella.

Pirkanmaan muissa asemakunnissa, kuten Ylöjärvellä, palvelua tuottaa vielä tämän vuoden yksityinen palveluntarjoaja.

Lisäksi Tampereelle perustetaan kaksi uutta osavuorokautista yksikköä. Samalla nykyiset perustason yksiköt muutetaan hoitotason yksiköiksi.

– Ylöjärvi on uutta vastuualuettamme Kurua lukuun ottamatta. Sinne Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on parhaillaan kilpailuttamassa uutta palveluntarjoajaa, kertoo Pirkanmaan pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Matti Isotalo.

Uudet virat täytetään toistaiseksi voimassa olevina vuosiksi 2017 ja 2018.

– Vuonna 2019 käynnistyy sote- ja maakuntauudistus, minkä vuoksi päätös on tehty vain kahdeksi vuodeksi. Kukaan ei vielä tiedä, mitä sitten tapahtuu, kun siirrytään sotealueisiin.

Vaikutusta Ylöjärven keskusta-alueille

Muutoksen vaikutukset Ylöjärvellä ovat pienehköt, sillä ambulanssien yksikkömäärät pysyvät samoina, vaikka palvelun toteuttaja vaihtuu.

Ylöjärven keskustaan ambulanssit voivat saapua vuoden alusta alkaen aiempaa nopeammin erityisesti päällekkäisten tehtävien tapauksissa. Nykyiseen tapaan tarvitsijalle lähetetään aina lähin vapaana oleva ambulanssi.

– Tampereen alueella ambulanssiresurssit vahvistuvat, joten sitä kautta lähin yksikkö voi olla aiempaa lyhyemmän matkan päässä, Isotalo kertoo.

Palveluntarjoajien alueita järkeistettiin

Palvelutasopäätöksen lähtökohtana oli, että ensihoitopalvelun tuottamisessa yhdistetään sairaanhoitopiirin kuntia ja taajamia niin, että palveluntuottajille muodostuu toiminnallisesti järkeviä alueita.

Lisäksi päätöksen valmistelussa haluttiin varmistaa yhdenvertainen ensihoitopalvelun saatavuus riskeiltään ja palvelutarpeiltaan samankaltaisilla alueilla. Tämä on johtanut Tampereella hoitotason nostoon ja kahden yksikön lisäämiseen. Sen sijaan Kurussa ambulanssin toiminta-aika lyhenee 12 tuntiin ensi vuoden alusta. Muualla Ylöjärvellä ensihoitopalvelut pysyvät ennallaan.

Pirkanmaan pelastuslaitoksen ensihoidossa ambulanssien henkilöstönä työskentelee terveydenhuollon henkilöstöä ja palomiehiä. Ensihoidossa työskentelevät käyttävät välillisesti lääkärille kuuluvaa toimivaltaa potilaita tutkiessaan, hoitaessaan ja lääkitessään sekä päättäessään potilaan jatkohoidosta.