Soteuudistus maakuntakierroksella

”Epätasa-arvosta ei päästä täysin eroon”

Soteuudistuksen maakuntakierroksella pohdittiin uudistuksen tilannetta Pirkanmaalla. Ylöjärvenkin tulee kehittää julkisia terveyspalvelujaan, jotta lähellä olevat palvelut säilyvät.
Sinikka Salo, Anna-Kaisa Ikonen, Kirsi Varhila, soteuudistus, sosiaali- ja terveysala

Soteuudistuksen muutosjohtaja Sinikka Salo (vas.), Tampereen kaupungin pormestari Anna-Kaisa Ikonen, Tampereen kaupungin hyvinvointijohtaja Taru Kuosmanen sekä sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Kirsi Varhila iloitsivat siitä, että Pirkanmaalla on tehty kattavia kartoituksia soteuudistuksen pohjatiedoiksi.

Sosiaali- ja terveysministeriön soteuudistuksen muutosjohtaja Sinikka Salo kokoontui Pirkanmaan sotevalmistelijoiden kanssa keskustelemaan uudistuksen alueellisesta toimeenpanosta Tampereella viime keskiviikkona.
Valtiovallan näkökulmasta muutostyön valmistelu Pirkanmaalla on lähtenyt hyvin liikkeelle, ja se on ollut järjestelmällistä. Mukaan miettimistyöhön on otettu jo esimerkiksi yrityksiä, järjestöjä ja Tampereen kauppakamarin toimijoita.
Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikosen mukaan Pirkanmaata on arvosteltu sotemuutoksen suunnittelun hitaasta etenemisestä, mutta etenemisvauhtia hillitsevät suuriin kaupunkeihin liittyvät erityiskysymykset.
– Pirkanmaalla on ollut veturirooli tässä asiassa kansallisesti. Aloitimme tekemällä kattavat kartoitukset, ja esimerkiksi Tampereen kaupunki ja Pirkanmaan sairaanhoitopiiri ovat tehneet suuren uudistuksen, joka palvelee myös sote-uudistusta, Ikonen sanoo.
Soteuudistuksen työkenttä Pirkanmaalla on todella laaja, sillä suoraan sotepalveluissa työskentelee noin 19 000 henkeä. Luku nousee yli 30 000:een, kun mukaan lisätään tukipalvelut, yritykset ja järjestöt. Pirkanmaan sote- ja maakuntauudistukselle valitaan parhaillaan muutosjohtajaa, joka vastaa uudistuksen ja uuden maakunnan toiminnan käynnistämisen esivalmistelusta.

Etäisyydet luovat epätasa-arvoa

Samalla kun sosiaali- ja terveyshoitopalvelujen tuottaminen siirtyy kunnista maakuntiin, pyritään lisäämään tasa-arvoisuutta palveluja käyttävien kesken sekä asiakkaiden valinnanvapautta palvelujen suhteen.
Tasa-arvon toteuttaminen ei ole kuitenkaan helppoa. Sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Kirsi Varhila kertoo, että valinnanvapauslakimuutoksista saadaan tietoa marraskuun paikkeilla.
– Mietimme mikä on säde, jolta palveluntuottaja pitää valita. Voisin olettaa, että harvemmin käytettäviä kalliita palveluja kootaan yhteen ja näihin palveluihin pääsy pitää turvata. En tiedä, kustannetaanko matkoja kauempana sijaitseviin perustason palveluihin, Varhila täsmentää.
Ylöjärven perusturvakeskuksen johtava ylilääkäri Juuso Rajala näkee, että soteuudistus vähentää epätasa-arvoa kuntien välillä, mutta ei niinkään kuntien sisällä, missä tasa-arvo toteutuu jo kohtalaisen hyvin.
– Ei epätasa-arvosta päästä ikinä täysin eroon. Jos toinen asuu sairaalan vieressä ja toinen 200 kilometrin päässä sairaalasta, eivät he voi koskaan olla tasa-arvossa. Tilastoissakin nähdään, että ihmiset, jotka asuvat lähempänä palveluja, käyttävät niitä enemmän, hän toteaa.

Terveyskeskukselle kilpailija?

Jo tälläkin hetkellä ylöjärveläiset voivat valita terveysaseman kotikaupunkinsa sijaan naapurikunnasta, mutta samalla myös hammaslääkäri- ja neuvolapalvelut siirtyvät toiseen kuntaan. Muutokseen sitoudutaan vuodeksi. Rajalan mukaan siirtoja tehdään kuukausittain jonkin verran – myös toisista kunnista siirrytään Ylöjärven palvelujen piiriin.
Rajala spekuloi, että tulevaisuudessa julkinen puoli joutuu kilpailemaan yksityisen puolen kanssa entistä enemmän, sillä lakiluonnoksissa on kaavailtu rahoituksen riippuvan siitä, kuinka moni valitsee palveluntarjoajan hoitavaksi tahokseen. Julkisella puolella kehittämisen varaa on esimerkiksi asiakaspalvelun laadussa, mutta potilaiden hoitamisen laatu on perusterveydenhuollossa jopa parempi kuin yksityisillä palveluntarjoajilla.
– Oletan, että Soppeenmäen terveyskeskuksen palvelut säilyvät muutoksen jälkeenkin, sillä tarvitsemme edelleen näitä palveluja alueellamme, Rajala kommentoi.
Ylöjärven terveys- ja sosiaalijohtaja Anne Santalahden mielestä terveyskeskus tulee ilman muuta säilymään.
– Se on hyvin osaava ja toimiva terveyskeskus. En pidä kuitenkaan mahdottomana, etteikö joku yksityinen taho voisi perustaa tänne kilpailevan terveyskeskuksen. Uskon erittäin lujasti, että terveyskeskuksemme pärjää kilpailussa, Santalahti sanoo.
Niin Santalahti kuin Rajalakin kannustavat ihmisiä vaikuttamaan soteuudistukseen äänestämällä tulevissa maakuntavaaleissa. Se on tällä hetkellä tärkein vaikutuskanava.
– On aika hyväksyä se, että muutos on tulossa. Pirkanmaalla on melko pitkään puhuttu muutoksesta jos-sanalla, vaikka tulisi käyttää kun-sanaa, Santalahti sanoo.
– Kuntalaisten kannattaa seurata sotealueuudistuksen nettisivuja aktiivisesti. Uskoakseni tulossa on myös sote- ja maakuntauudistuksen vastuunkantajien järjestämiä infotilaisuuksia. Näin he saavat mielipiteensä esille, hän lisää.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?