Tavallisuuden ja taiteen liitto

Asustelaulu. Siinä on kappale, joka aloitti Eppu Normaalin kauan odotetun juhlakeikan. Pukeutumisen rähjäisyyttä pahoitteleva biisi alleviivasi, että suomirockin legendat pitävät arkisuudestaan kiinni. Jopa silloin, kun edessä on yhtyeen historian suurin hetki.
Eppu Normaali, Martti Syrjä, Ratinan stadion, Eput ratinassa, juhlakonsertti, suomirock, rockmusiikki
Eppu Normaali otti lauantaina Ratinan stadionin täysin haltuunsa. Loppuunmyyty juhlakonsertti onnistui kokeneelta bändiltä loistavasti, eikä keikkakunnon riittävyydestä jäänyt epäilijöille sanan sijaa. Laulaja Martti Syrjä osoitti, että hän on vielä 57-vuotiaanakin maamme kärkikaartin keulakuvia.

Kun on päässyt Takamaan treenikämpiltä kansakunnan kaapin päälle, on syytä pitää kunnon bileet. Tällä ajatuksella Ylöjärven kaikkien aikojen suurin bändi Eppu Normaali juhlisti 40-vuotista taivaltaan viime lauantaina.
Juhlakeikastaan jo viime vuoden puolella tiedottanut yhtye ehti myydä Ratinan stadionin loppuun hyvissä ajoin. Jos paikan päälle tuli ilman tikettiä, jäi auttamatta nuolemaan näppejään.
Ensimmäisiä fanijonoja alkoi kerääntyä stadionin porteille puoli kuudelta. Lähes täsmälleen samaan aikaan säiden haltija säikäytti tulijoita rajulla sade- ja ukkoskuurolla.
Seitsemältä alkaneeseen konserttiin mennessä taivaalle ilmestyi kuitenkin lämmin aurinko. Se ei kadonnut näkyvistä ennen iltahämärää.
– Kyllä tätä keikkaa on odotettu, joensuulainen Mika Mäenharju hehkutti juuri ennen soiton alkamista.
– Olen fanittanut Eppuja lapsesta saakka. Omistan bändin kaikki singlet ja albumit sekä cd- että lp-muodossa, 36-vuotias mies jatkoi hymyillen.
Mäenharju odotti, että hänen ja muun yleisön eteen astuisi yhtye, joka on maanläheinen, välitön ja tavallinen. Sellainen, kuin Eppu Normaali on aina ollut.
– Tampereen filharmonikkojen vierailu on hieno juttu, mutta olisin minä tullut ilman sitäkin. Eppujen musiikki koskettaa niin monella tavalla, Mäenharju sanoi.

Saarela ja Safka palasivat

Eppu Normaali, Juha Torvinen, Ratinan stadion, Eput ratinassa, juhlakonsertti, suomirock, rockmusiikki
Santtu-Matias Rouvalin johtama Tampere Filharmonia liittyi Eppujen matkaan Hipit rautaa -biisin alussa. Rokkibändin ja ison orkesterin yhteistyötä kuultiin yhteensä kymmenen kappaleen ajan.

Vartin myöhässä lavalle nousseet Eput eivät turvautuneet juhlassaan lämppäreihin. Bändi luotti itseensä ja lähes loputtoman tuntuiseen hittikimaraan.
Keikka alkoi kuin lähes mikä tahansa Eppu-show. T-paitoihin, farkkuihin ja lenkkareihin sonnustautunut viisikko rokkasi pääasiassa alkuvuosiensa hittejä, välillä alkuperäisbasisti Mikko Saarelan kanssa.
Hipit rautaa -biisin aikana lavan takaseinä aukesi ja esiin putkahti Tampere Filharmonia -orkesteri. Ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvalin johtama lähes 90-henkinen pumppu oli keikan suurin erikoisuus – jotain, mitä edes Eppu Normaali ei ollut pitkällä urallaan ennen kokeillut.
Yksi saumattoman yhteistyön kohokohdista oli peräti yhdentoista kappaleen katkelmia sisältänyt potpuri, johon Eput liittyi mukaan vasta aivan lopussa. Instrumentaalisti esitetty Musiikkia Rantalasta oli harvinaisuus, jota kovan luokan fanitkaan eivät osanneet konsertilta odottaa.
Saarelan ja filharmonikkojen lisäksi lavalle nousivat kosketinsoittaja Eero ”Safka” Pekkonen ja jazzpianisti Iiro Rantala. Kummallakin on osansa Eppu Normaalin tarinassa – Pekkosella studiomuusikkona ja Rantalalla ystävänä.

”Orkesteri teki konsertin”

Väliajalla varustettu konsertti kesti lopulta yhteensä neljä tuntia. Toisin kuin yhtye vielä talvella lupaili, uutta musiikkia ei kuultu.
Oululaiset Merja ja Seppo Rasinkangas olivat keikkakokemukseen tyytyväisiä. Tampereen Filharmonia toi pariskunnan mielestä iltaan juhlan tuntua.
– Se teki tästä konsertin, Merja Rasinkangas tiivisti.
– 30 vuotta olemme Eppuja fanittaneet, joten totta kai tänne piti tulla. Kyllä nyt tuntuu, että kannatti lähteä! Seppo Rasinkangas iloitsi.

Eppu Normaali, Ratinan stadion, Eput ratinassa, juhlakonsertti, suomirock, rockmusiikki
Ratinan stadion oli juhlakonsertissa loppuunmyyty, mutta yllättävän väljä. Etenkin kentällä oli hyvin tilaa liikkua, jos ei ollut pakkautunut aivan lavan edustalle. Kyseessä oli jo toinen kerta, kun ylöjärveläisbändi myi Pirkanmaan suurimman stadionin loppuun.