10 000 voiton mies

Suomen kautta aikain menestyksekkäin raviohjastaja Jorma Kontio nähdään Teivon kaviouralla radan 40-vuotisjuhlaraveissa perjantaina. Kontio ajaa ravureita kolmessa lähdössä, joista yksi on nimeltään Martti Keskisen ajajamestaruus.

Teivossa pitkän pätkän ravihevosia valmentanut Jorma Kontio paiskii edelleen hommia täysillä.

Pikainen katsaus elokuussa 63 vuotta täyttävän Kontion kilpailukalenteriin kertoo lähinnä siitä, että miehen työmäärä on vain kasvanut entisestään.

Jorma Kontio, ravit, raviohjastaja
Jorma Kontio on yksi odotetuimmista vieraista Teivon 40-vuotisjuhlaraveissa. (Kuva: Hippos/Ilkka Nisula)

Viime viikon torstaina ja lauantaina hän ohjasti hevosia Halmstadissa Etelä-Ruotsissa. Sieltä Kontio jatkoi kimppakyydillä tunnetun ruotsalaisohjastajan kanssa sunnuntaiksi Etelä-Norjaan Jarlsbergiin.

– Menin Halmstadiin lentäen, mutta Norjaan matkustin autokyydillä Ulf Uhlssonin kanssa, Kontio kertoo.

Jorma Kontio ajaa tälläkin viikolla ahkerasti – sen mitä pyydetään. Maanantaina ohjelmassa oli Rättvikin kisat Taalainmaalla.

Tiistaina kalenterissa oli kotirata Solvallan lounasravit. Maestrolla riittää tehtäviä vielä runsaasti ennen Teivon kemuja.

– Matkustan keskiviikkona Visbyn T86-raveihin. Visbyn rata on siinä mielessä hankala kohde, että tuolla reissulla täytyy yöpyä. Torstaina ajan Örebrossa, ja sitten saavun Teivoon perjantaiksi, Kontio jatkaa työviikkonsa listausta.

Eikä siinä vielä kaikki. Ohjastajavirtuoosin viikko päättyy tutussa suomalaisessa klassikkokilpailussa.

– Navigoin Teivosta Mikkelin St. Michel -viikonloppuun.

Vaikka Kontio siirtyi jo vuonna 2001 Ruotsiin lainaohjastamaan hevosia, hän vierailee entisellä kotiradallaan Teivossa yleensä muutaman kerran vuodessa.

– Ajotehtäviä on aina silloin tällöin. Lisäksi minulla on paljon tuttavia Tampereen seudulla, joten kyllä siellä tulee käytyä säännöllisin väliajoin.

Jexpress Dahlian voitto sykähdytti

Kuten tiedetään, Jorma Kontio saavutti maagisen 10 000 ohjastetun ravivoiton rajapyykin viime vuoden elokuussa.

On selvää, että hän on ajanut paljon voittoja myös Teivossa. Yksi niistä nousee selkeäksi ykköseksi. Palataan ajassa lähes 26 vuotta taaksepäin Teivon syksyyn armon vuonna 1992.

– Voitin tuolloin Jexpress Dahlialla lämminverihevosten Euroopan kriteriumin. Sain ajaa voiton silloisella kotiradallani Teivossa. Hetki oli sykähdyttävä, Kontio tunnelmoi.

Teivon perjantaisissa juhlakilpailuissa Kontio ei tällä kertaa ohjasta eurooppalaisen huippukilpailun voitosta.

Luvassa on silti yksi tavallista mielenkiintoisempi lähtö. Jorma Kontio osallistuu Martti Keskisen ajajamestaruuteen. Ohjastajavirtuoosi kokee, että Martti Keskinen on yksi kotimaisen raviurheilun suurista nimistä.

– Hän on ollut keskeinen hahmo raviurheilussamme. Varsinkin lämminveriravureiden osalta hän on tehnyt paljon tärkeää kehitystyötä.

Jorma Kontio, ravit, raviohjastaja
Jokivarren Kunkku toi ravikuninkuuden Jorma Kontiolle Joensuussa viime vuoden elokuussa. (Kuva: Hippos/Marianne Pykäläinen)

– Tapasin Martin ensimmäisen kerran jo 1960-luvulla, kun olin vasta kymmenvuotias pikkupoika, Kontio kertoo yhdestä raviurheilumme suuresta nimestä.

Hienot kisat tulossa

Juhlakilpailujen urheilullinen kattaus on hieno, sillä Jorma Kontion ohella Teivon kaviouralla nähdään muitakin vanhoja partoja. Keskisen ajajamestaruuteen osallistuvat myös Teivon takavuosien kuskit Veijo Heiskanen, Heikki Korpi ja kanansiipibisneksestäkin tuttu yrittäjä Pekka Yli-Houhala.

Moni odottaa mielenkiinnolla Martti Keskisen paluuta ravikärryille miehen omassa nimikkokilpailussa.

Teivon juhlaraveissa on ohjelmaa kaikille. Yksi mielenkiintoinen kohtaaminen käynnistyy Teivon tallinmäellä jo iltapäivällä kello kolmen jälkeen, kun entiset ja nykyiset teivolaiset kohtaavat luokkakokouksen hengessä. Synttärikemut huipentuvat Anssi Kelan konserttiin.