Kampanja kasasi kilsasaaliin

Ylöjärven kaupungin yhteistyökumppaneineen järjestämä talvipyöräilykampanja valoi hyvinvointia, poiki säästöä ja pisti jalat polkemaan kilsakaupalla mutta toi moitetta teiden kunnosta.
Kaupungin kampanjaluotsi Huovilan pyytämänä osallistunut Veli-Matti Antila (oik.) houkutteli poikansa Anssin remmiin tuomaan nuorten kokemusta. Tarkoitus oli valita vain sellaisia, jotka eivät ennen ole aktiivisesti talvipyöräilleet, mutta tämä kokenut talvifillarointikaksikko kuuli kriteeristä vasta jo mukaan tultuaan.

Kaupungin kampanjaluotsi Huovilan pyytämänä osallistunut Veli-Matti Antila (oik.) houkutteli poikansa Anssin remmiin tuomaan nuorten kokemusta. Tarkoitus oli valita vain sellaisia, jotka eivät ennen ole aktiivisesti talvipyöräilleet, mutta tämä kokenut talvifillarointikaksikko kuuli kriteeristä vasta jo mukaan tultuaan.

1 153 kilometriä ja 88 päivää.

Siinä ylöjärveläisen Anssi Antilan saldo kaupungissamme joulu-maaliskuussa pidetystä talvipyöräilykampanjasta. Saavutus oli päivissä sama kuin huippusuorittajalla, eikä kilometrisaaliskaan kovin kalpene tämän 1 944 kilometrille.

Isän luvuissa ei liioin ole moitteen sijaa. Veli-Matti Antilan potti oli 628 kilometriä ja 52 päivää.

Yhteensä parikymmentä aktiiviosallistujaa, joita oli 83 prosenttia ilmoittautuneista, polki 12 795,3 kilometriä. Keskimäärin yhtä kohden kertyi 640 kilometriä ja 49 pyöräilypäivää.

Jos siis tarkoitus oli houkutella talvipyöräilyn pariin, luvut ainakin kielivät onnistumisesta.

– Osallistujat osoittivat tosi kovaa sitoutumista, kaavoitusarkkitehti Arto Huovila kiittää.

Hän kehuu kilometrimääriä huikeiksi, myös verrattuna Oulussa käydyn kampanjan lukemiin. Toki joukossa oli kirjoa: vähimmillään kilometrejä kertyi 81.

Säästöä, hyvää oloa

Isä Antila lähti leikkiin tuumien, että kaupunginvaltuutettuna hän haluaa myös itse fillaroimalla edistää kaupungin kehittämisohjelmalla ajamaa pyöräilyä. Alkuaatos koitui anniksikin.

– Kiinnitin huomiota asioihin, joita kehittämisohjelmassa on. Se korosti motivaatiotani, hän sanoo.

Pojalle anti oli lähinnä siinä, että hän näki mustaa valkoisella kilometreistään. Muuta vaikutusta ei juuri ollut, koska hän talvifillaroi muutenkin. Muille hän uskoo syntyneen intoa, ja kyselyn tulos yleisfiiliksestä olikin 3,8 asteikolla 1–5.

Niinpä vaikutus hyvinvointiin pysyi pojalla lähinnä entisellään. Kyselyvastauksissa se arvotettiin 4,3:n veroiseksi asteikolla 1–5.

– Aamulla on tavallista virkeämpi töissä, kun on pyöräillyt, isä kertoo.

Etu on myös rahan säästö. Pyörän valinta auton sijaan hyödytti porukkaa yhteensä 4 478 euron verran. Antilat eivät etuaan laskeneet, mutta isä uskoo säästöä tulleen, vaikka sitä on tullut pyöräilyperheessä entuudestaankin.

Pyöräily voi tuoda säästöä myös julkispuolelle, esimerkiksi entistä vähemmän kuluvan tieverkon ja parantuvan kansanterveyden muodossa.

– Parikymmentä henkeä ei vielä juuri vaikuta, mutta jos olisi tuhat pyöräilijää, vaikutus näkyisi jo Kuruntiellä vähentyvinä meluna ja ruuhkina, Huovila sanoo.

Hän tulkitsee kampanjan myös karistaneen pelkoa kaatumisista ja näin madaltaneen kynnystä talvipyöräilyyn. Kukaan ei näet loukannut itseään ja iso joukko ei edes kaatunut. Antiloilla kynnys oli jo valmiiksi matalalla, eikä isän yksi kaatuminen sitä hievauttanut.

Siemeniä jatkolle

Kritiikkiä tuli teiden talvikunnossapidosta. Huovilan mukaan epäkohtaan ainakin pyritään tarttumaan.

– Jo ennen palautteita  on ollut puhetta kunnossapitoluokista.

Korjattavaa oli myös kampanjasta somettamisessa, joka jäi laihaksi. Vielä ei tiedetä, toistuuko kampanja, mutta jos jatkoa tulee, someen on Huovilan mielestä satsattava.

Pyöräilyn saralla yhtä kaikki on Ylöjärvellä luvassa jatkoa. 7.–15. tätä kuuta vietetään pyöräilyviikkoa, jonka ohjelmaa on kaupungin verkkosivuilla. Syksyllä koittaa liikkujan viikko.

Lisäksi kaikki kampanjalaiset ilmoittivat jatkavansa talvipyöräilyä. Niin siis Antilatkin.

– Koska talvipyöräily on normaalia! isä hihkaisee.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?