Kahden mallin välinen kisa estää sotesovun syntymisen

Ylöjärveläinen lääkintöneuvos Ulla Mattelmäki tietää, miksi pääministeri Juha Sipilänkään (kesk.) hallitus ei saa sosiaali- ja terveysuudistusta valmiiksi. Mattelmäki kehottaa soten valmistelijoita avaamaan hankkeen taustat ja puhumaan kaikki asiat auki. Hänen mukaansa uudistus tökkii, koska päättäjät eivät osaa päättää, valitaanko vakuutuspohjainen vai kuntayhtymäpohjainen malli.
Ylöjärven terveyskeskus oli vuosikymmenet lääkintöneuvos Ulla Mattelmäen työpaikka. Konkari ihmettelee, etteivät valtakunnan päättäjät osaa keskustella soteratkaisua valmiiksi. Hän varoittaa vakuutuspohjaisen mallin kalleudesta.
Ylöjärven terveyskeskus oli vuosikymmenet lääkintöneuvos Ulla Mattelmäen työpaikka. Konkari ihmettelee, etteivät valtakunnan päättäjät osaa keskustella soteratkaisua valmiiksi. Hän varoittaa vakuutuspohjaisen mallin kalleudesta.

Lääkintöneuvos Ulla Mattelmäki tietää syyn, miksi maan hallitus ei saa valmiiksi soteuudistustaan.
Ylöjärveläinen terveysalan konkari sanoo, että lopullisen soten valmistelua piinaa poliittinen ristiriita.
Muun muassa Ylöjärven terveyskeskuksen ylilääkärinä pitkään työskennellyt Mattelmäki kertoo oivaltaneensa jo kaksi vuosikymmentä sitten, miksi sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistaminen on liki mahdoton tehtävä yhteiskunnassamme.
– 1990-luvulla maamme poliittiset päättäjät eivät osanneet tai heillä ei riittänyt rohkeutta linjata suuntaa, johon sosiaali- ja terveyspalveluja aletaan kehittää, hän tarkentaa.
Mattelmäen mukaan jo vuosikymmenet sitten Suomessa oli kaksi voimakasta erillistä näkemystä, joiden kannattajat taittoivat peistä johtotähdestä.
– Samanlainen kaksintaistelu on edelleen käynnissä, hän harmittelee.
Vastakkain ovat vakuutuspohjainen malli ja kuntayhtymäpohjainen malli.

Faktat pöytään ja keskustelu käyntiin

– Kokoomus ajaa kynsin ja hampain keskieurooppalaista vakuutuspohjaista ratkaisua, jossa kansalainen kustantaa käyttämänsä palvelut ja hoidot vakuutuksella, Ulla Mattelmäki avaa.
Hänen mukaansa lääkäriliitto on asettunut vakuutuspohjaisen mallin kannattajaksi.
– Tämä on luonnollista. Suuri osa lääkäreistä pyörittää yksityisvastaanottoja. Toimintatapa olisi ammatinharjoittajille suosiollinen, Mattelmäki huomauttaa.
Lääkintöneuvos kertoo puolestaan keskustan ja sosiaalidemokraattien olevan kuntayhtymämallin puolustajia.
– Kuntayhtymämallin kannattajina keskustalaiset ajavat maakuntahallintoakin, Mattelmäki herättelee.
Konkarilääkärin mukaan lopullisen soteratkaisun kompastuskiveksi on muodostunut se, ettei kumpikaan kahdesta päämallista ole saavuttanut selkeää ykkösasemaa.
Mattelmäki kritisoi valtakunnan päättäjiä keskustelemattomuudesta. Hänen mukaansa sotesta ei ole vieläkään käyty perusteellista debattia.
– Nyt on korkea aika puhua koko soten taustat ja tulevaisuuden tavoitteet auki, neuvos patistaa.
Hänen mielestään sotesoppa on todella sekava.

Vakuutusmalli tuo kalliin laskun

Ulla Mattelmäki ilmoittautuu terveyskeskustoiminnan sitoutuneeksi kannattajaksi.
– Perusteluni liittyvät esimerkiksi palveluiden tuottamisen hintalappuun, hän toteaa.
– Jos yhteiskuntamme valitsee vakuutuspohjaisen reitin, luvassa on moninkertainen lasku verrattuna hyvinvointiyhteiskunnan tarjoamiin palveluihin, hän herättelee.
– Tosin vakuutuspohjainen malli on lääkäreille edullinen, hän hymähtää.
Mattelmäki huomauttaa, että vakuutusyhtiötkin ovat jo heränneet vahvistamaan asemiaan.
– Ne perustavat omia sairaaloitaan.

Eläkeläiset ovat täysivaltaisia

– Nyky-Suomen menosta saa sellaisen käsityksen, etteivät eläkeikäiset ihmiset olisi täysivaltaisia yhteiskunnan jäseniä, Ulla Mattelmäki paheksuu.
Lääkintöneuvos pelkää, että pian muun muassa terveyskeskuksissa on kyltit, jotka osoittavat eläkeläisille näidenomat palvelu- ja hoitoväylät.
– Yhteiskuntamme keskustelutyyli on väheksyvä. Moni puhuu ”niistä vanhuksista”, Mattelmäki suomii.
– Kuka kertoo, milloin eläkeikäisestä kansalaisesta tulee vanhus?, lääkintöneuvos perää.
Hän muistuttaa, että jokaisella ihmisellä on oikeutensa normaaliin elämään ilman ikärajaa.
– Osallistun aktiivisesti yhteiskuntamme toimintaan. Teen yhden päivän viikossa vapaaehtoistyötä ja hoidan säännöllisesti lapsenlapsiani.

Kommentointi on suljettu.