Alli polskii nyt virtuaalisesti

Parisenkymmentä päätä heiluu edestakaisin. Batman-paitainen liikunnanohjaaja huikkailee ohjeita seinälle heijastetulla videolla. Vesi loiskuu ja musiikki raikaa. Menossa on Ylöjärven uimahallin kevään hitti, virtuaalivesijumppa.
Alli Maininki pitää vesijumppaa hyvänä liikuntamuotona niin nuorille kuin vanhoillekin. 74-vuotias tamperelainen ei välitä, vetääkö treenin ohjaaja vai video.
Alli Maininki pitää vesijumppaa hyvänä liikuntamuotona niin nuorille kuin vanhoillekin. 74-vuotias tamperelainen ei välitä, vetääkö treenin ohjaaja vai video.

Perjantaisin kaksi kertaa päivässä järjestettävä uutuus on kuulunut uimahallin ohjelmistoon nyt kolmisen viikkoa. Se on saanut niin innostuneen vastaanoton, että hallin valvojatkin ovat ihmeissään.
– Keskimäärin kävijöitä on ollut viidestätoista kahteenkymmeneen. Väkeä on ollut siis karkeasti ottaen saman verran kuin perinteisissä vesijumpissakin, Jaana Lamminen kertoo.
Periaattessa virtuaalivesijumpassa ei ole mitään ihmeellistä tai mullistavaa. Se on tuiki tavallista vesijumppaa, jossa liikunnanohjaajan vetämä ohjeistus on vain videoitu etukäteen.
Silti siitä ovat kiinnostuneet niin kävijät, maakuntalehti kuin lähialueen ihmisetkin. Miksi?
– Jaa-a, miettii Lamminen naurahtaen.
– Tietääkseni tällaista ei järjestetä missään muualla Suomessa. Se on aika erikoista, koska esimerkiksi kuntokeskuksissa on ollut monenlaisia videojumppia jo vaikka kuinka pitkään, hän aprikoi.

”Tuntee urheilleensa”

Viime viikolla virtuaalivesijumppaa kävi kokeilemassa Ylöjärven uimahallin vakiokävijöihin lukeutuva Alli Maininki. 74-vuotias tamperelaisrouva ei ollut nykyaikaisesta järjestelystä moksiskaan.
– Ei sillä ole väliä, onko ohjaaja altaan reunalla vai videolla. Ihan yhtä tarkkaan hänen liikkeitään pitää joka tapauksessa seurata, virkeä seniori järkeili.
Kun Maininki jumppasi, uimahallin seinällä pyöri puoli tuntia kestävä simppeli ja teknisesti yksinkertainen video. Sillä liikunnanohjaaja Salla Halonen kävi yksitellen läpi kymmenkunta erilaista vesijumppaliikettä.
Mainingista virtuaalireippailu oli mukavan monipuolista.
– Kyllä tässä tuntee urheilleensa. Tykkään pitää huolta terveydestäni, ja kyllä tämä siihen auttaa.
– En ollut ennen käynyt minkäänlaisissa vesijumpissa. Tulen kyllä toistekin! hän hihkaisi.

Suosio tuo jatkoa

Virtuaalivesijumpassa liikunnanohjaajan treeniohjeet on kuvattu etukäteen videolle. Tekniikka ei ole mullistava, mutta tunnit ovat Ylöjärvellä erittäin suosittuja.
Virtuaalivesijumpassa liikunnanohjaajan treeniohjeet on kuvattu etukäteen videolle. Tekniikka ei ole mullistava, mutta tunnit ovat Ylöjärvellä erittäin suosittuja.

Virtuaalisten vesijumppien on määrä jatkua uimahallilla nykymuodossaan ainakin kevätkauden loppuun. Kesäksi vuoroja on tarkoitus hieman lisätä.
Suosiostaan huolimatta videoidut jumpat eivät ole korvaamassa perinteisiä vesijumppia. Niitä kaupunki järjestää kesään saakka neljänä päivänä viikossa.
– Tämä on lisäpalvelu, jolla haetaan uusia kävijöitä hallin hiljaisiin hetkiin. Tätä ei kehitetty säästösyistä, Jaana Lamminen korostaa.
– Kaikki lähti siitä, kun viime syksynä mietimme työporukalla käyttöä uimahallin uudelle mediatykille. Tällainen ajatus juolahti mieleen, hän jatkaa hymyillen.
Lamminen pitää jo varmana, että virtuaalivesijumpat jatkuvat myös ensi syksynä. Uusien jumppavideoiden kuvaamista on ehditty jo miettiä.