Potkua gojimarjasta – ei kun puolukasta!

15.03.2016 15:00

Maa- ja kotitalousnaiset penäävät pohjolan superruoille niiden ansaitsemaa asemaa. Paikallispuheenjohtajan mielestä se toki kukoistaa ikiaikaisissa tottumuksissa mutta viime aikojen trendissä se saisi näkyä enemmän.
Maa- ja kotitalousnaisten paikallisyhdistyksen nokkanainen Marja Erkkilä tietää, että kotoisesta superruoastamme saa aikaan herkkuja vain parissakin minuutissa. Maistuisiko vaikkapa mustikkasmoothie?
Maa- ja kotitalousnaisten paikallisyhdistyksen nokkanainen Marja Erkkilä tietää, että kotoisesta superruoastamme saa aikaan herkkuja vain parissakin minuutissa. Maistuisiko vaikkapa mustikkasmoothie?

Lähes joka aamu mutalalainen Marja Erkkilä kauhoo lautaselleen kaurapuuroa ja ryydittää annoksen marjoilla.
Myös juurekset maistuvat ja viljat muissakin muodoissa kuin puurona. Niin ikään Näsijärven kalaa on usein pöydässä, ja rypsiöljy käy kelpo voitelusta.
Kotimaiset terveelliset raaka-aineet ovat Erkkilälle päivittäistä pataan pudoteltavaa. Ne eivät kuitenkaan ole mitään pakollista terveyspullaa vaan aito makunautinto ja selviö ruokavaliossa.
Mutta toki nainen tiedostaa lusikoivansa suuhunsa melkoista terveyspommia.

Kotinurkilla notkuu puhdasta

Tämän terveyspommin Erkkilä, Ylöjärven–Mutalan maa- ja kotitalousseuran puheenjohtaja, tahtoo nyt nostaa muillekin huulille kuin omilleen, valtakunnallisen kattojärjestön vanavedessä.
Järjestö on nimittäin pannut merkille kohkauksen superruoasta, noista raaka-aineista, jotka ovat täyttä terveystavaraa. Puhe vain on paljolti pyörinyt eksoottisissa aineksissa, joten järjestöllä on sanansa sanottavanaan.
– Superruokia ei tarvitse hakea kaukomailta, koska pohjolan metsät, järvet ja pellot ovat niitä pullollaan, Erkkilä toteaa.
Perustelujen pataan Erkkilä lappaa lähellä tuottamisen järkevyyden sekä kotimaisten ainesten puhtauden.
– Kylmän talven ansiosta kasvinsuojeluaineita ei tarvitse käyttää yhtä paljon kuin lämpimissä maissa. Ja harvaan asutuilla alueilla maaperä ja vesistö ovat säilyneet puhtaina. Se on meillä arvokas asia.
Keinoksi paikallisyhdistys virittää tilaisuuden mutalalaiseen ravintolaan Vänrikin Torppaan. Se kun ei ehtinyt mukaan tammikuun Naisvoimaa-viikolle, jolle kattojärjestö kaipasi paikallistapahtumia.
– Koimme aiheen niin tärkeäksi, että halusimme järjestää tilaisuuden nyt myöhemmin.
16. huhtikuuta vietettävässä tilaisuudessa on luvassa tietoa ja tietysti ruokaa.
– Tarkoitus on kutsua myös lähiseudun tuottajia, jotta he voivat kertoa suoramyynnistään.
Vastaavanlaista tapahtumaa kaavaillaan myös lokakuun toiselle päivälle Mutalan seuraintalolla vietettävän syyssatojuhlan yhteyteen.

Maa- ja kotitalousnaisten tietoiskutekstit paljastavat isoja eroja raaka-aineista – kotoisten superruokiemme eduksi.
Maa- ja kotitalousnaisten tietoiskutekstit paljastavat isoja eroja raaka-aineista – kotoisten superruokiemme eduksi.

Pumppu kiittää ja luonto myös

Superruoka. Terveys. Painavia sanoja, mutta Erkkilällä on antaa myös sisältöä niiden painolle.
– Superruoillamme on hyviä vaikutuksia verenpaineeseen ja veren rasva-arvoihin. Se myös vähentää kakkostyypin diabeteksen vaaraa. Ja yleinen hyvinvointi paranee vitamiinien, kuidun ja kasviöljyjen myötä, hän listaa.
Erkkilä ynnää kotoisten terveysmakupalojen auttavan niin ikään painonhallinnassa, niissä kun on hyvät ravintoarvot ja kuidut pitävät verensokeria tasaisena.
– Ja kun marjastaa, sienestää ja kalastaa, tulee samalla liikuttua. Mielen virkeyskin tulee sen myötä, hän kehuu.
Tämä kaikki sataa Erkkilän mielestä paitsi yksilön myös kansantalouden laariin.
Toinenkin taloudellinen perustelu metsään menolla on: luonto notkuu ilmaisia raaka-aineita, joiden ei kannata antaa hukkua haaskuuseen ja jotka pienentävät poimijansa ruokalaskua.
– Ja itse poimiminen säästää luontoa: ei osteta purkeissa ja pusseissa. Ruokailussa ekologisuuskin täytyisi muistaa.
Sitä paitsi, kuten Erkkilän kokemus kielii, kyse ei ole vain järkisyiden seurailusta vaan myös aidoista kielihermoja hivelevistä nautinnoista.

Ei pelkkä muotipuuska

Trendit – niihin superruokavillitys kiistämättä lukeutuu – kuitenkin tuppaavat yhtäältä ärsyttämään, toisaalta hiipumaan. Erkkilä ei silti pelkää, että kotimaisen superruoan liekki sammuisi. Hän näkee kotimaisilla terveyspommeilla muutakin pohjaa kuin superruokakohinan.
– Luotan, että niitä syödään jatkossakin. Esi-isämmekin ovat niitä syöneet.
Vaikka asia siis on jokseenkin itsestäänselvyys, on siitä Erkkilän mielestä hyvä aika ajoin muistutella.
Niinpä trendi saa toimia ponnahduslautana, ja muotipyräyksen sijaan pitkälle kantavaan hyppyyn päästään Erkkilän mielestä paitsi tottumukseen luottamalla myös tutkittuun tietoon vetoamalla. Ja kotoisten raaka-aineidemme mausta sekä monipuolisuudesta ammentamalla. Nyt ei ole käsillä mikään tympeä ja yksipuolinen dieetti.
– Ei superruokamme ole pelkkää kaalikeittoa.