​Luontaisen johtajan paikka auki

Se on sitä naislentopalloa. Ylöjärven Ryhdin naiset pistivät Helsinki Volleyn kakkosjoukkueelle kampoihin ja nappasivat nimiinsä yhden erävoitonkin. Sitten se jostain käsittämättömästä syystä lopetti pelaamisen, eikä sunnuntain ottelun neljättä erää halua kukaan muistella.
– Sydän on syrjällään niin kauan kuin peli jatkuu, Heikki Kosonen kuvaili naisten lentopallo-ottelua. Ryhdin naisten sydän lipsahti syrjälleen kolmannen erän lopussa, neljännessä erässä Ryhti oli jo luovuttanut. Helsinkiläisten Essi-Sofia Saarinen tehtaili tehot 29/+19. Samanlaisesta luottoduunarista Ryhdissä haaveillaan.​
– Sydän on syrjällään niin kauan kuin peli jatkuu, Heikki Kosonen kuvaili naisten lentopallo-ottelua. Ryhdin naisten sydän lipsahti syrjälleen kolmannen erän lopussa, neljännessä erässä Ryhti oli jo luovuttanut. Helsinkiläisten Essi-Sofia Saarinen tehtaili tehot 29/+19. Samanlaisesta luottoduunarista Ryhdissä haaveillaan.​

Ryhti aloitti alemman jatkosarjan ottelut 1–3-tappiolla (24–26, 25–23, 23–25, 11–25).
Ryhti esitti hienoja otteita heti ensimmäisen erän alkuun. Syöttöpeli rullasi ja sekä Laura Malmivuori että Liina Kainulainen nakuttelivat ässät helsinkiläisten kenttäpuoliskolle.
Libero Jenni Tolppanen näytti hetkittäin hakevan palloa mahdottomistakin paikoista, ja passari Emmi Jalosen ujutus upposi vastustajan lattiaan.
Kun Emilia Raappana syötti ässällään Ryhdille 20. pisteen HEL Volleyn 15 pistettä vastaan, vieraiden päävalmentaja Gina Rask otti ensimmäisen aikalisän.
Yksi aikalisä riitti. Helsinkiläiset hiippailivat takaa Ryhdin rinnalle. Malmivuoren toinen ässä toi Ryhdille 24. pisteen, mutta kaksi seuraavaa pojoa iski vastustaja ja vei avauserän nimiinsä.
Toisen erän alku noudatti lähes identtistä kaavaa. Ryhti menetti johtoasemansa kertaalleen, mutta ei takaiskusta lamaantunut vaan puristi vieraiden rinnalle 23–23-tilanteeseen. Helsinkiläisten hyökkäys lipsahti leveäksi ja erä päättyi Kainulaisen komeaan ässään.
Kolmas erä oli edellisiä tasaisempi, mutta HEL Volley pystyi erän lopuksi nakkaamaan pelivälineen pariin otteeseen kaikkien Ryhdin pelaajien yli takakenttään.
– Kriittisellä hetkellä pallo ei enää kuole. Vastustaja vain otti erän viimeiset pallot ja neljäs erä olikin… Siinä oli jo vähän luovutettu, runsaasti peliminuutteja tahkonnut Katri Markkanen harmitteli.

Perustekniikka vaatii hiomista

Ryhdin päävalmentaja Heikki Kosonen ruoski paitsi suojattejaan myös itseään pelin jälkeen. Taktiset kuviot vaativat hiomista, ja peluutuksessakin on parannettavaa. Suurin syy Ryhdin tappiosta toiseen tallustamiseen on kuitenkin puutteellinen perustekniikka.
– Hiha- ja sormilyöntimme eivät ole riittävän hyviä. Pitää vain harjoitella enemmän ja paremmin ja isolla sydämellä.
Lisäksi nuoren Ryhdin riveistä puuttuu johtohahmo, vastuunkantaja, joka astuisi esiin, kun kentällä homma ei suju. Liigassa pelannutta Sonja Laitista on odoteltu sateentekijäksi loukkaantumisen jäljiltä, mutta 21-vuotias Laitinenkaan ei ole iällä pilattu.
– Meidän pelaajat eivät ole johtajatyyppiä. Suurin osa on hiljaisia, eikä luontaista johtajuutta ole, kokenut Markkanen kommentoi.

No, vastaanotto oli riittävää

Kososen laatimassa listassa on muitakin puutteita: torjuntapuolustus-pelaaminen oli luokatonta – Ryhti torjui kuudesti ja pallo putoili sektorissa kenttään. Hyökkäysvirheitä joukkue tehtaili parikymmentä.
Liberot eivät pysty puolustamaan ja Jenni Tolppasen passit ovat auttamatta liian matalia ykkössarjaan. Passari Jalonen palkittiin joukkueensa parhaana, mutta hänenkin passinsa lipsahtelevat leveyssuunnassa holtittomasti.
– Pelinlukeminenkaan ei ole hyvää. Tilastomiehen mukaan syöttöpelimme oli pehmeää, vaikka syötimme kymmenen ässää. Vastaanottomme oli ihan riittävää, Kosonen listasi.
Edellä mainitut asiat ovat vain valmentajan ja pelaajiston korjattavissa, mutta Markkanen toivoo joukkueelle apua myös katsomon puolelta:
– Kannustaminen kuuluu kentälle ja tuntuu hyvältä. Joukkueen heikoilla hetkillä kannustus ja fiilis pitäisi kaivaa yleisöstä esiin, Markkanen vihjaili.