Kummivieras toi piristysruiskeen harjoituksiin

Ylöjärven Urheilijoiden yleisurheilujuniorit katselivat silmät kiiluen ja kuuntelivat korvat höröllä, kun aitajuoksija Lotta Harala veti treenejä ja jakoi  ohjeita Ylöjärven urheilutalolla. Kyseessä oli Suomen Urheiluliiton kummivierailu, jonka Ylöjärven Urheilijat voitti SUL:n yleisurheilukouluille järjestämässä videokilpailussa.
Ylöjärven Urheilijoiden juniorit kuuntelivat tarkkaavaisina Lotta Haralan tarinoita hänen juniorivuosistaan.
Ylöjärven Urheilijoiden juniorit kuuntelivat tarkkaavaisina Lotta Haralan tarinoita hänen juniorivuosistaan.

23-vuotias Harala veti junioreille monipuoliset harjoitukset, jonka jälkeen nuoret pääsivät kyselemään Haralalta urheilijan elämästä. Harala näytti junioreille erilaisia pikajuoksijan lihas- ja juoksutreenejä. Lopuksi juostiin viestejä.
Ehkä tärkein anti junioreille oli jutustelutuokio, jonka aikana he pääsivät tutustumaan todelliseen huippu-urheilijaan. Monen juniorin suu loksahti auki, kun Harala kertoi harjoitustahdistaan.
– Tavallisella harjoitusviikolla useamman tunnin treenikertoja kertyy 11. Raaka työ on tehtävä syksyllä, jotta juoksu kulkee kesällä, Harala selvitti.
Harala kertoi aloittaneensa juoksemisen kymmenvuotiaana pärjättyään hyvin koulujen välisissä kilpailuissa. Sen jälkeen tie vei Tampereen Pyrintöön, jota Harala edustaa yhä tänä päivänä.
– En todellakaan juniorina tiennyt juoksusta kaikkea. Kun voitin Hippokisat hallissa, unohdin ennen juoksua laittaa piikkareihin piikit. Itse asiassa en minä eikä äitini edes tiedetty, että niihin juuri ostettuihin kenkiin piti ostaa myös piikit, Harala nauratti nuorta yleisöään.

Ei erikoistumista liian aikaisin

Lotta Harala opetti Ylöjärven Urheilijoiden junioreille oikeaa juoksutekniikkaa välillä kädestä pitäen. Haralan kummivierailun kuvasatoa voi käydä selaamassa Ylöjärven Uutisten verkkosivuilla.
Lotta Harala opetti Ylöjärven Urheilijoiden junioreille oikeaa juoksutekniikkaa välillä kädestä pitäen. Haralan kummivierailun kuvasatoa voi käydä selaamassa Ylöjärven Uutisten verkkosivuilla.

Kun Harala vuonna 2009 sijoittui 17-vuotiaiden MM-kisoissa 100 metrin aidoissa neljänneksi, hän ymmärsi voivansa menestyä huippu-urheilijana.
– Johdin sitä juoksua vielä viimeisellä aidalla. Lopulta hävisin hopean kahdella ja pronssin yhdellä sadasosasekunnilla, Harala kertasi ja jatkoi:
– Silloin ihmettelin, että voiko todellakin tavallinen tyttö Tampereelta pärjätä maailman huippuja vastaan. Tajusin, että ne, jotka näemme isoissa kisoissa televisiosta, ovat ihan tavallisia ihmisiä.
Harala muistutti, että lasten ja nuorten pitää nauttia siitä, mitä he tekevät. Ketään ei saa pakottaa lähtemään harjoituksiin. Treeneissä pitää olla kivaa.
– Itse en edes muista, millaisia tuloksia olen tehnyt juniorina. Minä vain nautin treenaamisesta, itseni kehittämisestä ja seurakavereista.
Harala korosti myös sitä, että nuorella iällä kannattaa harrastaa monipuolisesti eri asioita.
– Itse soitin pianoa ja lauloin kuorossa. Olin myös musiikkiopistossa, jonka pop-jazz-linjalla mukaan tulivat myös bändikuviot. Vasta lukion alkaessa jätin musiikin taustalle, koska harjoittelu ja koulunkäynti veivät niin paljon aikaa.
Harala toivoi myös, että juniorit muistaisivat syödä hyvin ja terveellisesti – myös koulussa.
– Minä tykkäsin kouluruoasta. Nykyään syön tavallista perusruokaa tasaisesti päivän aikana. Syön paljon kasviksia ja hedelmiä. Aamiaiseeni puolestaan kuuluu usein puuroa, marjoja ja kananmunaa. Herkkuja en voi syödä paljon. Tosin jouluna nautin suklaasta, pika-aituri kertoi.
Haralan mukaan tärkeintä on huolehtia harjoittelun ohella siitä, että saa riittävästi unta ja terveellistä ravintoa.

Harppaus maailman huipulle

Huippulupaavan Haralan lopullinen läpimurto kansainväliselle huipulle on jäänyt vielä odottamaan itseään. Muutaman viime vuoden ajan Harala on kärsinyt vammoista ja käytännössä koko viime kausikin jäi väliin terveysongelmien vuoksi.
– Nyt olen todella kiitollinen ja täynnä intoa, kun saan vihdoin treenata terveenä, menestyksekkään moniottelijan Tiia Hautalan valmennuksessa nykyään harjoitteleva Harala hehkutti.
Harala tuskin malttaa odottaa ensi kesää, jolloin hän pääsee pitkästä aikaa näyttämään kyntensä aidatulla satasella.
– Ensi kaudella tähtäin on Amsterdamin EM-kisoissa. Koko uran päätavoite on menestyä vuoden 2020 olympialaisissa Tokiossa, parhaimmillaan ajan 13,52 sadan metrin aidoissa kellottanut Harala toteaa.
Kummivierailunsa lopuksi Harala kehotti yleisurheilujunioreita tavoittelemaan unelmiaan.
– Muistakaa luottaa ja uskoa itseenne. Voitte saavuttaa ihan mitä haluatte, kun vain teette kovasti töitä tavoitteenne eteen.

Ideoija sairaslomalla

Juoksijalupaus Jutta Selin joutui katselemaan sivusta Haralan vetämiä treenejä.
Juoksijalupaus Jutta Selin joutui katselemaan sivusta Haralan vetämiä treenejä.

Lotta Haralan vierailusta Ylöjärven Urheilijoiden juniorit voivat kiittää eniten seuran juoksijalahjakkuutta Jutta Seliniä. 16-vuotias Selin ideoi videon, joka lähetettiin SUL:n videokilpailuun.
Selin kuuluu Suomen Urheiluliiton nuorten sometiimiin, jossa 22 nuorta ympäri Suomen päivittää SUL:n  nuorisoyleisurheilun Facebook- ja Instagram -tilejä.
Selin ei kuitenkaan harmikseen päässyt itse osallistumaan Haralan vetämiin harjoituksiin.
– Minulla on polvessa jänne venähtänyt ja tulehtunut. Pääsen aloittamaan harjoittelun vasta noin viikon päästä, Selin kertoi.
Juoksijalupaus oli kuitenkin urheilutalossa katselemassa Haralan vetämiä harjoituksia.
– Kivalta näyttää. Monet harjoitteet ovat samantapaisia kuin meillä, mutta on tuolla joukossa ollut paljon uusiakin liikkeitä, Selin kommentoi.
Viime kesänä selkäongelmien kanssa kamppaillut Selin haluaa ensi kesänä nostaa jälleen tulostasoaan.
– Satasella pitää päästä alle 13 sekunnin ja 200 metrillä pitäisi myös tulla ennätys. Lisäksi kuulassa täytyy työntää yli 11,5 metriä, pikajuoksijoita Hanna-Maari Latvalaa ja Shelly-Ann Fraser-Prycea esikuvinaan pitävä Selin linjasi.
Ylöjärven Urheilijoiden videokilpailuun lähettämässä videossa esiintyvät Selinin ohella Oona Hietala ja Olivia Mäkinen. Videon voi käydä katsomassa osoitteessa yleisurheilu.fi/lapset-ja-nuoret/seura/yleisurheilukoulu.