Ryhdillä karmea kohtalo kauden avauksessa

Lentopalloilu näytti kaikenlaiset kasvonsa Ylöjärven Ryhdin naisten ykkössarjakauden avausottelussa Oulun Ettaa vastaan.
Ryhdin uusi libero Jenni Tolppanen onnistui hyvin Ettaa vastaan, sillä tästä aloituksen nostostakin tuli piste Tiia Virran (12) ja Liina Kainulaisen (5) iloksi.
Ryhdin uusi libero Jenni Tolppanen onnistui hyvin Ettaa vastaan, sillä tästä aloituksen nostostakin tuli piste Tiia Virran (12) ja Liina Kainulaisen (5) iloksi.

Uudistunut Ryhdin joukkue pelasi ensimmäiset kaksi erää lähestulkoon hurmoksessa, ja kaikki oli pedattu puhdasta kotivoittoa varten. Ryhtiä erotti siitä enää kaksi voitettua palloa.
Vajaa tunti myöhemmin kuitenkin pöytäkirja suljettiin Oulun Ettan 3–2 (20–25, 20–25, 26–24, 25–14, 15–11) -voittolukemin.
– Saatiin piste ja hyvää oppia! päävalmentaja Heikki Kosonen päätti pikapalaverinsa pelaajiensa kanssa välittömästi ottelun jälkeen.
Mikä oli tällaisten tapahtumakäänteiden opetus? Passari Emmi Jalonen muotoili sen näin:
– Vaikka yksi erä hävittäisiinkin, siitä pitää päästä yli. Nyt fiiliksemme lähti.
Tilastot eivät suinkaan aina valehtele, ja tässä tapauksessa niistä jopa löytyy Jalosen näkemystä vahvasti alleviivaava fakta, jonka Kosonen löysi ammattimiehen nopeudella vilkaistuaan tilastoläppärin kertomaa.
– Otimme ensimmäisissä kahdessa erässä kahdeksan torjuntapistettä, mutta sen jälkeen emme ainuttakaan. Jos asenne repsahtaa, se näkyy ensimmäisenä juuri torjuntapelissä.

Hyökkäykseen on saatu ruutia

Yksi sarjapiste on aina parempi kuin nolla, mutta sunnuntain paras anti oli sittenkin välähdys siitä, mihin Ryhti pystyy jo nyt parhaimmillaan, vaikka kausi on näin nuori.
Ettalla oli alla lauantain 3–2-voitto Oriveden Ponnistuksesta, ja sen pelin rasitukset saattoivat hieman painaa, mutta se ei muuta sitä tosiasiaa, että Ryhti pelasi aivan loistavat kaksi erää.
Uudet pelaajat, hakkuri Liina Kainulainen, yleispelaaja Laura Malmivuori ja libero Jenni Tolppanen näyttivät olevansa todellisia vahvistuksia, ja ”vanhat” tutut ryhdittäret näyttivät kehittyneensä viime kaudesta.
Tolppanen nosti tarkasti ja kaivoi useita näyttäviä puolustuspalloja lattian pinnasta, kuten myös Jalonen, joka uunotti oululaisia parilla toisen kosketuksen ratkaisullaan.
Aloitukset nousivat muiltakin kuin Tolppaselta myös Ryhdin vaikeimpina hetkinä, mutta muilla osa-alueilla rupesi tulemaan virheitä.
Kainulainen ja Malmivuori toivat hyökkäykseen juuri sitä kovuutta, jota viime kaudella kaivattiin. Jalosella on käytettävissä selvästi laajempi ratkaisuarsenaali, minkä hän itsekin myönsi.
– Meillä on nyt kakkospaikalle hyökkäyksiä päättämään pystyvä pelaaja, ja keskihyökkäyksessäkin rytmiä, Jalonen kiitteli.
Keskipelaamista vahvistaa Noora Honkasen selvä kehityshyppäys. Hän antaa pallolle kyytiä voimalla, jota tähän asti on nähty korkeintaan harjoituksissa. Myös Tiia-Maria Karjalainen väläytteli, mutta Tiia Virralle ottelun loppupuoli oli hankala selkävaivojen vuoksi.

Syötöissä monta onnistujaa

Erittäin ilahduttavaa oli, että jokainen Ryhdin pelaajista onnistui syöttöruudussa. Jalonen syötti komeat putket sekä ensimmäisen että kolmannen erän alkuun, ja Honkasen aloituksilla Ryhti karkasi ensimmäisessä erässä ratkaisevasti.
Toista erää Etta johti 7–3, mutta Kainulaisen poistuttua syöttövuorosta tilanne oli 8–7 kotijoukkueelle.
Kolmatta Ryhti vei 6–1 ja 7–3, mutta sitten esiin nousivat Ettan yleispelaajat, vasenkätinen Katja Voutilainen sekä Anete Krastina, jotka paitsi syöttivät vaikeita myös löivät kovaa.
Ryhti kampeutui 24–24:ään, mutta sortui virheisiin ratkaisupalloisa.
Ryhti käytti vaihtopelaajista Kia Sylveliniä ja Katri Markkasta, joilla oli hyvätkin hetkensä. Markkasen tulo piristi Ryhtiä neloserässä hetkeksi, mutta viidettä erää johti Etta koko ajan, joten Markkasista tuuletti lopulta Katrin pikkusisko Elina.
– Itse lopetimme hyvän otteemme, kun lähdimme pelailemaan ja annoimme vastustajan nousta tosi syvästä suosta, päävalmentaja Kosonen huokaisi.
Pitkään ei ”melkein 3–0:aa” ehditä murehtia, sillä kausi jatkuu lauantaina vierasottelulla Rantaperkiön Iskua vastaan Tampereen Pyynikin palloiluhallissa kello 16.

Surunauhat tytön muistolle

Ryhti näytti, mitä varsinkin joukkuelajeista tutuksi tullut respect-termi käytännössä tarkoittaa.
Naiset pelasivat surunauha käsivarsissaan kunnioittaen kolme viikkoa sitten liikenneonnettomuudessa menehtyneen, Ryhdin oman junioripelaajan muistoa.
– Kaikki joukkueemme kantoivat surunauhaa tämän viikonlopun otteluissaan ja tekevät niin myös ensi pyhänseutuna, lentopallojaoston puheenjohtaja Noora Honkanen kertoi.
Ottelu myös aloitettiin hiljaisella hetkellä, ja pallotyttöinä toimivat menehtyneen tytön pelikaverit. Varmasti tämä tyttö oli myös urheilutalon hengessä läsnä, ja on vastakin, sillä tytöt ovat nimenneet joukkueensa maskotin hänen mukaansa ja maskotti puetaan tytön käyttämään pelipaitaan.
Näillä pienillä, mutta merkitykseltään isoilla asioilla urheiluseura näyttää taas kerran valtavan sosiaalisen voimansa ja sen, että elämä jatkuu kaikesta huolimatta.