Puitteet kuntoon oppilaita varten

Tampereen seudun ammattiopisto Tredun opettaja Mikko Lauttanen painaa pitkää päivää heinäkuun helteissä Koulutuskeskus Valon työhallissa. Lauttanen yrittää saada elokuussa aloittavien metsäkoneasentajakoulutukseen osallistuvien oppilaiden opetustilat kuntoon. Hommaa riittää vielä runsaasti.
Mikko Lauttanen kärräsi viime viikolla pakokaasuletkuja Koulutuskeskus Valon metsäkoneasentajaoppilaille tarkoitetussa työhallissa. – Puuhastelen täällä yksinäni ja yritän saada opetustilat kuntoon. Ei tässä varmaan ehdi paljon kesälomaakaan pitää, koska kaiken pitää olla valmista koulun alkuun mennessä, Lauttanen kertoo.
Mikko Lauttanen kärräsi viime viikolla pakokaasuletkuja Koulutuskeskus Valon metsäkoneasentajaoppilaille tarkoitetussa työhallissa. – Puuhastelen täällä yksinäni ja yritän saada opetustilat kuntoon. Ei tässä varmaan ehdi paljon kesälomaakaan pitää, koska kaiken pitää olla valmista koulun alkuun mennessä, Lauttanen kertoo.

– Yritämme luoda tänne sellaiset puitteet, että oppilaat pääsevät huoltamaan ja remontoimaan koneita hyvissä oloissa. Pyrimme tekemään tässä hallissa sellaista työtä, jolla on oikeasti tarkoitus, Lauttanen linjaa.
Ylöjärveläisestä hydrauliikka-alan yrityksestä Dynaset oy:stä viime huhtikuussa Treduun opettajaksi siirtynyt Lauttanen uskoo, että metsäkoneasentajakoulutukseen tarkoitettu työhalli on opetuskunnossa elokuussa. Huippuunsa halli saataneen viritettyä vasta ensimmäisen lukuvuoden mittaan.
– Tänne tuodaan perustarvikkeet kesän aikana. Suurin osa työkaluista tulee varmaankin elokuun alussa. Hankimme sitten tarpeen mukaan lisää työvälineitä. Ihan kaikkea emme pysty ostamaan heti, Lauttanen selvittää.
Yksi isoimmista hankinnoista on hallin kattoon asennettava siltanosturi. Sellaista ei kuitenkaan ole varmaankaan luvassa ihan ensimmäisille opetusviikoille.
– Meidän pitää saada nosturi, joka kykenee nostamaan yli
2 000 kiloa. Nyt tuossa seinän vieressä on nosturi, joka pystyy nostamaan 500 kiloa. Sillä me emme pärjää, Lauttanen kertoo.

Teorian jälkeen käytäntöä

Koulutuksen aikana Valoon tuodaan enimmäkseen Kurusta raskaita koneita, joiden moottoreita oppilaat pääsevät säätämään ja korjaamaan. Vaikka kyseessä on metsäkoneasentajan tutkinto, opetuksessa käydään läpi myös muun muassa kaivinkoneet ja traktorit.
– Oppilaista tulee periaatteessa raskaskoneasentajia. Metsäkoneasennus on sitten tämän homman highlight. Jos osaa metsäkoneasennukset hyvin, osaa sitten kyllä kaikkien muidenkin raskaiden koneiden asennukset. Metsäkoneissa uusin tekniikka on viety pisimmälle, Lauttanen huomauttaa.
Ihan ensimmäiseksi Valon halliin ajetaan syksyn alkajaisiksi metsäkonetraktori.
– Sellainen on aluksi kiikarissa. Sitä aletaan sitten korjata ja remontoida, Lauttanen toteaa.
Ennen kuin oppilaat pääsevät koneiden kimppuun, on heidän istuttava jonkin verran pulpetissa. Teoriaopetus on tärkeä osa metsäkoneasentajan koulutusta.
– Vaikka opintojen alussa teoriaa tuleekin paljon, pyrimme heti ensimmäisistä hetkistä lähtien jakamaan opetusta siten, että jokaisella viikolla olisi myös hallipäiviä. Teoriatunneilla läpi käytäviä asioita harjoitellaan sitten hallissa käytännössä, Lauttanen kertoo opetuksen sisällöstä.

Kuruun ajamaan

Metsäkoneasentajia koulutetaan ensi elokuusa alkaen Koulutuskeskus Valon itäisimmässä työhallissa.
Metsäkoneasentajia koulutetaan ensi elokuusa alkaen Koulutuskeskus Valon itäisimmässä työhallissa.

Metsäalan perustutkinnon metsäkoneasennuksen koulutusohjelma kestää kaksi vuotta. Koulutus toteutetaan pääasiassa Ylöjärven Pallotiellä Koulutustuskeskus Valossa.
Oppilailla on kuitenkin opintoja myös muissa Tredun toimipisteissä, koska liikkuvien työkoneiden asentajan koulutuksessa suoritetaan tutkinnon osia myös muun muassa metsäkoneen kuljetuksen koulutusohjelmasta sekä kone- ja metallialan-, sähkö- ja automaatiotekniikan- ja tieto- ja liikennetekniikan perustutkinnosta.
– Käytännössä oppilaat ovat koulutuksen toisen jakson ajan Kurussa harjoittelemassa ajamista koneella sekä opettelamassa metsätalouden perusteita. Oppilaiden täytyy saada ajaa koneita, joita he korjaavat. Ajaminen auttaa ymmärtämään, miten koneet toimivat, Lauttanen perustelee.

Työnäkymät ovat hyvät

Valmistuttuaan oppilaiden pitäisi osata korjata muun muassa hakkuukoneita. (Kuva: Ponsse)
Valmistuttuaan oppilaiden pitäisi osata korjata muun muassa hakkuukoneita. (Kuva: Ponsse)

Koulutuskeskus Valossa annettavaan metsäkoneasentajan koulutukseen otetaan vuosittain 18 opiskelijaa. Mikko Lauttasen mukaan jokunen paikka on vielä vapaana tänä syksynä alkavaan koulutukseen.
Erillishaku tähän ylioppilaspohjaiseen koulutukseen kestää henäkuun loppuun saakka, joten paikkoja kannattaa yhä kysellä.
Metsäkoneasentajatutkinnon suorittaneet työllistyvät monelle eri sektorille.
– Heistä tulee muiden muassa metsäkoneasentajia, kaivinkoneasentajia, huoltoneuvojia ja varaosamyyjiä. Töitä on useissa sellaisissa paikoissa, joihin liittyy raskaita liikkuvia työkoneita, Lauttanen kertoo.
Hänen mukaansa alan työnäkymät ovat melko valoisat.
– Pirkanmaalla on valtava raskaiden liikkuvien työkoneiden keskittymä. Alueella on paljon muun muassa metsäkoneiden, kaivinkoneiden ja maansiirtokoneiden valmistajia.
Varmasti myös Dynasetilla ollaan tyytyväisiä siihen, että metsäkoneasentajia aletaan kouluttaa Ylöjärvellä.
– Dynaset on jo varmaan kymmenen vuotta toivonut, että Ylöjärvelle saataisiin tämäntyyppistä koulutusta. Hydrauliikka-alan koulutusta ei ole aiemmin järjestetty juuri missään, Lauttanen sanoo ja kehottaa metsäkoneasentajan tutkinnosta kiinnostuneita hakemaan paikkaa mielenkiintoisesta koulutuksesta.