Vasemmistoliittolaiset tekevät kaikkensa eriarvoistumisen lopettamiseksi

– Vasemmistoliittolaiselle politiikalle on vielä kovaa kysyntää, Vasemmistoliiton Ylöjärven Kunnallisjärjestön puheenjohtaja Rauno Kesseli ja vasemmiston valtuustoryhmän vetäjä Arja Uusikartano uskovat.
Heidän mukaansa lähiaikoina koottava keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten hallitus tekee ratkaisuja, jotka edistävät kansalaisten eriarvoistumista.
– Kunnallispäättäjien tehtävä on avata paikallisella tasolla ihmisten silmät, vasemmistokaksikko sanoo.
– Lait pettää, hallitukset sortaa, verot köyhälistön verta juo ja köyhän ihmisoikeuskin on vain tyhjä lause tuo, vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Arja Uusikartano ja kunnallisjärjestön kapteeni Rauno Kesseli lainaavat Internationalen sanoja kuvatessaan yhteiskunnan lähitulevaisuuden näkymiä.
– Lait pettää, hallitukset sortaa, verot köyhälistön verta juo ja köyhän ihmisoikeuskin on vain tyhjä lause tuo, vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Arja Uusikartano ja kunnallisjärjestön kapteeni Rauno Kesseli lainaavat Internationalen sanoja kuvatessaan yhteiskunnan lähitulevaisuuden näkymiä.

Rauno Kesseli arvelee EU-komission viimeviikkoisen Suomen valtion kovistelun olevan mittatilaustyö. Hänen mielestään uusi hallitus janoaa perusteluja, joihin vedoten ministerit voivat tehdä tuntuvat säästöratkaisut.
– Varmasti jokin luottoluokittelija tulee pian julkisuuteen ja uhkailee Suomea sen luokituksen heikentämisellä. Siitäkin keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten hallitus saa vettä myllyynsä leikkausvimmaansa, Kesseli odottaa.
Kesseli ja Uusikartano ovat vakuuttuneita siitä, että keskustalaiset, kokoomuslaiset ja perussuomalaiset kaupunginvaltuutetut ajavat Ylöjärven kaupungin päätöksenteossa samanlaista politiikkaa kuin puolueiden kärkihenkilöt valtakunnan tasolla.
– Kaupungin tuottamia palveluja lopetetaan. Tilalle tuodaan yksityisten tarjoamia palveluja. Nykymeno vaikuttaa siltä, että palvelukuponki on ratkaisu jokaiseen asiaan, he kritisoivat.
Vasemmistolaispäättäjät pitävät itsestäänselvänä sitä, että valtakunnan politiikka rantautuu kuntakentälle.

Ei ulkoistettaisi eikä yksityistettäisi

– Meille Ylöjärven kaupunkiin on juurtunut tiukasti idelogia, jonka mukaan kaikki palvelut olisi ulkoistettava, yksityistettävä sekä saatettava palvelusetelin piiriin, Arja Uusikartano ja Rauno Kesseli harmittelevat.
Uusikartano ihmettelee, etteivät kuntapäättäjät ota kuuleviin korviinsa eri kuntien hankkimia kielteisiä kokemuksia ulkoistetuista ja yksityistetyistä palveluista.
– Moni kunta, kuten Ylöjärvi, tuottaa palvelunsa erittäin tehokkaasti, laadukkaasti ja edullisesti. Olen miettinyt lukuisia kertoja, miksi kaupungissamme tehty hyvä työ ei kelpaa vaan miksi luotettavan järjestelmän tilalle halutaan epävakaata ja taatusti nykyistä kalliimpaa palvelutoteutusta, Rauno Kesseli pohtii.
Uusikartano ja Kesseli ovat vakuuttuneita siitä, että paljon kehuttu palveluseteli jakaa kaupunkiväestön kahtia.
– Vähävaraiset eivät lähde palvelusetelin turvin hakemaan palveluja. Vauraat ihmiset hakevat setelin ja hankkivat aktiivisesti hoivaa ja hoitoa. Kaupungin tuottamiin palveluihin on matala kynnys, he sanovat.
Uusikartano ja Kesseli huomauttavat, että yksityinen sektori satsaa tuntuvasti markkinointiin.
– Yksityiset päiväkodit ja vanhusten palvelukodit saadaan näyttämään haluttavilta. Suurella yleisöllä on mielikuva, jonka mukaan yksityisissä paikoissa tilat ovat upeat ja palvelu on ylenpalttista. Mielestämme kaupunkimme tuottamia palveluja voitaisiin markkinoida samalla tavalla kuin yksityisiäkin. Ylöjärven päiväkodit, terveyskeskus, koulut sekä muut kohteet avautuisivat asiakkaille täysin toisessa valossa kuin kaupunkilaiset palvelunsa tuntevat, he sanovat.

Kuntavaalityö alkaa tällä viikolla

Vasemmistoliiton Ylöjärven Kunnallisjärjestö aloittaa vuoden 2017 huhtikuussa pidettävien kuntavaalien vaalityön tällä viikolla.
Rauno Kesselin mukaan puolueen paikallinen väki kokoontuu tilaisuuteen, jossa ruoditaan huhtikuisten eduskuntavaalien tulos ja luodaan strategia seuraaviin paikallisvaaleihin.
– Aktivoimme toimihenkilömme etsimään potentiaalisia kuntavaaliehdokkaita, hän tarkentaa.
Kesselin mielestä ehdokkaille on annettava tietoa valtuutetun toimesta ja kunnan toimintaperiaatteista.
– Jos ihminen seuraa vain kaupunginvaltuuston kokouksia, hänelle piirtyy puutteellinen kuva kaupunginvaltuutetun roolista. Kunnallispäättäjä tekee tärkeän ja vaikuttavan työnsä aivan muualla kuin valtuuston istunnossa. Vaikuttaminen tapahtuu lautakunnissa, kaupunginhallituksessa sekä eri teemojen tiimoilta pidettävissä seminaareissa, Kesseli listaa.

51-jäseninen valtuusto on toimiva

Arja Uusikartano ja Rauno Kesseli toivovat, että Ylöjärven kaupunginvaltuusto on tulevaisuudessakin 51-paikkainen.
– Kun ylöjärveläiset perussuomalaiset ehdottivat viime viikolla valtuutettujen määrän laskemista, uskomme heidän haluavan mielistellä suurta yleisöä. He ajattelevat varmasti niin, että nykyistä pienempi valtuusto tulisi tämänkertaista halvemmaksi. Luulemme perussuomalaistenkin luottavan siihen, että valtuutettujen määrän vähentäminen ei saa kannatusta muissa valtuustoryhmissä, Kesseli ja Uusikartano pohtivat.
Vasemmistovaikuttajien mukaan valtuutettujen määrän vähentäminen kaventaisi demokratiaa.
– Jos valtuustossamme olisi esimerkiksi 43 päättäjää, valta kasaantuisi muutamalle kymmenelle henkilölle. Samat ihmiset istuisivat eri päätöksentekoelimissä, kuten hallituksessa ja lautakunnissa, Kesseli ja Uusikartano muistuttavat.

Muutakin kuin suuria linjoja

Konkaripäättäjä Rauno Kesselin mielestä Ylöjärven kaupunginvaltuuston kokoukset ovat muuttuneet viime vuosien aikana hyvin tylsiksi.
Kesselin ja Uusikartanon mielestä kaupungin ylimmän päätöksentekoelimen pitäisi olla nykyistä keskustelevampi.
– Pääsääntöisesti äänessä ovat valtuustoryhmien puheenjohtajat. Harva asia kirvoittaa rivivaltuutetut puhumaan, he harmittelevat.
Vasemmistopäättäjät päivittelevät jatkuvia vaatimuksia, joiden mukaan valtuutettujen olisi koko ajan maalattava suuria linjoja.
– Todellisuudessa kaupungin isot periaatteet kasataan hallituksen ja valtuuston seminaareissa, he toteavat.

”Emme tarvitse pormestaria”

JHL:n pääluottamusmiehenä työskentelevä Arja Uusikartano ja päätoiminen työsuojeluvaltuutettu Rauno Kesseli ovat saaneet kaupungin työntekijöiltä runsaasti palautetta ratkaisusta, jolla kaupunginhallituksen puheenjohtaja saa puolipäivätyön ja jonka mukaan siitä maksetaan 2 500 euron kuukausipalkka.
– On muistettava, että kaupungilla on töissä ihmisiä, jotka saavat palkkaa noin 1 600 euroa kuukaudessa. Kaupungin työntekijöiden keskipalkka on noin 2 300–2 500 euroa, he kertovat.
– Moni rivityöntekijä on toivottanutkin hallituksen puheenjohtajan tervetulleeksi kaupungin arkeen ruohonjuuritasolle, Arja Uusikartano kertoo.
Uusikartano ja Kesseli huomauttavat, että kaupunginhallituksella on varapuheenjohtajat sen vuoksi, että nämä voivat jakaa ja tasoittaa työtaakkaa.
Kesseli ja Uusikartano arvelevat puolipäiväisen kaupunginhallituksen puheenjohtajuuden olevan silta pormestariuteen.
– Ryhmämme ei kannata pormestarijärjestelmää. Siitä ei ole edes Tampereelta mairittelevia kokemuksia, he muistuttavat.
– Kaupungin asiat hoituvat varmuudella ja kunnolla, kun virkamiehet valmistelevat asiat virkatyönä ja virkavastuulla. Luottamushenkilöiden tehtävä on tehdä poliittiset linjaukset ja kantaa kokonaisvastuu. Nykyisessä järjestelmässä roolit sekä työnjaot ovat erittäin selkeät, Arja Uusikartano ja Rauno Kesseli painottavat.

Kommentointi on suljettu.