”Kaikkialla on hienoa” – katso kuvat Siivikkalan koulusta

Siivikkalan koulun 3B-luokkalaiset Hulda Aho ja Ella Nieminen ovat nyt poikkeuksellisen iloisia. Siivikkalan koulun arkea kolmisen vuotta häirinneet rakennustyöt ovat loppumassa, ja oppilaat pääsevät vihdoin nauttimaan täysin siemauksin uutuuttaan hohtavista tiloista.
– Kaikkialla on nyt hienoa, Hulda Aho ja Ella Nieminen huokaavat kuin yhdestä suusta.
Kolmasluokkalaiset Hulda Aho ja Ella Nieminen viihtyvät erinomaisesti täysin uusitussa Siivikkalan koulussa.
Kolmasluokkalaiset Hulda Aho ja Ella Nieminen viihtyvät erinomaisesti täysin uusitussa Siivikkalan koulussa.

Tyttöjä ei remontointi ole juurikaan häirinnyt, vaikka työmiehiä on kulkenut käytävillä ja pauketta on kuulunut sieltä ja täältä koko Huldan ja Ellan tähänastisen koulutaipaleen ajan.
– Kaikki on mennyt hyvin, vaikka täällä on ollut remontti, Hulda Aho kiteyttää.
Sekä Hulda että Ella tykkäävät koulussa eniten liikunnasta. Ja mikä onkaan urheillessa, kun oppilaiden käytössä on nyt hulppea 450-neliöinen liikuntasali, johon on pystytetty myös kiipeilyseinä. Lisäksi varastot pursuavat uusia liikuntavälineitä.
– Me liikumme myös välitunnilla. Kun keinut tulevat, sitten me keinumme, Ella Nieminen kertoo.

Arki sujunut häiriöstä huolimatta

Siivikkalan koulun rehtori Jutta Marjamäki huokaa, että takana on suunnitteluineen peräti neljän vuoden remontointi- ja laajennusurakka.
– On tämä ollut melkoinen rupeama. Olemme kovasti odottaneet, että tavallinen arki palaa kouluumme, ja nyt se aika on pian käsillä, Marjamäki sanoo mielissään.
Koko urakan piti itse asiassa olla valmis jo 13. joulukuuta viime vuonna, mutta työt ovat viivästyneet nelisen kuukautta.
– Paljon on vielä fiksattavaa ja korjattavaa. Kenties toukokuun loppuun mennessä viimeisetkin viimeistelyt on tehty, Marjamäki toteaa.
Rehtori kiittelee, että yhteistyö urakoitsijoiden Hartelan ja Paanurakenteen kanssa on sujunut pääasiassa hyvin.
– Koulun ja rakentamisen arkien yhteen sovittaminen ei tietenkään ole aina helppoa, ja joistakin asioista olemme joutuneet keskustelemaan. Silti kaikki on sujunut yllättävän hyvin.
Marjamäki jakaa kiitosta Ylöjärven kaupungin suuntaan tekniselle keskukselle, etenkin rakennuttajainsinööri Pekka Temoselle. Hän on toiminut koko urakan pääasiallisena organisoijana.
– Täytyy nostaa hattua Pekalle. Hän on pitkäpinnainen mies, joka ymmärtää myös koulun käyttäjien arjen.
Marjamäki on kuitenkin miettinyt, olisiko koko remontti ja lajennus voitu tehdä hieman aikaisemmin kuin se nyt tehtiin.
– Koulun tilat ja välineistö alkoivat olla todella huonossa kunnossa. Ehkä jouduimme odottamaan remonttia vähän liian kauan. Jos urakka olisi toteutettu ajoissa, oltaisiin voitu kenties selvitä vähemmällä kuin nyt. Toisaalta täytyy kiittää myös Ylöjärven päättäjiä, jotka ovat ymmärtäneet koulujen kunnon merkityksen.

Kaikki mukana talkoissa

Remontin aikana Siivikkalan koulun neljäs-, viides- ja kuudesluokkalaiset joutuivat käymään koulua Moision vanhalla lukiolla. Siivikkalan koulun ja lukion välillä nähtiinkin melkoinen bussirumba, kun koululaiset kävivät Siivikkalassa liikunta- ja käsityötunneilla. Vasta vuodenvaihteessa kaikki koululaiset palasivat saman katon alle Siivikkalaan.
– Täytyy kiittää oppilaita siitä, että he jaksoivat tunnollisesti tehdä työnsä remontin aikanakin. Oppilaat ottivat heti sellaisen ”hoidetaan tämä kunnolla” -asenteen. Oppilaiden turnauskestävyys on siis ollut melkoisen upeaa, Jutta Marjamäki hämmästelee.
Myös oppilaiden vanhemmat ansaitsevat rehtorin kiitoksen.
– Vanhemmat ovat tsempanneet meitä. He ovat ymmärtäneet, että meillä on erityistilanne. Olemme saaneet tehdä koulutyötä rauhassa, eikä soraääniä ole kuulunut.
Koulun henkilökunta on niin ikään ollut äärettömän sitoutunut hoitamaan oman työnsä ja tarvittaessa venymään remontin aikana.
– Remontinkin aikana meidän on pitänyt toteuttaa opetussuunnitelmaa, ja opettajat ovat joutuneet olemaan melko luovia, rehtori Marjamäki kertoo.

Opetussuunnitelma otettu huomioon

Koulun uutta sisustusta, värejä, tiloja ja välineistöä on ollut miettimässä iso joukko ihmisiä.
– Jokainen oppiainevastaava on harkinnut tarkasti, mitä materiaaleja, välineitä ja kalustusta tarvitaan. Olemme tiedostaneet, että tämän jälkeen emme saa juuri mitään uutta 20–30 vuoteen, joten olemme tunnollisesti miettineet kaikki tarpeemme, Marjamäki kertoo.
Lähes täysin uusitussa koulussa pian käyttöön otettavaa uutta opetussuunnitelmaa on helppo toteuttaa. Uusi opetusuunnitelma on otettu huomioon jo remontin ja laajennuksen suunnitteluvaiheessa.
– Joka luokassa on huomioitu, miten parhaiten voidaan tehdä töitä uuden opetussuunnitelman edellyttämällä tavalla. Toki yhteisöllisyys on ollut meillä perusarvo jo pitkään, joten uusi opetussuunnitelma ei tuo meille kovin hirveästi uutta.

Kalustus tarpeiden mukaisesti

Myös oppilaat saivat olla mukana valitsemassa uutta kalustusta kouluun. Esimerkiksi oppilaskunnan jäsenet koeistuivat usean erilaisen tuolin ennen kuin päättivät, että kaikille oppilaille hankitaan kaasujousitettu tuoli, jossa on jalkarengas.
Oppilaat muun muassa hylkäsivät tuolin, jota myyjä mainosti Suomen koulujen suosituimmaksi tuoliksi.
Kaikissa luokissa on nyt samanlainen kalustus. Jokaisella oppilaalla on muun muassa nokkapyöräinen ja säädettävä kolmiopöytä, ja pöydistä voi muodostaa pöytäryhmiä parittomallakin määrällä.
– Lisäksi jokaisella oppilaalla on oma laatikko ja tila kirjahyllyssä. Ainuttakaan pulpettia meidän kouluumme ei hankittu, Jutta Marjamäki kertoo.
Opettajilla on puolestaan sähköpöydät sekä henkilökohtaiset liikuteltavat tavaroiden säilytyskaapit. Opettajan on siis helppo viedä kaikki tavaransa mukanaan luokkaa vaihtaessaan.
Luokissa on lisäksi älytykit. Ne heijastavat seinälle taulun, johon voi kirjoittaa ja piirtää sähkökynällä. Perinteiset liitutaulut ovat siis jääneet historiaan.
Siivikkalan koulun kerrokset on väritetty siten, että alimmaisena on oranssi kerros, keskellä sininen kerros ja ylhäällä vihreä kerros.

Lopussa pieni takaisku

Siivikkalan koulun väki saa siis käydä seuraavien vuosien ajan koulua kerrassaan upeissa tiloissa. Käytössä ovat aivan uusimmat välineet.
Aivan kaikki oppilaat ja opettajat eivät kuitenkaan ihan vielä pääse nauttimaan kaikesta komeudesta.
Erityisopetusluokissa puhaltavat tällä hetkellä kuivurit, koska yhdessä luokassa halkesi kuumavesijohto, minkä seurauksena lattialla tulvi kymmenen sentin kerros vettä.
– Vesi levisi myös viereisiin luokkiin ja käytäviin. Täytyy myöntää, että tämmöinen takaisku harmitti meitä aika paljon, Jutta Marjamäki sanoo.
Tästäkin huolimatta Siiviikkalan koulussa huokuu nyt tyytyväisyys.
– Vaikka on ehkä vanhanaikaista tätä sanoa, kyllä kiitollisuus on meillä kaikilla päällimmäisenä mielessä, Jutta Marjamäki sanoo hymyillen.

+++++
Ensi lauantaina 21. maaliskuuta vietetään Siivikkalan koulun vihkiäispäivää. Koululla on avoimet ovet yleisölle kello 12–14.

Kommentointi on suljettu.