Prometheus-leireillä on vahva jalansija Ylöjärvellä

”Vaihtoehto valmiille näkemyksille”

Uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumattomia Prometheus-aikuistumisleirejä on järjestetty Suomessa jo 25 vuotta. Itsenäiseen pohdiskeluun kannustavan liikkeen suosio on kasvanut hitaasti mutta tasaisesti.
Prometheus-leirin tuki ry:n puheenjohtajan Aatu Komsin mukaan suurimmat aikuistumisleireihin liittyvät harhaluulot alkavat olla historiaa. Joitakin vääriä käsityksiä liikkuu silti edelleen.
– Moni luulee, että yrittäisimme kilpailla rippikoulujen kanssa. Siitä ei kuitenkaan ole kysymys, Komsi tähdentää.
Prometheus-leirien tarkoituksena on tukea nuorta hänen oman elämänkatsomuksensa valinnassa. Tähän pyritään pohdiskellen, ei sanellen. (Kuva: Matti Pousi)

Prometheus-leirien tarkoituksena on tukea nuorta hänen oman elämänkatsomuksensa valinnassa. Tähän pyritään pohdiskellen, ei sanellen. (Kuva: Matti Pousi)

Vahvan evankelisluterilaisen kirkon maassa uskonnottomat nuorten leirit eivät ole kaikille aivan mutkaton juttu. Tämän ovat saaneet huomata Prometheus-leirien järjestäjät tasaisin väliajoin.
– Silloin tällöin jotkut kirkon edustajat toteavat julkisuudessa: ”on se harmi, että Prometheus-leireistä puhutaan niin paljon”, valtakunnallista Prometheus-yhdistystä johtava Aatu Komsi tietää.
– Tosiasiassa meistä ei kirjoiteta mediassa mitenkään runsaasti. Hyvä, jos meidät mainitaan nimeltä edes kymmenessä lehtijutussa koko vuonna, hän jatkaa naurahtaen.
Helsinkiläisen Komsin mukaan Prometheus- eli protuleireissä ei ole mitään salaperäistä tai epäilyttävää. Viikon mittaisilla leireillä pohdiskellaan muun muassa ihmissuhteita, seksuaalisuutta, erilaisuutta ja maailmankuvia. Kaikki tämä tehdään kohderyhmän – 14–15-vuotiaiden – ehdoilla.
– Lyhyesti sanottuna Prometheus on vaihtoehto valmiille, muiden antamille näkemyksille. Mukaan ovat tervetulleita kaikenlaiset nuoret, Komsi tiivistää.
Alun perin Prometheus-leirit luotiin elämänkatsomustiedon oppilaiden halusta tarjota vaihtoehto kristillisille rippileireille. Nykyään tuo lähtökohta on Komsin mukaan kadonnut.
Vaikka suurin osa protulaisista ei kuulukaan mihinkään uskontokuntaan, on leireillä mukana myös merkittävä määrä rippikoulun käyviä kirkon jäseniä.
– Ajatus, että kilpailisimme nuorista rippikoulun kanssa on aika absurdi. Vaikka rippileirien suosio on ollut laskussa, niille osallistuu yhä yli 80 prosenttia Suomen kaikista nuorista, Komsi huomauttaa.
– Protu-leirit tavoittavat tällä hetkellä noin 1,5 prosenttia kulloisestakin ikäluokasta. Painimme vielä aivan eri sarjassa kuin riparit, hän lisää rehdisti.

”Ylöjärvellä on hyvä pitää leirejä”

Tulevana kesänä Prometheus-leirejä järjestetään noin kahdellakymmenellä paikkakunnalla ympäri Suomen. Täkäläisittäin kiinnostavaa on, että Pirkanmaan leireistä lähes kaikki on määrä pitää Ylöjärvellä.
– Yhdistyksellämme ei ole omaa leiripaikkaa, joten menemme yksinkertaisesti sinne, missä olosuhteet ovat hyvät. Vuokran pitää olla kohdillaan ja puitteiden kunnossa, Aatu Komsi kertoo.
– Ylöjärvellä on meidän kokemuksemme mukaan hyvä pitää leirejä. Esimerkiksi Antaverkan leirikeskuksessa olemme toimineet jo 1990-luvulta lähtien, puheenjohtaja innostuu kehumaan.
Protu-leirit keräävät perinteisesti kävijöitä varsin laajalta alueelta. Suurin osa leireilijöistä tulee kuitenkin sieltä, missä leiri pidetään – Ylöjärven tapauksessa siis Tampereen kaupunkiseudulta.
Keskinen Pirkanmaa on Prometheus-liikkeelle vahvaa aluetta, aivan kuten pääkaupunkiseutu ja Varsinais-Suomikin. Komsi ei osaa arvioida, miksi protuleirit tuntuvat pärjäävän erityisen hyvin suurten asutuskeskusten kupeessa.
– Voi olla, että näillä alueilla leirin uskonnollinen sitoutumattomuus kiinnostaa ihmisiä enemmän kuin maaseudulla… Mutta toisaalta: en ole sosiologi, hän kommentoi.

Ainoa ongelma tiedon puute

Näin riehakasta oli Prometheus-leirillä Kurussa viime kesänä. (Kuva: Matti Pousi)

Näin riehakasta oli Prometheus-leirillä Kurussa viime kesänä. (Kuva: Matti Pousi)

Juuri nyt näyttää siltä, että Protu-leireillä on edessään ennätysten kesä. Marraskuussa alkanut ennakkoilmoittautuminen on poikinut jo nyt lähes 700 leiripaikkavarausta. Viidestä Ylöjärven leiristä jo kolme on varattu täyteen.
– Tavallisesti osallistujamäärät ovat pyörineet siinä 800:n paikkeilla, mutta nyt tuosta luvusta taidetaan mennä yli. Ilmeisesti hyvät kokemukset ovat levinneet vanhoilta leiriläisiltä toisille nuorille, Komsi myhäilee.
Tulevaisuudessa Prometheus-yhdistyksen haaveissa on tavoittaa entistä enemmän suomalaisia nuoria. Tervetulleita ovat kaikki etniseen alkuperään, sukupuoleen tai maailmankatsomukseen katsomatta.
Kasvua voi Komsin mukaan olla saavutettavissa kaikista väestöryhmistä. Tällä hetkellä protuväki yrittää tehostaa esimerkiksi maahanmuuttajien ja maaseudun ihmisten tavoittamista.
– Olisi ihanteellista saada leireistä mahdollisimman monimuotoisia ja värikkäitä. Mitä enemmän ihmisiä nuori kohtaa, sitä avarakatseisempi hänestä tulee, puheenjohtaja visioi.
– Siinä vaiheessa, kun nuorisotyön ammattilaiset osaavat suositella Protu-leirejä nuorille kaikkialla Suomessa, tilanne on hyvä. Toistaiseksi työtä on vielä paljon edessä, hän päättää.

+++++
Ilmoittautuminen ensi kesän Prometheus-leireille on käynnissä osoitteessa protu.fi

Prometheus-kesäleirit Pirkanmaalla

• 31.5.–7.6.2015, Aitolahti, Tampere (seniorileiri)
• 7.–14.6.2015, Kivijärvi, Ylöjärvi (liikuntaleiri)
• 21.–28.6.2015, Antaverkka, Ylöjärvi (perusleiri)
• 28.6.–5.7.2015, Kivijärvi, Ylöjärvi (liikuntaleiri)
• 19.–26.7.2015, Lähdekorpi, Ylöjärvi (perusleiri)
• 26.7.–2.8.2015, Kuru, Ylöjärvi (perusleiri)

Lähde: protu.fi

Kirkkoherra: ei voi verrata rippikouluun

Ylöjärven seurakunnan kirkkoherra Kimmo Reinikainen ei koe Prometheus-aatetta uhaksi kristilliselle rippikoululle. Hänen mielestään sitoutumattomia kesäleirejä ei voi verrata perinteisiin rippileireihin.
– Rippikoulu on muutakin kuin kesäleiri. Se on osa seurakunnan jäsenen koko elämän kestävää kasteopetusta, hän huomauttaa.
– Eli kun kirkko kastaa lapsen, sillä on velvollisuus kertoa hänelle myöhemmin kasteen tarkoitus. Leirimuotoisesti tätä on tehty yleisesti vasta 1970-luvulta lähtien, kirkkoherra jatkaa.
Reinikainen ei ole itse Prometheus-leirien puolustaja saati vastustajakaan. Hänen mukaansa uskonnottomuus on myös tapa katsoa maailmaa – vaikkakaan ei toki samanlainen kuin kirkon maailmankatsomus.
Ylöjärvellä rippikoulun suorittaa tänä päivänä noin 90 prosenttia kaupungin 14–15-vuotiaista nuorista.
– Rippileirejä järjestämme parisenkymmentä per vuosi, Reinikainen kertoo.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?