Yrittäjähenkiset nuoret riemastuttivat nyt senioreita

Tredun tapahtumille ei näy loppua

Kahvikupit kilisevät, keskustelu porisee ja ilmassa on satoja vuosia elämänkokemusta. Koulutuskeskus Valo on täyttynyt vanhuksista, joilla on hymy herkässä.
Menossa on jälleen yksi Ylöjärven ammattikoululaisten järjestämistä tapahtumista. Iloa ja valoa -hyvinvointipäivän tarkoituksena on ilostuttaa kaupungin ikäihmisiä ja tutustuttaa heidät Valon toimintaan.
– Tämä on liiketalouden yksikön kolmas iso tilaisuus ylöjärveläisille. Lisää on aivan varmasti luvassa, opettaja Kirsi Raiskinmäki kertoo.
Iloa ja valoa -tapahtuma kokosi Koulutuskeskus Valon aulan täyteen vireitä ikäihmisiä. Tredun liiketalouden opiskelijoiden ja Ylötehtaan järjestämä tilaisuus tarjosi kävijöilleen muun muassa elävää musiikkia.

Iloa ja valoa -tapahtuma kokosi Koulutuskeskus Valon aulan täyteen vireitä ikäihmisiä. Tredun liiketalouden opiskelijoiden ja Ylötehtaan järjestämä tilaisuus tarjosi kävijöilleen muun muassa elävää musiikkia.

Viime viikon torstaina järjestetty vanhustapahtuma sai kävijöiden lisäksi opiskelijat hyvälle tuulelle. Projektipäällikkö Ola Heusalan mukaan nuoret valmistelivat näyttävää tempaustaan monta kuukautta.
– Työ sisälsi käytännössä ideointia, markkinointia, yritysten ja yhdistysten kontaktointia ja paikkojen järjestelyä. Eli juuri niitä asioita, joista tapahtumien järjestämisessä yleensäkin on kysymys, toisen vuoden liiketalousopiskelija hymyilee.
Nuorten kunnianhimoisena tavoitteena oli houkutella kaikkiaan nelisensataa ikäihmistä tapahtuman pariin. Kolmituntisen häppeningin puolivälissä tavoitteen täyttyminen näytti todennäköiseltä.
Lukuisten hyvinvointialan yritys- ja yhdistysesittelyiden lisäksi Valossa nähtiin laulu- ja tanssiesityksiä sekä tarjoiltiin pikkupurtavaa. Väkeä oli saapunut paikalle Kurua ja Viljakkalaa myöten.
– Mukavan yhdessäolon ohella on tärkeää, että kävijät näkevät uuden koulutuskeskuksen ja kuulevat, mitä tämä liiketalouden opiskeleminen tänä päivänä oikein pitää sisällään, Ola Heu-
sala juttelee.
– Näiden ihmisten kouluvuosista on vierähtänyt hetki, joten nämä asiat ovat monelle varmasti uusia, nuorukainen jatkaa naurahtaen.

Avainsana: koutsaaminen

Suuret tapahtumat eivät synny ilman johtajia. Iloa ja valoa -projektin päällikköinä puuhasivat Ida Juureva (vas.), Ola Heu- sala ja Emma Kaihlanen.

Suuret tapahtumat eivät synny ilman johtajia. Iloa ja valoa -projektin päällikköinä puuhasivat Ida Juureva (vas.), Ola Heu-
sala ja Emma Kaihlanen.

Opettaja Kirsi Raiskinmäen mukaan Iloa ja valoa oli täysin opiskelijoiden näköinen tapahtuma. Tredun henkilökunta ei kaitsenut teini-ikäisiä tekijöitä millään tavalla.
Tällaista opetustapaa kutsutaan Raiskinmäen mukaan koutsaamiseksi.
– Emme sanele, mitä oppilaiden pitää tehdä, vaan annamme heille suuntaviivoja ja neuvoja. Olemme kannustajia ja ohjaajia, emme puhtaasti opettajia, hän kuvailee.
Liiketalouden opiskelijoiden tempauksia on nähty Ylöjärvellä tasaiseen tahtiin siitä lähtien, kun Koulutuskeskus Valo avattiin vuonna 2012. Syynä on juuri koutsaamisopetus, joka kannustaa kokeilemiseen, yrittämiseen ja luovuuden avulla oppimiseen.
– Haluaisin ajatella, että tulevaisuudessa kaikki opetus kehittyy juuri tähän suuntaan. Parhaimmillaan koutsaamisen tulokset voivat näkyä vaikkapa näin hienoina tapahtumina, Raiskinmäki kehuu.
– On harhaluulo, että näin opettaen nuoret eivät oppisi alansa teoriaa. Onneksi Valossa on avarakatseisia opettajia, jotka ymmärtävät asian hyvin, hän kiittelee.

Jatkossa entistä useammin?

Valoon torstaina saapuneet seniorit tuntuivat olevan nuorten järjestämästä tapahtumasta mielissään. Keskustassa asuvan Eila Marttilan mielestä paikalla oli paljon nähtävää.
– Kyllä nämä opiskelijat ovat fiksuja, kun tällaista meille vanhuksille tekevät! Tuntuu, että nuoria nykyään vain haukutaan, mutta ihan suotta, Marttila hymyili kahvikupposen äärellä.
– Ikäihmisille on tärkeää päästä välillä tuulettumaan juuri tällä tavalla. Eipähän tarvitse olla yksin kotona, hän lisäsi painokkaasti.
Järjestäjien korville näin positiivinen palaute on hunajaa. Opiskelijat kun eivät järjestä tilaisuuksia dollarinkuvat silmissään vaan viihdyttämisen ja oppimisen vuoksi.
Tähän mennessä tredulaiset ovat toteuttaneet vuosittain kaksi isoa yleisötapahtumaa. Kirsi Raiskinmäki antaa ymmärtää, että tulevaisuudessa niitä saatetaan nähdä entistä enemmän.
– Yksi syksyllä, toinen talvella ja kolmas keväällä… Olisi mahtavaa, jos tällainen rytmi onnistuisi, opettaja maalailee.
– Käytännössä se vaatisi hyvää suunnittelua, yhteistyökumppaneita ja opiskelijoiden innostusta. Ainakin viimeksi mainittua meillä varmasti riittää, hän päättää.

Anja Sundell (vas.) ja Eila Marttila olivat vaikuttuneita siitä, millaisen tapahtuman nuoret olivat heille tehneet.

Anja Sundell (vas.) ja Eila Marttila olivat vaikuttuneita siitä, millaisen tapahtuman nuoret olivat heille tehneet.

Valo sai oman kaupan

Iloa ja valoa -vanhustapahtuman yhteydessä Koulutuskeskus Valossa avattiin viime viikolla opinahjon oma kauppa. Tredu-shop-nimeä kantavaa puotia pyörittävät ensimmäisen vuoden liiketalouden opiskelijat.
– Tarkoituksena on antaa nuorten kokea käytännössä, mitä myyntityö on, markkinoinnin opettaja Kimmo Kumpulainen tiivistää.
Ensi alkuun Tredu-shopissa myydään muun muassa kirjoitustarvikkeita, suklaata, proteiinijauheita, metallialan opiskelijoiden tekemiä pientuotteita ja jopa vaatteita. Äkkiseltään tuotevalikoima voi kuulostaa sekavalta, mutta myymäläpäälliköiden mukaan kaikelle on perusteensa.
– Pääkohderyhmänimme ovat Valon oppilaat ja opettajat. Tiedämme, että aika moni käy esimerkiksi punttisalilla, Joni Toivanen selittää proteiinijauheita.
– Ja paikallinen suklaa korostaa sitä, että haluamme tehdä yhteistyötä myös ylöjärveläisten yritysten kanssa, Jaakko Lahtinen lisää.
Lahtisen ja Toivasen pestit ovat määräaikaisia ja loppuvat parin kuukauden kuluttua. Kauppa on kuitenkin tullut Valoon jäädäkseen.
– Tämä on paikka, jossa liiketalouden opiskelijat voivat suorittaa vaikka työharjoittelujaan. Kaupasta on tarkoitus kehittää kaikin puolin toimiva ja pitkäikäinen, myymäläpäälliköt kertovat.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?