Kolmen kunnan kunnianhimoinen somehanke ohi – jatkoa luvassa

Hashtag tuli uimahalliin

Muistatko vielä, mikä olikaan #kolmenmaa? Twitterissä ja Instagramissa kesällä ja syksyllä vilahdellut hashtag yritti koota yhteen Ylöjärven, Hämeenkyrön ja Nokian tämän päivän sielunmaisemaa.
Nykyaikaisen kotiseutuprojektin antiin on voinut viime aikoina tutustua Ylöjärven uimahallissa.
– Tämä on jotenkin ihastuttavan absurdi tila näyttelylle. Altaan päähän uidessa voi nähdä vaihtuvia kuvia omasta kotiseudustaan. Se on hienoa! projektia vetänyt Pekka Ruuska hymyilee.
– Tiettävästi tämä on Suomen ensimmäinen some-uimahallinäyttely, #kolmenmaa-projektia vetänyt Pekka Ruuska naurahtaa. Uudenlaista kotiseututyötä kokeilleen hankkeen anti on esillä Ylöjärven uimahallin seinällä vielä perjantaihin saakka.

– Tiettävästi tämä on Suomen ensimmäinen some-uimahallinäyttely, #kolmenmaa-projektia vetänyt Pekka Ruuska naurahtaa. Uudenlaista kotiseututyötä kokeilleen hankkeen anti on esillä Ylöjärven uimahallin seinällä vielä perjantaihin saakka.

Puoli vuotta sitten läntisen Pirkanmaan kulttuuriskenessä pantiin tuulemaan. Ylöjärvi, Nokia ja Hämeenkyrö paljastivat tuolloin yhteistyöprojektin, jollaista ei ollut aikaisemmin nähty – missään.
Oli syntynyt #kolmenmaa. Sosiaaliseen mediaan sijoittuneen tempauksen kerrottiin olevan eräänlainen virtuaalinen kotiseutuhanke, johon olivat tervetulleita kaikki.
Pian some alkoi laulaa. Kuva-, video-, teksti- ja linkkimateriaalia alkoi tipahdella hiljalleen eri puolilta kolmea kuntaa. Nyt päivitysten parhaat palat ovat esillä taidenäyttelyissä.
– Periaatteessa projekti on vähän kesken, mutta työläin vaihe on takana päin. Jo nyt voi sanoa, että hanke oli onnistunut, projektipäällikkö Pekka Ruuska myhäilee.
– Tavoitteenamme oli yhtäältä hälventää Nokian, Ylöjärven ja Hämeenkyrön kuntarajoja ja toisaalta luoda uudenlaista kuvaa kotiseututyöstä. Mielestäni molemmat tavoitteet toteutuivat, hän jatkaa tyytyväisenä.
Syyskuun loppuun mennessä kolmenmaa-hashtagilla varustettuja päivityksiä oli ehtinyt kertyä arviolta parisen sataa. Eniten hankkeesta innostuttiin Twitterissä, mutta innokkaita osallistujia löytyi myös nuorten suosiossa olevasta Instagramista.
Eniten kolmenmaalaiset lähettivät kuvia. Aihevalinnat vaihtelivat laidasta laitaan.
– Oli kuvaa kärpässienestä, pikkukylän paikallisesta tapahtumasta ja vaikka mistä. Valikoimme materiaalista mahdollisimman monipuolisen kattauksen esille jokaisen kunnan kulttuuritoimen valitsemaan näyttelytilaan, Ruuska kertoo.
Ylöjärvellä #kolmenmaa-näyttely pidetään poikkeuksellisesti uimahallissa. Ruuskan mukaan ajatuksen taustalla oli kaupungin kulttuurituottaja Sini Kallio.
– Ajattelin: ”Miksikäs ei?” Taiteen pitää mennä uusiin paikkoihin. Kun kaksi keskenään hyvin erilaista asiaa törmää, voi syntyä jotakin uutta ja hienoa, Ruuska pohtii.

”Kurulaiset tekivät vaikutuksen”

Kurulaisen Elina Riitijoen upeat Instagram-kuvat päätyivät #kolmenmaa-taidenäyttelyiden mainosjulisteisiin. (Kuva: kolmenmaa.fi)

Kurulaisen Elina Riitijoen upeat Instagram-kuvat päätyivät #kolmenmaa-taidenäyttelyiden mainosjulisteisiin. (Kuva: kolmenmaa.fi)

Taiteen monitoimimiehenä tunnettu Ruuska ihastui #kolmenmaa-projektin aikana etenkin kurulaisten esittämään panokseen. Kirjavan somettajajoukon selvästi taitavin yksilö oli 27-vuotias itäaureslainen Elina Riitijoki.
– Hän lähetti meille niin upeita kuvia, että Nokialla päädyttiin järjestämään koko näyttely pelkästään niiden  ympärille. Ylöjärvelläkin pohdittiin jonkin aikaa samaa, Ruuska kehuu.
– Minulla on kurulaisista muutenkin vain hyvää sanottavaa. He tekivät minuun todella vaikutuksen aktiivisuudellaan, mies lisää kiitellen.
Kurulaisten innostus kotiseututyötä kohtaan näkyi projektipäällikön mukaan esimerkiksi siten, että #kolmenmaa-aiheista dokumenttielokuvaa syksyllä tehnyt Juho Järvi sai pitäjässä erinomaisen vastaanoton. Kuvataiteita opiskelevan dokumentaristin paikallisleffasta oltiin Kurussa niin innoissaan, että mies kutsuttiin jopa varta vasten käymään paikan päällä.
Syytä vuonna 2009 Ylöjärveen liittyneen kunnan paikallisidentiteetin rakennusintoon Ruuska ei osaa arvailla.
– Mutta toivon, että edes pieni osa tuosta innosta saataisiin tartutettua myös muualle kolmenmaahan, hän sanoo.

Ensi vuonna Triennaaliin?

Ylöjärven kaupungintalolla #kolmenmaa-hanketta muistellaan lämpimästi. Projektia koordinoinut kulttuurisihteeri Minna Vallin uskoo, että sometempaus loi hyvän pohjan alueen kulttuuriyhteistyölle.
– On ihan varmaa, että emme jätä tätä tähän. Kaikenlaisia virityksiä on jo olemassa, hän kertoo.
Toistaiseksi #kolmenmaa-projektia kohtaan on osoitettu kiinnostusta ainakin Pirkanmaan Triennaali -kulttuuritapahtuman suunnalta. Pekka Ruuska kuitenkin korostaa, että neuvotteluja mihinkään suuntaan ei ole vielä käyty.
– Näitä asioita aletaan miettiä vasta joulun jälkeen. Mutta jos tahtoa on, niin aivan taatusti yhteisöllisiä kulttuuriprojekteja nähdään jatkossakin, Ruuska toteaa.

+++++
Sometaidenäyttely #kolmenmaa nähtävillä Ylöjärven uimahallissa perjantaihin 19. joulukuuta saakka. Esitysajat arkisin klo 13.00 ja 18.00.

Puuvuorelle uudet mullat – bisnestäkin kehitellään

Ylöjärven lounaisnurkalla sijaitsevan Puuvuori-maataideteoksen konservointi aloitetaan ensi vuonna, kertoo kulttuurivaikuttaja Pekka Ruuska. Kolmen kunnan yhteistä Strata-taidehanketta viime vuosina vetäneen Ruuskan mukaan suunnitelmat  teoksen ehostamiseksi ovat nyt valmiit.
– Paikalle on tarkoitus kärrätä 25 rekka-autolastillista puhdasta maa-ainesta. Aines levitetään puiden sekaan talkoilla, joita järjestetään neljästä viiteen kertaa vuodessa, Ruuska juttelee.
Ympäristötaiteilija Agnes Denesin suunnittelema Puuvuori ehti viime vuosikymmenen aikana painua maamme taidepiireissä hetkeksi unholaan. Kymmenestätuhannesta spiraalin muotoon istutetusta männyntaimesta koostuva teos  rapistui nopeasti heikkoon kuntoon, ja konservointi on Ruuskan mukaan nyt enemmän kuin tarpeen.
– Maa-aineksen tarve paikan päällä on suuri. Puut ovat kasvaneet todella epätasaisesti, minkä vuoksi teosta on ollut vaikea hahmottaa maan pinnalta käsin.
– Mutta kun tämä uudistus saadaan tehdyksi, kasvuolosuhteet ovat kunnossa pitkäksi aikaa, Ruuska iloitsee.
Alun perin Ylöjärven vuoden 1996 asuntomessuja varten toteutettu Puuvuori on eräs puutarhakaupungin tärkeimmistä nähtävyyksistä. Teosta käy ihailemassa vuosittain 5 000 – 10 000 taiteen ystävää.
Pekka Ruuskan mukaan pienellä Pinsiön kylällä on viime aikoina herätty pohtimaan, kuinka suosittua turistirysää voitaisiin jatkossa hyödyntää.
– Puuvuoren ja Nancy Holtin Yltä ja alta -maataideteoksen alue kaipaa jonkinlaista vastaanottopistettä. Siis paikkaa, josta saisi perustiedot teoksista ja ehkä voisi myös ostaa kahvia sekä pullaa, Ruuska pyörittelee.
– Alustavasti on mietitty, että eräs mahdollinen sijainti tällaiselle pisteelle voisi olla Pinsiön Taimisto. Kaupallinen potentiaali olisi valtava, itsekin Pinsiössä asuva Ruuska paljastaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?