Keskusta ponnistaa kirkon arvokivijalalta

Keskusta tukeutuu perinteisiin arvoihin ja tapansa mukaan kantaa huolta myös syrjäseuduista.
Anne-Mari Hakia näkee, että kristilliset arvot sopivat perinteisesti keskustalaiseen ajatusmaailmaan. – Keskustalaisella isällänikin perhekeskeisyys tuli näkyviin, hän viittaa lähimmäisistä huolehtiviin arvoihin.

Anne-Mari Hakia näkee, että kristilliset arvot sopivat perinteisesti keskustalaiseen ajatusmaailmaan. – Keskustalaisella isällänikin perhekeskeisyys tuli näkyviin, hän viittaa lähimmäisistä huolehtiviin arvoihin.

Vaalien kynnyksellä keskustan rattaissa rasahti. Seurakunta eväsi kunnallisjärjestöltä perinteikkään kirkkopyhän ja korvasi sen yleisellä ehtoolliskirkkopyhällä, jottei puolue saisi näkyvyydellä etulyöntiasemaa.
Keskustan listoilta kirkkovaltuustoon pyrkivä Anne-Mari Hakia on asiasta lähinnä hämmentynyt.
– Ei se oikein tuntunut asialliselta, kun tapahtumaa ei ollut tarkoitus käyttää minään vaalitilaisuutena, kuten ei sellaiseen kirkkoa yleensäkään käytetä.
Hän ei silti usko sattumuksen murjovan kampanjaa tai olleen mustamaalausta.
–Vähän on tehty kärpäsestä härkänen. Positiivisin mielin olen vaalien alla, hän luottaa äänestäjien harkintakykyyn.
Voisiko sattumus olla jopa etu? Keskustahan pääsi näkösälle.
– Voihan se olla niinkin, Hakia naurahtaa mietteliäänä.

Kristillisellä pohjalla

Kirkkopyhä on vanha tapa keskustassa. Puolueella onkin perinteisesti läheinen suhde seurakuntaan, ja se tapaa muutoinkin käydä kirkossa.
Ylöjärven keskustan puheenjohtaja Riitta Koskinen taustoittaa puolueen tukeutuneen kristillisiin arvoihin perustamisestaan lähtien ja uskontojen luovan pohjaa eettiselle toiminnalle. Hän toki huomauttaa, että puolueessa on muidenkin uskontojen edustajia.
– Maaseudulla ihmiset ovat  käyneet kirkossa. Varmasti tästä on jäänyt se, että puolueessa arvostetaan kristillisiä arvoja, Hakia miettii maalaistaustaa.
Niin Hakia kuin Koskinen lukevat puolueen arvolistalle läheistä kunnioittavat ja auttavat periaatteet. Puheenjohtajasta nykymaailma tarvitsee yhteisöllisyyttä ja kirkon sanomaa.
Koskisesta keskustan on perusteltua ajaa näitä varsin yleisesti kannatettuja arvoja nimenomaan puolueena, koska se on ne alusta saakka tunnustanut. Puoluejaot purkavaan seurakuntavaaliin hän olisi valmis sitten, kun myös oikeisto ja vasemmisto saataisiin samoille listoille.
– Yksin on vaikeampi käydä vaaliin kuin puolueen listalta. Nyt minulla on jotain takanani, Hakia perustelee, joskin toteaa katsovansa vaaleja pikemmin muin kuin puoluesilmin.

Seurakuntaelämää syrjäkylillekin

Eritoten syrjäseutujen puolestapuhujana tunnettu keskusta puoltaa seurakuntavaaleissakin sivuseutuja: Kurun ja Viljakkalan kirkkoja mutta muitakin alueita.
– En missään nimessä halua, että nuo kirkot lopetettaisiin tai että niitä lakattaisiin tukemasta rahallisesti, Hakia vakuuttaa.
– Seurakunta ja sen toiminta ovat siellä, missä seurakuntalaisetkin, Koskinen sanoo ja korostaa koko kaupunkiin ulottuvien toimintamahdollisuuksien ja tilojen tärkeyttä seurakuntatyön ja -talouden päätöksissä.
Hakia ottaisi syrjäseudut huomioon pitämällä niissä yllä lapsi-, nuoriso- ja vanhustyötä. Koskinen ynnää keinoiksi niin kirkkoon kokoontumisen kuin seurakuntaväen jalkautumisen ihmisten luo.
– Kirkon on näytettävä esimerkkiä byrokratian purkamisessa. Seurakuntien yhteistyön tiivistäminen on hyvä mahdollisuus uudistaa hallintoa ja antaa tilaa toiminnalle koko laajan kaupungin alueella.

Tavallisen tallaajan suulla

Hakia ei ole seurakuntavaaleissa ensi kertaa pappia kyydissä. Hän on asettunut ehdolle ennenkin ja ollut varavaltuutettuna.
Hakia on lähtenyt kuvioon perinteisten arvojen vuoksi. Hän ei ole poliittisesti aktiivinen, vaan pääponnin on sydäntä lähellä oleva uskonto.
– Tämä aikakin on niin kovaa menoa, että haluan tukeutua kirkollisiin asioihin.
Agendalleen hän listaa lasten, nuorten ja vanhusten asiat sekä rivikansalaisen äänen kaiuttamisen.
– Monella on käsitys, että kokouksissa istuvat ovat tiukkoja ja uskonnollisia, mutta ei se niin ole. Ihan tavallisia ihmisiä he ovat suruineen ja murheineen.
Parturi-kampaajayrittäjänä työskentelevä Hakia uskoo voivansa oikeasti vaikuttaa tällä tavallisen kansalaisen äänellään.
– Lisään keskustelua. Kun tuo ajatuksensa julki, jokin hyvä asia voi lähteä eteenpäin.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?