Maali toi hieman lohtua YIlvekselle

Ylöjärven Ilveksen naisten edustusjoukkue sai vihdoin katkaistua maalittoman putkensa jalkapallon Ykkösen alaloppusarjassa. Voitto jäi kuitenkin haaveeksi kauden päättäneessä ottelussa.
Ylöjärven Ilves joutui naisten Ykkösessä välillä liian kovaan kyytiin. Kausi antoi paljon oppia siitä, mitä huipulla pelaaminen vaatii. (Kuva: Jari Viitanen)

Lauantaina Soppeenharjulla pelattu ottelu oli sijoituksen kannalta merkityksetön sekä YIlvekselle että vierailijalle Vuosaaren FC Viikingille. Molemmat joukkueet tippuvat ensi kaudeksi Kakkoseen.
Ottelun voittajasta ei ollut epäselvyyttä, sillä vieraiden kotijoukkuetta kokeneempi ja liigatasolla rutinoitunut keskikenttä rakenteli joukkueelleen voittoon riittävät maalipaikat.
Ottelun alku osoitti, että joukkueet olivat liikkeellä hyvin asennoituneina huolimatta heikoista sarjasijoituksista.
Vieraat prässäsivät alkuminuutit voimakkaasti ja painoivat pelin YIlveksen kenttäpuoliskolle.
Kotijoukkue onnistui vastaamaan paineeseen, ja laitahyökkääjänä pelannut Wilma Heimo saatiin pelatuksi kahdesti laukaisuetäisyydelle kesken vieraiden rynnistyksen. Laukaukset menivät kuitenkin hieman maalin ohi.
Avausjakson 13. minuutilla Viikingit sai kulmapotkun, jonka jälkitilanteesta vieraiden Jamila Heroum tykitti irtopallon voimalla verkkoon.
Tasaisen pelijakson jälkeen Heroum onnistui toistamiseen 26. minuutilla, kun hänelle avautui vapaa taival läpijuoksuun YIlveksen puolustuksen merkkausvirheen seurauksena. Varma laukaus takatolpan juureen vei vieraat 0–2-johtoon.
YIlves kykeni rakentamaan omaa peliään aina, kun pelaajat muistivat maltillisesti syötellä pelivälinettä toisilleen.
Epätarkkuus ja verkkaisuus ratkaisuissa kostautuivat kuitenkin liian usein pallonmenetyksinä. Tauolle mentiin 0–2-tilanteessa.

Tervetullut loppu kaudelle

Toinen puoliaika toi kotijoukkueelle paljon lisää tilanteita Viikinkien hieman väsyessä. Vaikka avopaikkojakin nähtiin, ei YIlves onnistunut tekemään jakson alussa maalia.
Vastustaja oli puolestaan tehokas ja hyödynsi ylöjärveläispuolustuksen aukkopaikkoja. Keskialueen pallonmenetyksestä käynnistynyt vastaisku johti ottelun 56. minuutilla vieraiden Sini Ihamäen läpiajoon ja maaliin.
Kaksitoista minuuttia myöhemmin seuraavan läpiajon torjuneelle YIlveksen maalivahdille Heidi Lahtiselle nostettiin keltainen kortti ja pallo vietiin rangaistuspilkulle.
Hanna-Leena Kokkonen laukoi pallon varmasti maaliin. Tämä osuma ratkaisi ottelun lopullisesti.
Kotijoukkueen hakiessa kavennusta iskivät Viikingit vielä viidennen maalin, kun Lotta Peitsi sivalsi laidalta tulleen keskityksen lähietäisyydeltä verkkoon.
Sinnikkäästi pelanneelle YIlvekselle kirjattiin kuitenkin vielä loppuhetkillä syksyn toinen maali.
Tintti Kurtti onnistui lisäajan viimeisillä sekunneilla laukomaan pallon keskelle maalia rangaistusalueelta. Ottelu päättyi siis lopulta numeroihin 1–5.
YIlveksen B-juniorit Eveliina Pakkanen ja Katariina Haverinen saivat ottelussa ensimmäiset peliminuuttinsa Ykkösessä. Tytöt toivat hyvää liikettä kentälle toisen puoliajan loppupuolella ja pääsivät tuulettamaan kotijoukkueen kaivattua maalia.
YIlveksen syksyä rasitti muutaman runkopelaajan päätös lopettaa pelaaminen kesken kauden. Osalle kauden loppuun asti pelanneista pelaajista olisi sairastupa ollut oikeampi paikka, mutta vähäväkisen joukkueen eteen haluttiin uhrautua viimeiseen asti.
Osasyy tahmeaan loppukauteen oli myös valmentaja Mikko Lepistön luopuminen tehtävästään syyskuun alussa.
Naisten Ykkösestä jäi YIlvekselle tällä erää paljon kokemusta. Useimmilla vastustajista etenkin kokenut avauskenttä oli yksi tärkeimmistä avaintekijöistä otteluiden voittamisessa.
Aika näyttää, kykeneekö YIlves nousemaan jatkossa takaisin kivikovaan Ykköseen. Mikäli olosuhteet pysyvät nykyisellään, tie on kovin kuoppainen. Etenkin talviharjoitteluolosuhteet ovat Ylöjärvellä surkeat.
Osa nyt pelanneesta YIlveksen joukkueesta siirtyy marraskuussa alkavan Naisten Futsal Liigan pariin.
Ensimmäistä kertaa valtakunnallisena pelattava sarja on YIlveksen liigajoukkueelle voimakkaan muutoksen aikaa.
Vielä B-juniori-ikäiset tulevaisuuden pallotaiturit astuvat mukaan harjoitusrinkiin. Heitä nähdään myös otteluissa.
YIlves pelaa ensimmäisen kotiottelunsa vuoden evakkoretken jälkeen Ylöjärven urheilutalon äskettäin remontoidussa salissa isänpäivänä 9. marraskuuta kello 15. Silloin vastaan asettuu vaasalainen FC Sport.