Lentopalloilu kiehtoo nuoria tyttöjä

Lentopalloilu on nyt muotia! Siihen johtopäätökseen voi tulla vaikkapa piipahtaessaan Ylöjärven Ryhdin tänä syksynä lentisharrastuksensa aloittaneiden pallokoulussa.
– Hyvin menee! Leena Pohjonen kehui Silja Niemenmaan (oik.) ja Veera Perviskon otteita pallonkäsittelyharjoiteessa.
– Hyvin menee! Leena Pohjonen kehui Silja Niemenmaan (oik.) ja Veera Perviskon otteita pallonkäsittelyharjoiteessa.

Lajin ensiaskeleita ottaa Leena Pohjosen ja hänen nuoren assistenttinsa Kiia Lampisen johdolla parikymmentä tyttöä, ja ryhmä kasvaa koko ajan.
– Taas liittyi yksi uusi tyttö ryhmään mukaan, ja kyselyitäkin tulee jatkuvasti, Pohjonen iloitsee.
– Pallokoulu jatkuu kevääseen saakka, ja kaikki halukkaat alakouluikäiset otetaan mukaan, Pohjonen  lupaa.
Jos oikein tarkkoja ollaan, kaikki tytöt eivät ole vielä alakoulussakaan, mutta porukan kuopus, vasta viisivuotias Lilli Lampinen menee hienosti muiden mukana.
– Lilli on seurannut aivan pienestä asti salilla, kun nyt 13-vuotias Kiia on treenannut ja pelannut ja ollut neljänä kesänä Power cup -reissullakin mukana. Nyt hän halusi lähteä itsekin kokeilemaan, sisarusten äiti Pauliina Lampinen kertoo.
Pallokoulussa aloituskynnys on todella matala – tai oikeastaan sitä ei ole lainkaan. Tunnin aikana tehdään paljon liikunnallisia perustaitoja kehittäviä liikkeitä pallon kanssa ja ilman sitä.
– Joka kerta kuitenkin harjoitellaan myös lajitaitoja, kuten sormi- ja hihalyöntiä, Pohjonen kertoo.
– On onnistuneen harjoituksen merkki, kun lasten posket punoittavat. Se kertoo siitä, että liikuttu on, ja hauskaakin on pidetty, Pohjonen luonnehtii

Alkuun päästiin jo elokuussa

Pallokoulu alkoi jo elokuussa, vaikka yleensä aloittelijaryhmät kokoontuvat syyskuun puolella.
– Elokuun ensimmäisenä viikonloppuna lajia esiteltiin urheilutalon vihkiäis- ja maaottelutapahtumassa. Kiinnostuneita riitti, ja kun pääsimme Soppeenharjun koululle jalkapalloilijoiden tiistaivuorolle, aloitimme heti, Pohjonen kertoo.
Vielä syyskuunkin aloittelijaryhmä kokoontui Soppeenharjulle, mutta lokakuussa siirrytään Vahannan koulun saliin. Aika pysyy samana eli pallokoulu on tiistaina kello 17.
Joukossa on pari pelaajaa, jotka kuuluvat E-tyttöjoukkueeseen, mutta käyvät vielä vähän hiomassa perusasioita pallokoulussa.
Nelly Niemenmaa odottaa jo kovasti E-tyttöjen Tiikeri-sarjan turnauksia ja pelaamaan pääsemistä.
– Aloitin F-tytöissä viime vuonna, ja olen jo oppinut ainakin aloitussyötön melko hyvin. Lentis rupesi kiinnostamaan, koska isäni on pelannut ja valmentaa, yhdeksänvuotias Nelly kertoi.
Saman tien Nelly toi pallokouluun kaksossiskonsa Siljan, joten kuka ties tässä on taas uusi lentopalloileva kaksospari. Niitähän Ryhdissä on vuosien mittaan nähty useitakin.
Tyttöjen äiti Riikka Niemenmaa on seurannut pallokoulun toimintaa tyytyväisin mielin:
– Tytöt oppivat täällä toimimaan ryhmässä sekä tietenkin lajissa tarvittavia asioita, kuten pallonkäsittelyä ja koordinaatiota.
– Nelly ja Silja pelasivat kesällä pesäpalloa ja yleisurheilivat, joten mukavaa, että heille löytyi talvikaudeksikin mieluisa urheiluharrastus.

MM-turnaus lisäsi innostusta

Vaikka ajatus saattaa tuntua kaukaa haetulta, näiden aloittelijoidenkaan kohdalla ei sovi unohtaa Suomen miesten lentopallomaajoukkueen merkitystä motivoijana.
– Ilman muuta MM-kilpailut nostivat selvästi kiinnostusta lajia kohtaan. Tuossakin yhdellä tytöllä on yllään hänen isänsä Puolasta tuoma MM-paita, Leena Pohjonen näyttää.
Samanlaiset ovat myös Pauliina Lampisen ja Riikka Niemenmaan ajatukset asiasta:
– Meillä molemmat tyttäret katsoivat ihan innoissaan MM-pelejä. Toivottavasti moni muukin jaksoi seurata niitä, koska sitä kauttahan lajin termistökin tuli tutuksi, Lampinen sanoo.
– Joo, kyllä meilläkin MM-turnausta tapitettiin. Olli Kunnari on Nellyn suuri suosikki, koska Olli pelaa samalla numerolla 12 kuin hän, Niemenmaa hymyilee.
Mutta mitä ihmettä – missäs aloittelevat lentispojat luuraavat, koska heitä ei näy ainakaan tässä ryhmässä?
– Tyttöjä tulee vuodesta toiseen paljon enemmän, kuten tulee muihinkin Tampereen seudun lentopalloseuroihin, Pohjonen myöntää.
Onkohan alakouluistakin hävinnyt ikivanha perinne, että välitunneilla touhutaan pallon kanssa kaikenlaista?
– Kyllä ainakin pojat pelaavat edelleen jalkapalloa. Tytöille pallo on ehkä hieman oudompi väline, ja vasta-alkajat monesti kipristelevätkin, että hihalyönti sattuu, Pohjonen pohtii.